Τι την θέλεις την καρέκλα μίας διχοτομημένης πατρίδας, Πρόεδρε;

Print Friendly, PDF & Email

27.07.2017 11:57 

του Κωστάκη Αντωνίου

Η λήγουσα  πενταετία τον κατέστησε Μοιραίο.

Μία νέα πενταετία θα τον καταστήσει Καταστροφέα

“Tι την θέλω την καρέκλα, όταν η πατρίδα μου είναι διχοτομημένη;”, απαντούσε με το γνωστό πομπώδες ύφος του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν εβάλλετο για την χωρίς όρια προεκλογική εκστρατεία που πρώτος απ’ όλους τους υποψηφίους ξεκίνησε, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια νομής της εξουσίας στη διχοτομημένη πατρίδα.

Σήμερα, υποβάλλουμε το ίδιο ερώτημα στον Πρόεδρο: “Τι θα κάμεις την καρέκλα, Πρόεδρε, σε μία πατρίδα την οποία οδήγησες ένα βήμα πριν από την τουρκοποίηση και διά της πολιτικής  σου εμβάθυνες τη διχοτόμησή της;”.

Ένας σοβαρός και σύγχρονος ηγέτης, ο οποίος αντιλαμβάνεται σε ποία κατάσταση έχει οδηγήσει την πατρίδα του, θα παραιτείτο της διεκδίκησης νέας θητείας, και θα απεσύρετο στο σπίτι του. Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει εις βάρος της πατρίδας του συνεχή Βατερλώ και όμως δεν κατανοεί ότι η καλύτερη υπηρεσία, την οποία μπορεί να προσφέρει, είναι να αποσυρθεί και να αφήσει σε άλλους τη διαχείριση του εθνικού θέματος.

Επιμένει να συνεχίσει την άσκηση της εξουσίας, σε μία πατρίδα την οποία οδήγησε τόσο κοντά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και τόσο μακριά από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση την οποία ευαγγελιζόταν. Περιφέρεται από επαρχία σε επαρχία, εξαγγέλλοντας έργα τα οποία είχε εξαγγείλει και δεν υλοποίησε και δεσμευόμενος εκ νέου, για όσα είχε δεσμευθεί προ πενταετίας και δεν υλοποίησε. Εξαγγέλλει έργα και παροχές, πλείστα των οποίων μεταφέρει προς εφαρμογή το 2018-2019, φορτώνοντας τη νέα κυβέρνηση με δυσβάστακτα βάρη, τα οποία δεν αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.

Πού βρίσκεται το εθνικό θέμα, το οποίο διαχειρίστηκε επί πέντε έτη ο Νίκος Αναστασιάδης;

Βρίσκεται στην έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Β΄της Τουρκίας. Με δική του συνδρομή και παλινωδίες, χάνονται οριστικά η Αμμόχωστος και η Μόρφου. “Λύεται” το εδαφικό επί του εδάφους. Επαναβεβαιώνεται κατά τρόπο αμετάκλητο η εμμονή της Τουρκίας σε συνέχιση των επεμβατικών της δικαιωμάτων και της εσαεί παραμονής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Εμπεδώνεται ο διαχωρισμός και η διαίρεση. Χάνεται κάθε ελπίδα αναζήτησης λύσης στο προβλεπτό  χρονικό διάστημα. Η λύση είναι πιο μακριά από κάθε άλλη φορά. Η Κύπρος έχει απολέσει κάθε διεθνή υποστήριξη. Ο διεθνής οργανισμός  βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ουδείς καταλογίζει ευθύνη στην Τουρκία. Όλοι επιδοκιμάζουν την “εποικοδομητική” της στάση. Ουδείς Τούρκος στρατιώτης έχει αποχωρήσει. Ούτε ίντσα κατεχόμενου εδάφους δεν επεστράφη. Ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας για πενταμερή και όχι διεθνή διάσκεψη έχει εκπληρωθεί. Η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γεγονός. Οι Τούρκοι έχουν λάβει νέα δώρα. Εκ περιτροπής προεδρία, βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, βέτο στους Τουρκοκυπρίους, πρώτο λόγο στους σφετεριστές, παραμονή εποίκων. 

Το στρατηγικό σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ βρέθηκε, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του. Είτε μέσω λύσης είτε μέσω αδιεξόδου.

Τι θα κάμει άλλη μία πενταετία ο Νίκος Αναστασιάδης; Κατέστη Μοιραίος, στην τρέχουσα πενταετία. Θέλει να καταστεί Καταστροφέας στη νέα;

Ποία πολιτική θα ακολουθήσει αν εκλεγεί; Την ίδια που μας οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση; Πώς θα ανατρέψει τον τουρκικό στρατηγικό στόχο τουρκοποίησης; Πολιτευόμενος οργιζόμενος; Ή πολιτευόμενος διά ανωμάλων αναδιπλώσεων; Θα προσκομίσει και νέα κέρδη και οφέλη στην Τουρκία για να αποδεχθεί η τελευταία, τουρκική λύση; Η πολιτική του εφεξής είναι αυτή που χάραξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι η Τουρκία για να δεχθεί λύση πρέπει να νιώσει ότι η λύση θα εξυπηρετεί τους περιφερειακούς και διεθνείς στόχους της; Μα, ήδη, αυτοί οι στόχοι εξυπηρετούνται μέσω της πολιτικής Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Τι άλλο σκέπτεται να δώσει στην Τουρκία ο Νίκος Αναστασιάδης, εάν επανεκλεγεί; Το φυσικό αέριο; Αυτό θα το πάρει η Τουρκία, σε κάποια στιγμή, είτε μέσω τουρκικής λύσης  είτε μέσω νέων αναδιπλώσεων του Προέδρου και των ομοϊδεατών του.

Τι θα κάμει τελικά την καρέκλα ο Νίκος Αναστασιάδης, μπροστά σε μία πιο βαθιά από κάθε άλλη φορά διχοτομημένη Κύπρο, γυμνή από διαπραγματευτικά όπλα, και εθισμένη σε ενδοτικές πολιτικές;

Ας αφήσει τις περιηγήσεις στα χωριά και στις πόλεις, τις συσκέψεις για την αποθήκευση ελαστικών, και ας μας πει: Τι θα δώσει στην Τουρκία, από όσα έμειναν να δώσει, εάν επανεκλεγεί;

Διότι αυτό πλέον είναι το μόνο ζητούμενο…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2162/-ti-tin-theleis-tin-karekla-mias-dixotomimenis-patridas-proedre