Η “νέα” στρατηγική: Λύση με οφέλη και κέρδη στην Τουρκία!

Print Friendly, PDF & Email

21.07.2017 11:33 

του Κωστάκη Αντωνίου

Προανάκρουσμα των τελικών παραχωρήσεων

η στρατηγική που εξάγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Διαβάζω και προσπαθώ να αντιληφθώ, αν διαβάζω σωστά,  και αν αυτά που διαβάζω, λέχθηκαν,  ή αποτελούν παράφραση και παρανόηση όσων λέχθηκαν.

Τελικά φαίνεται ότι και σωστά διαβάζω και όσα διαβάζω λέχθηκαν. 

Αναφέρομαι σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, χθες επέτειο της τουρκικής εισβολής, δια των οποίων στην ουσία χαράσσει μία “νέα” στρατηγική, που θα έχει ως άξονα “λύση με παραχώρηση κερδών στην Τουρκία”. Δήλωσε συγκεκριμένα: “Δυστυχώς η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού επειδή θα αναγνωρίσει τα απαράδεκτα της τουρκικής εισβολής. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία και γενικότερα τα κράτη. Θα προχωρήσει εάν νιώσει ότι υπάρχουν οφέλη και κέρδη για την ίδια. Η Τουρκία δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους”.

Εάν αυτό  το δόγμα “λύση με παραχωρήσεις κερδών στην Τουρκία” εξαγγέλλετο μετά την ανάληψη της διαχείρισης του Κυπριακού από τον Νίκο Αναστασιάδη, θα έλεγε κανείς πως αυτή η πολιτική έστω και ως ψευδαίσθηση, θα μπορούσε να δοκιμαστεί. Αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εξάγγειλε τέτοια πολιτική,  ούτε εξελέγη πρόεδρος με αυτό το λάβαρο. Εξελέγη με τη δέσμευση να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου. Όχι να της προσφέρει κέρδη. Συνεπώς,  να εξαγγέλλεται αυτή η πολιτική,  ύστερα από το Βατερλώ του Κρανς Μοντάνα, ύστερα από πέντε χρόνια υλοποίησης μίας πολιτικής η οποία πρόσφερε στην Τουρκία όσα οφέλη και κέρδη επεδίωκε,  και μάλιστα στην επέτειο της τουρκικής εισβολής και των τεράστιων εγκλημάτων που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος του Κυπριακού ελληνισμού, αυτό συνιστά όχι απλώς  βλακώδη πολιτική, αλλά καταστροφική. Υποδηλώνει προθέσεις προσφοράς και άλλων γενναιόδωρων παραχωρήσεων(έμειναν;) στην Τουρκία και εμμονές σε καταστροφικά ρομαντικές επιδιώξεις.

Θα ερωτήσουμε τον κ. Χριστοδουλίδη:

1. Η διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σε αυτή τη γραμμή κατέληξε; Να προσφέρουμε στην ουσία και άλλα δώρα στην Τουρκία για να χορτάσει το θηρίο από κέρδη, ώστε να μας κάμει την παραχώρηση εξεύρεσης λύσης; Δεν νομίζουμε πως αυτή είναι η “κοινή γραμμή”.

2. Γνωρίζει καλύτερα από τους Τούρκους ηγέτες, ποιά είναι τα οφέλη και τα κέρδη της Τουρκίας; Δεν νομίζουμε. Η Τουρκία από το 1956 αποφάσισε δια του στρατηγικού σχεδίου Νιχάτ Ερίμ,  πως τα οφέλη και τα κέρδη της είναι η κατοχή της Κύπρου, η λύση δύο κρατών, η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου,  ο εποικισμός, και όσα άλλα συντελούνται επί των ημερών μας. 

3. “Η Τουρκία”, λέγει ο εκπρόσωπος, “θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με τη λύση του Κυπριακού, θα μπορεί να εξυπηρετήσει δικούς της γεωστρατηγικούς και άλλους στόχους, είτε σε περιφερειακό είτε σε διεθνές επίπεδο”. Δηλαδή κύριε εκπρόσωπε, εμείς θα προσφέρουμε στην Τουρκία, αυτό το δώρο της εξυπηρέτησης των γεωστρατηγικών, περιφερειακών και διεθνών στόχων της, προκειμένου να ευαρεστηθεί να μας προσφέρει μία ερμαφρόδιτη, νόθα λύση; Και δεν αντιληφθήκατε εκεί στο Προεδρικό,  πώς όλοι αυτοί οι στόχοι της Τουρκίας εξυπηρετούνται από τη διζωνική λύση, την ύπαρξη τουρκοκυπριακού κρατιδίου, τον εποικισμό και αύριο με την Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου, εκεί  όπου  ακριβώς οδηγεί η πολιτική σας;

4. “Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά οφέλη για την Τουρκία”, ιεραρχεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Αυτή είναι και η θέση της Ευρώπης”.Στα αλήθεια είναι δυνατόν να πιστεύουν οι άνθρωποι του Προεδρικού, πως η Τουρκία, η οποία έχει στο χέρι την Ευρώπη, θα έρθει και θα κάμει παραχωρήσεις, και μετά να λάβει οφέλη; Βρισκόταν στο Κρανς Μοντάνα ο κ. Χριστοδουλίδης. Αντελήφθη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάμει πρώτη το μεγάλο βήμα; Εδώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, της τα έδωσε όλα και η Τουρκία δεν “καταδέχτηκε” όχι απλώς να τα πάρει, αλλά ούτε ίντσα δεν υποχώρησε από τις θέσεις της.

5. Κάθεστε κ. Χριστοδουλίδη και αντί να χαράξετε πολιτική στη βάση των πραγματικοτήτων της Κύπρου, και του διεθνούς δικαίου,  ακούτε τι σας λένε οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία  και θέλουν να τα διαφυλάξουν.  Πότε θα σταματήσετε επιτέλους να χαράσσετε πολιτική στη βάση των όσων σας υποβάλλουν οι ξένοι; Η ιστορία του Κυπριακού, είναι γεμάτη από “συμβουλές” των ξένων προς τους ηγέτες μας, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν καταστροφικές. Συνεχίζετε να τους εμπιστεύεστε και να χαράσσετε πολιτική στη βάση των όσων σας λέγουν; Είσαστε τόσο ανάξιοι, ώστε να μην μπορείτε να χαράξετε εθνική πολιτική;

6. “Στο Κρανς Μοντάνα, ενισχύθηκε η εντύπωση που επικρατούσε, ότι σίγουρα η Τουρκία δεν είναι στην Κύπρο και δεν ήρθε πριν από 43 χρόνια για να προστατέψει τους Τουρκοκυπρίους”, λέγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγχαρητήρια στους διαχειριστές του Κυπριακού: Ύστερα από 43 χρόνια ανακάλυψαν την “ταχινόπιττα”. Ότι η Τουρκία δεν ήρθε για να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό όμως  δεν είναι ‘εντύπωση”. Αυτό συνιστά βεβαιότητα. Δεν διάβασαν στο Προεδρικό,  το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου; Ότι ακόμη και να μην υπήρχαν Τουρκοκύπριοι στο νησί, η Τουρκία θα το διεκδικούσε.

Τελικά κάνουν βήμα προόδου στο Προεδρικό. Κάθε 40 χρόνια αντιλαμβάνονται αυτό που αντελήφθησαν όλοι οι Έλληνες Κύπριοι την επομένη της τουρκικής εισβολής! Ας προσέξουν όμως. Να μην αντιληφθούν τις εφιαλτικές πραγματικότητες πολύ αργά,  και όταν οι Τούρκοι προελάσουν μέχρι την Πάφο…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2153/i-nea-stratigiki-lysi-me-ofeli-kai-kerdi-stin-tourkia