Οι Μαρωνίτες, ο Ακιντζί και η αντίδραση της ηγεσίας μας

Print Friendly, PDF & Email

27 Ιουλίου 2017, 12:02 μμ  

του    Άριστου Μιχαηλίδη

Άρχισε προφανώς να εκδηλώνεται το τουρκικό σχέδιο Β με την ανακοίνωση ότι το κατοχικό καθεστώς πήρε την απόφαση να επιτρέψει στους Μαρωνίτες την επιστροφή στα χωριά τους. Είναι νωρίς για να δούμε όλες τις συνέπειες της απόφασης, αλλά πρόκειται βεβαίως για μιαν απάτη, από την οποία διακρίνεται ακόμα μια φορά και η διάθεση της τουρκικής πλευράς, και ειδικά του Μουσταφά Ακιντζί, να φτάσουμε σε συμφωνία συμφιλίωσης, κοινού κράτους και κοινής ζωής. Η ουτοπία κορυφώνεται. Πρώτα απ’ όλα με τη σύνθεση της σύσκεψης που δήθεν πήρε την απόφαση στα κατεχόμενα: Ο Ακιντζί μαζί με τον Οζγκιουργκούν και τον Ντενκτάς, που είναι οι κακοί κι αυτός ο καλός, ο Τούρκος παράνομος πρέσβης, ο διοικητής «των δυνάμεων ασφαλείας» υποστράτηγος Γιλμάζ Γιλντιρίμ και ο διοικητής του κατοχικού στρατού αντιστράτηγος Ομέρ Πατς. Οι Τουρκοκύπριοι και η «τδβκ» θα συνεχίσουν τον δρόμο τους, όπως έλεγε άπειρες φορές εκβιαστικά ο Ακιντζί, και ιδού ο δρόμος τους. Να εκτελούν τις εντολές της Άγκυρας συνοδεία στρατηγών κατοχής.

Για την ουσία της απόφασης, όμως, μας κάνει εντύπωση το μέγεθος της υποκρισίας ενός ανθρώπου, που έκανε τους Ελληνοκύπριους να πίνουν νερό στο όνομά του και τους πούλησε μέσα σε μια νύκτα. Υποκρισία, διότι πρόκειται για προειλημμένη απόφαση, που δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις του Κραν Μοντάνα. Κι αν έχει, είναι μόνο με το ότι αναδεικνύει το γεγονός ότι καθοδηγούσαν τις συνομιλίες στο ναυάγιο έχοντας έτοιμα τα επόμενα βήματα, που θα διαιώνιζαν τα τετελεσμένα, χωρίς καμιά προοπτική επανένωσης. Κι αυτό γιατί τα δύο ακατοίκητα μαρωνίτικα χωριά, η Αγία Μαρίνα και ο Ασώματος, ήταν στρατιωτικές βάσεις και απαγορευόταν η εγκατάσταση, αλλά πριν από μερικούς μήνες εγκαταλείφθηκαν από τον στρατό. Δεν είναι, βεβαίως, κατοικήσιμα, προφανώς ισοπεδώθηκαν από τον κατοχικό στρατό και είναι άξιο απορίας οι Μαρωνίτες που καλούνται να επιστρέψουν αν θα κληθούν να ξανακτίσουν και τα σπίτια τους. Αλλά, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Διότι, οι Μαρωνίτες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους τελευταίους μήνες είχαν κάνει επίμονα διαβήματα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να θέσει στη διαπραγμάτευση το αίτημά τους να παραμείνουν ενταγμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και να διεκδικήσει επιστροφή των χωριών τους στο έδαφος της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Στο τραπέζι των συνομιλιών ο Ακιντζί απέρριψε επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών και τώρα καλεί τους Μαρωνίτες να γίνουν εγκλωβισμένοι. Στο πλαίσιο, ασφαλώς, του επικοινωνιακού παιχνιδιού, αλλά και της δημιουργίας προβλημάτων στον συνομιλητή του με το «κοινό όραμα». Ορθά έλεγε χτες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι αποτελεί «προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο». Αλλά, αυτό θα κορυφωθεί όταν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα καλώντας τους Βαρωσιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμοι κάποιοι πολιτικάντηδες να αρχίσουν την κινδυνολογία, για τα κακά που θα πάθουμε και τα κεραμίδια που θα πέσουν στα κεφάλια μας, επειδή είμαστε «απορριπτικοί» στο Κραν Μοντάνα. Αλλά, η απάντηση στις τουρκικές ενέργειες δεν μπορεί να είναι η παράδοση όλης της Κύπρου στην Τουρκία. Αν θα ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο του, επειδή έτσι επιθυμεί η τουρκική πλευρά (και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, μαζί) οφείλει και η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει αποφάσεις για να διαχειριστεί τις εξελίξεις και να αντιδράσει. Οι Τουρκοκύπριοι, για παράδειγμα, πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσουν να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε μπορεί να συνεχίζεται η πολιτική των οδοφραγμάτων, δήθεν ως μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης (που δεν οικοδομήθηκε εδώ και 14 χρόνια αλισβερίσι), αλλά ουσιαστικά ενισχύοντας τα τετελεσμένα της καλής γειτονίας. Η ηγεσία οφείλει να αντιδράσει έγκαιρα. Και η αντίδρασή της πρέπει να περιέχει ισχυρά μηνύματα. Αν η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι να πάρει ο καθένας τον δρόμο του, να ξέρουν ότι ο δικός τους δρόμος είναι της παρανομίας και της εξάρτησης από τους ανισόρροπους σουλτάνους, δεν είναι ευρωπαϊκός δρόμος.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/418620/oi-maronites-o-akintzi-kai-i-antidrasi-tis-igsias-mas