Το Tετραήμερο του Eδαφικού

Print Friendly, PDF & Email

των Σ. Παπαδόπουλου και Μ. Πούλλαδου

20 Οκτ 2016

Από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η καρδιά του Kυπριακού θα χτυπάει στη Γενεύη.
Δεύτερες σκέψεις στην Κυβέρνηση για το ζήτημα της παρουσίας και των πολιτικών αρχηγών. Τον ΠτΔ θα συνοδεύσουν και τεχνοκράτες του Κτηματολογίου, της Πολεοδομίας και των Προσφύγων.

Ο κύβος ερρίφθη. Βαλίτσες για Γενεύη ετοιμάζει το Προεδρικό με φόντο το κορυφαίο ζήτημα του εδαφικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 7 Νοεμβρίου και για 4 ημέρες οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους με χάρτες, ποσοστά και τοπωνύμια, με στόχο να βρουν τη χρυσή τομή.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και το μόνο που έχει απομείνει είναι οι τυπικές διευθετήσεις. Και ενώ έχει κλειδώσει η ημερομηνία συζήτησης για το εδαφικό, φαίνεται πως αλλάζει ο προγραμματισμός σχετικά με τη μετάβαση και των πολιτικών αρχηγών για την πραγματοποίηση της συζήτησης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έκανε πίσω στην ιδέα να μεταβούν μαζί του και οι αρχηγοί των τ/κ κομμάτων, κάτι που αναγκάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει και αυτός πια δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί συζητήθηκε το θέμα.

Πέραν της διαπραγματευτικής ομάδας, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν τεχνοκράτες του Κτηματολογίου, της Πολεοδομίας και των Προσφύγων, που γνωρίζουν τα δεδομένα και του πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, θεωρείται πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο στη συνάντηση να βρίσκεται και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Νέα δεδομένα

Και ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, εξηγήσεις αλλά και κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη σύγχυση που προκάλεσε το αλαλούμ δηλώσεών του, αλλά και με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της ιθαγένειας και της παραμονής εποίκων.

Την κατάσταση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο οι επικίνδυνες ερμηνείες του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αναφορικά με την αναλογία του 4:1 που θα εφαρμοστεί με τη λύση του Κυπριακού. Ειδικότερα, αυτό που προκαλεί κατά κάποιον τρόπο «σοκ» στην ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα είναι η ερμηνεία Ακιντζί για την ισχύ του 4:1. Ο κατοχικός ηγέτης ερμηνεύει το 4:1 μόνο σε όσους αιτούνται κυπριακής υπηκοότητας πριν από τη λύση και όχι μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η θέση αυτή ανατρέπει ουσιαστικά τη μέχρι τώρα ισχύουσα εικόνα, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτήν την ερμηνεία, θεωρώντας πως το 4:1 θα πρέπει να ισχύσει σε γενικότερη έλευση Τούρκων υπηκόων. Αυτήν τη στιγμή, πέραν των εποίκων, που θα λάβουν αυτόματα την κυπριακή υπηκοότητα, υπάρχουν ακόμη 105.000 Τούρκοι υπήκοοι που κατέχουν άδεια παραμονής για εργασία ή άλλους λόγους.

Σε αυτούς θα ανανεωθεί εντός ορισμένου χρόνου η άδεια παραμονής και εργασίας. Πάντως ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να παραμείνει στις συνιστώσες πολιτείες.

Παραμένουν οι διαφορές

Όσον αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης, αυτό συμφωνήθηκε χωρίς περιορισμούς, χωρίς όμως να συνεπάγεται και νομιμότητα διαμονής. Επιπλέον, σχετικά με την απόκτηση περιουσίας συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει περιοριστική ρύθμιση.

Στο ζήτημα όμως αυτό, η θέση της ε/κ πλευράς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε αυτό να μην αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά, όπως δεν γίνεται επίσης αποδεκτό κατά πόσον θα υπάρχει δυνατότητα απόκτησης περιουσίας μετά τη λύση.

Συμφωνήθηκε, επιπλέον, ο περιορισμός της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, χωρίς, ωστόσο, να γίνει αποδεκτή η θέση της ε/κ πλευράς για δικαίωμα ψήφου σε όλους όσοι θα βρίσκονται υπό τ/κ διοίκηση. Η τ/κ πλευρά εμμένει στη θέση της για δικαίωμα ψήφου μόνο στο 20% (δηλ. στους 20 πρώτους π.χ. από τους 100 που θα επιστρέψουν), ενώ για τους υπόλοιπους δεν θα υπάρχει δικαίωμα.

Καθοριστικός ο Νοέμβριος

Ως τον πλέον καθοριστικό μήνα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τον Νοέμβριο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Μιλώντας συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο κ. Κυπριανού τόνισε πως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της ασφάλειας, καθώς εκεί θα φανεί κατά πόσον η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του προβλήματος ή αν στοχεύει σε επικοινωνιακό παιχνίδι με τη στήριξη κάποιων ισχυρών. Αναφορικά με το θέμα των εποίκων, χαρακτήρισε λανθασμένη δήλωση του Προέδρου που έχει μπερδέψει τον κόσμο.

«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των εποίκων», είπε, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις που έχουν γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι μιλάμε περίπου για 50.000, όχι περισσότερους. Αναφορικά με την αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάσης λύσης του Κυπριακού από το ΚΚΕ, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να διαμορφώνει το ίδιο τη στάση του, ενώ το ΑΚΕΛ αναμένει την επίσημη ενημέρωση προκειμένου να τοποθετηθεί.

Απαράδεκτες και ετεροβαρείς συγκλίσεις

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να εγγραφεί για συζήτηση στο Κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας το θέμα του δημογραφικού και του εποικισμού σε μια πιθανή λύση.

Επιπλέον, το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε απαράδεκτες και ετεροβαρείς τις λεγόμενες συγκλίσεις για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τ/κ, τις οποίες έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα της δημογραφικής σύνθεσης και της ιθαγένειας, υπογραμμίζοντας πως επιτρέπουν την παραμονή και νομιμοποίηση όλων των εποίκων. Σε δεύτερη ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ επικαλείται ρεπορτάζ της «Σημερινής», επισημαίνοντας πως, αν αυτό ευσταθεί, τότε είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν διασφαλιστεί οι βασικές ελευθερίες, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διασφάλιση ενότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διασφαλίσει την ενότητα στον λαό, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρχίζει να δημιουργείται μέσα στον κυπριακό λαό, με ευθύνη των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, κλίμα διχόνοιας και διάσπασης, όπως είπε.

«Αρχίζουν να χωρίζονται οι άνθρωποι και η κοινωνία, με χαρακτηρισμούς που το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετεί», συνέχισε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τεράστια ευθύνη να ενημερώσει υπεύθυνα τον κυπριακό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις, και να ανοίξει διαδρόμους επικοινωνίας και συνεννόησης.

Να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις

«Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαλύσει ο ίδιος τις όποιες παρεξηγήσεις επικαλείται το Προεδρικό Μέγαρο ότι δημιουργήθηκαν. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών», ανέφερε χθες ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος.

«Από την ενημέρωση που έχουμε, κρίνουμε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις δημιουργούν δεδομένα, που ο λαός θα απορρίψει όταν θα κληθεί να αποφασίσει με την ψήφο του», πρόσθεσε. Επιπλέον, με ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πληροφορίες ότι το ΚΚΕ προτίθεται να αλλάξει τη στάση του έναντι της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συνεπές και με τη στάση που τήρησε έναντι του σχεδίου Ανάν.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/372584/to-tetraimero-tou-edafikou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.