Αμμόχωστος και στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα

Print Friendly, PDF & Email

  30 Ιουλίου 2017  

του  Άριστου Μιχαηλίδη  

Ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου, Ανδρέας Μορφίτης, κατήγγειλε όταν συνέβη κι επανέλαβε πρόσφατα σε άρθρα του ότι το 2015 ο τότε Αμερικανός πρέσβης, ο γνωστός δολοπλόκος Τζον Κόνινγκ, σε συγκέντρωση των μελών του ΕΒΕ Αμμοχώστου στην παρουσία του δημάρχου Αλέξη Γαλανού, «πρότεινε στους παρευρισκόμενους όπως αρχίσουν να σκέφτονται ως μέρος μιας «ρεαλιστικής» πολιτικής την πιθανότητα ανοίγματος του περιφραγμένου μέρους της Αμμοχώστου  υπό… τουρκοκυπριακή διοίκηση». Ο Αλέξης Γαλανός τον κατήγγειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με επιστολή του στις 15/1/2015, αλλά ουδεμία αντίδραση υπήρξε. «Το τραγικότερο όλων», γράφει ο κ. Μορφίτης, «υπήρξε η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους της πολιτικής μας ηγεσίας, των πολιτικών κομμάτων αλλά και των ιδίων των κατοίκων της Αμμοχώστου που στην ολότητά τους παρέμειναν βουβοί, αδρανείς και αμέτοχοι».

Ο Κόνινγκ, πρέσβης από το 2013 μέχρι το 2015, να θυμίσουμε ότι μπαινόβγαινε σε κομματικά γραφεία με τις κερκόπορτες ορθάνοικτες και νουθετούσε ηγεσίες, την ώρα που κατηγορούσε υποχθόνια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (μέχρι και πρόσφατα, 29/5/17, έγραφε ότι «αιτία του αδιεξόδου και της κατάρρευσης» είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, «ένας εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες»). Την εισήγηση του για επιστροφή στην Αμμόχωστο υπό τουρκική διοίκηση είμαστε σίγουροι ότι την υπέβαλλε και σε κομματικούς αρχηγούς, αλλά ουδείς εξ αυτών τον κατήγγειλε ποτέ. Αντίθετα τού έτειναν ευήκοον ους, ίσως κάποιοι να συζητούσαν ευχαρίστως τις μπουρδολογίες που τους αράδιαζε και κάποιες τις μετέφεραν και στον λαό ως δικές τους σκέψεις. Είμαστε σίγουροι ακόμα ότι δεν του είπε κανένας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που προνοούν επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ούτε ότι η αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή για τους Ελληνοκύπριους και ότι όταν μιλάμε για επιστροφή των προσφύγων, δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους Βαρωσιώτες από τους Κερυνειώτες ή τους Μορφίτες. Όχι ότι θα άλλαζε τίποτε, αλλά τουλάχιστον θα ξέραμε εμείς ότι οι ηγέτες μας έχουν τις αντοχές που πρέπει να έχουν και δεν επιτρέπουν σε κανέναν καραγκιόζη να παίζει με τους πρόσφυγες.

Τα λέμε αυτά διότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα, η τουρκική απειλή να επιτραπεί σε Βαρωσιάτες να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση, δεν είναι καινούργια εφεύρεση για να εμφανίζεται η ηγεσία με μασημένα λόγια να μας λέει ότι μελετά τα πολιτικά και τα νομικά μέτρα που θα λάβει. Τι μελετά, δηλαδή; Γιατί δεν μελέτησε τόσα χρόνια για να είναι έτοιμη; Γιατί δεν φώναξε ο Πρόεδρος από τότε τον Αμερικάνο πρέσβη, όταν αυτός συντόνιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων κι έπαιρνε κι έφερνε από την Άγκυρα, και να του πει να μεταφέρει ότι για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η επιστροφή της Αμμοχώστου και η επανεγκατάσταση υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών όπως απαιτούσε ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών πριν αναιρέσουν (όπως πάντα) οι Τούρκοι και απαιτήσουν ως αντάλλαγμα γι΄ αυτό τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου. Κι επειδή συχνά οι ηγέτες μας παραπέμπουν στις συμφωνίες κορυφής για να στηρίξουν τη ΔΔΟ, να θυμίσουμε ότι η συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς, στις 19 Μαΐου 1979, προνοεί και το εξής: «Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Υ.Γ. Ελπίζω να μη ρωτήσει πάλι κανένας έξυπνος «καλά όλα αυτά, αλλά εσύ τι προτείνεις, ποια είναι η άλλη στρατηγική;», γιατί θα πάρει περιποιημένο σιχτίρισμα, ευσεβάστως φυσικά. Διότι εμείς κρίναμε και γράφαμε τι έπρεπε και τι δεν έπρεπε την ώρα που συνέβαιναν τα γεγονότα. Τώρα, που τα έκαναν μαλλιά κουβάρια, ας μας πουν αυτοί που τα έκαναν πώς θα τα ξεμπερδέψουν. Αντί επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο ως ΜΟΕ συμφωνήθηκε με πανηγυρισμούς άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας για να διευκολυνθεί το τουρκικό σχέδιο. Εμείς τι να πούμε; Σηκώνουμε τα χέρια.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/419286/ammochostos-kai-sterni-moy-gosi-na-s-eicha-prota