Απέβη Μοιραίος. Και φιλοδοξεί να καταστεί Καταστροφέας…

Print Friendly, PDF & Email

11.07.2017 11:31 

Κωστάκης Αντωνίου

Αμετανόητος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακόμη να αντιληφθεί ότι οδήγησε το εθνικό θέμα στο τέλος του δρόμου

Αμετανόητος για την ολοκληρωτική καταστροφή που επέφερε η πενταετής πολιτική του στο Κυπριακό, πείσμονας στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αρνούμενος να αποδεχθεί τα ολέθρια λάθη του, πανέτοιμος να ακυρώσει τις δικές του διακηρύξεις και προκλητικά επικεντρωμένος στις ψευδαισθήσεις του, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χθεσινό διάγγελμα του. Ολίγον ακόμη και θα ζητούσε από τον κυπριακό λαό να του στήσει άγαλμα,  για όσα ενσυνείδητα διέπραξε κατά της εθνικής υπόθεσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν κατενόησε ότι οδήγησε το Κυπριακό σε μία από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του.  Δεν κατενόησε ότι απογύμνωσε την ελληνοκυπριακή πλευρά από κάθε διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν αντελήφθη ότι τα έδωσε όλα. Δεν κατάλαβε ότι δια των χειρισμών του, το εθνικό θέμα έφθασε στο τέλος του δρόμου. Δεν διαθέτει τη στοιχειώδη πολιτική διορατικότητα να αντιληφθεί  ότι η Τουρκία και ο ίδιος,  δεν άφησαν ίχνος ελπίδας για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν αντελήφθη ακόμη ότι η Τουρκία δεν ήλθε για να φύγει, αλλά ήλθε για να καταστήσει το προγεφύρωμα της  εφαλτήριο για την κατάκτηση όλης της Κύπρου. Δεν απελογήθη προς τον κυπριακό λαό για τη δήλωση του ότι ο Ερντογάν είναι σύγχρονος προοδευτικός ηγέτης που θέλει λύση. Δεν ζήτησε συγνώμη που για πέντε χρόνια ηρωοποιούσε τον Ακιντζί και έλεγε πως έχουν κοινά οράματα. Όχι μόνο δεν άρθρωσε ένα mea culpa για το γεγονός ότι για πέντε χρόνια παραπλανούσε τον λαό και καλλιεργούσε υπεραισιοδοξία, αλλά κατηγόρησε άλλους γι αυτό που έκαμνε ο ίδιος. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ακόμη να καταλάβει πως φέρει στην πλάτη του επτά Βατερλώ. Τρία στο Μον Πελεράν, ένα στη Γενεύη, ένα στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Ακιντζί, ένα στην τριμερή της Νέας Υόρκης, και το τελευταίο και το μεγαλύτερο στο Κρανς Μοντάνα. Δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ερντογάν και ακόμη χειρότερο, δεν γνωρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν να είναι προσδεδεμένοι με τον ομφάλιο λώρο της Τουρκίας. Αγνοεί την επιθυμία τους.  Θέλουν να είναι και υπήκοοι του ψευδοκράτους και να αντλούν όλα τα οφέλη ως Ευρωπαίοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν κατάλαβε ακόμη πως η συντριπτική πλειοψηψία των Τουρκοκυπρίων, θέλει τις τουρκικές εγγυήσεις, θέλει τον τουρκικό στρατό, ότι  μεταξύ της συνεργασίας με τους Ελληνοκυπρίους, επιλέγει την αιχμαλωσία του Ερντογάν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ακόμη να αντιληφθεί ότι στα πέντε χρόνια που διεξάγει τον ψευδεπίγραφο διάλογο, έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να ολοκληρώσει την προσάρτηση των κατεχομένων. Της πρόσφερε την απενοχοποίηση και ταυτόχρονα, υπό τη σκέπη του “διαλόγου”, την ευκαιρία  να τσιμεντώνει τα τετελεσμένα. Της πρόσφερε όσα ήθελε η Τουρκία για να φθάσει στον τελευταίο προθάλαμο της ολοκληρωτικής κατάληψης της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ένοιωσε τη διεθνή μοναξιά του. Ότι δεν διαθέτει στηρίγματα στον διεθνή χώρο. Τον εμπαίζουν οι ξένοι ηγέτες και πιστεύει. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ευχαριστεί τον Ερντογάν. Η Ε.Ε. τον θωπεύει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ευγνωμονεί. Οι Αντιπρόεδροι των ΗΠΑ τον κοροϊδεύουν. Η Βρετανία υποσκάπτει τις κυπριακές θέσεις φανερά και υπογείως. Τη Ρωσία την έβαλε στο περιθώριο και τους Ρώσους τους χρησιμοποιεί σαν πέμπτο τροχό της αμάξης και σαν αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διέγραψε στο Κρανς Μοντάνα, το τέλος του Κυπριακού. Απέβη Μοιραίος. Αλλά και πείσμονας και ευσεβοποθιστής. Δεν έχει ιδέα που έφερε το Κυπριακό. Και το χειρότερο, δεν έχει ιδέα πώς θα κινηθεί παρά πέρα. Δεν γνωρίζει άλλο μονοπάτι εκτός από εκείνο που διέβη και τον έφερε στον Λαβύρινθο  και στο στόμα του Μινώταυρου. Θα συνεχίσει, λέει να ενημερώνει τους ξένους. Θα συνεχίσει να επιμένει στη διζωνική ομοσπονδία. Θα συνεχίσει να επιδιώκει επανάληψη του διαλόγου. Κατάλαβε πως δεν υπάρχουν πια δρόμοι να διαβεί; Κατάλαβε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να αποδεχθεί ποτέ την ακύρωση των εγγυήσεων της  και της αποχώρησης των στρατευμάτων της; Με ποιες προϋποθέσεις και  ποιες προοπτικές θα πάει σε νέο διάλογο; Με ποιους συμμάχους και πόσο έτοιμους να πιέσουν την Τουρκία και να της επιβάλουν κυρώσεις για την αδιαλλαξία της; Πώς σκοπεύει να  κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία; Με την ίδια πολιτική η οποία εγιγάντωσε την αδιαλλαξία της Άγκυρας;  Ούτε προοπτική επανέναρξης διαλόγου υπάρχει, ούτε προοπτική εγκατάλειψης των αξιώσεων της Τουρκίας, ούτε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Τα έθαψε όλα ο Αναστασιάδης. 

Με ποίο προεκλογικό πρόγραμμα θα κατεβεί στις εκλογές; Ποία πολιτική θα υποσχεθεί στον λαό; Αυτή που δοκίμασε την πενταετία; Αλλά αυτή δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε. Θα τη νεκραναστήσει; 

Η μόνη “προοπτική” που δημιούργησε, αν  ο λαός παραφρονήσει και τον επανεκλέξει,  είναι να  διευκολύνει την Τουρκία στην επόμενη πενταετία,  να ολοκληρώσει την τουρκοποίηση της Κύπρου. Και από Μοιραίος να καταστεί Καταστροφέας…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2131/apevi-moiraios-kai-filodoksei-na-katastei-katastrofeas