Τα ΜΟΕ που συζητήθηκαν στο Κυπριακό την τελευταία πενταετία

Print Friendly, PDF & Email

31.07.2017 10:48 

 Γιώργος Καυκαλιάς

Το ενδεχόμενο εφαρμογής μονομερών μέτρων από την τ/κ πλευρά, ενεργοποίησε, όπως όλα δείχνουν, ένα νέο κύκλο συζητήσεων σε σχέση με τη λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών. 

Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να μεταθέτουν το βάρος τους αυτή τη χρονική συγκυρία στη λήψη νέων μέτρων, κάτι που το Σ.Α. του ΟΗΕ με το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί τους ηγέτες να πράξουν.

Στη φημολογία για μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από την τ/κ πλευρά για 16000 πολίτες, τα Ηνωμένα Έθνη παραπέμπουν σε λήψη ΜΟΕ από τις πλευρές. 

Τα τελευταία χρόνια, τα ΜΟΕ έχουν κάνει την εμφάνισή τους επανειλημμένα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. 

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το 2014, όταν δηλαδή δεν κατείχε τα ηνία της τ/κ πλευράς, σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ληφθούν: 

•Να ιδρυθεί τρίγλωσσο κοινό πανεπιστήμιο ή σχολείο στη νεκρή ζώνη

•Να δημιουργηθεί παιδότοπος και ζωολογικός κήπος στη νεκρή ζώνη

•Να γίνεται διδασκαλία ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία αμφότερων πλευρών

•Να δημιουργηθούν κοινά τηλεοπτικά προγράμματα

•Επίσπευση της αναστήλωσης μνημείων

•Μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία και άλλα ιδρύματα

•Κοινό δίκτυο τηλεπικοινωνιών. 

Σ’ ό,τι αφορά σ’ επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ταλάτ τότε δήλωνε ότι “δεν έχει σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι είναι μέρος της συνολικής λύσης”.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, το 2015, παρουσίασε τέσσερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Κυπριακό, εν όψει της επανέναρξης των διακοινοτικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Ακιντζί, τόνισε ότι προτίθεται:

•Να δώσει χάρτες και στοιχεία που αφορούν 28 ναρκοπέδια κατά προσωπικού στην περιοχή του Πενταδακτύλου

•Εκχώρηση της διαχείρισης στο Εβκάφ των μουσουλμανικών χώρων λατρείας στις ελεύθερες περιοχές που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν βρίσκονται υπό την προστασία ξένων πρεσβειών

•Απόφαση πρόσληψης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λευκωσία λειτουργών με γνώση της τουρκικής γλώσσας ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας

•Η συζήτηση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου βρισκόταν και τότε στα ζητήματα που ήταν υπό συζήτηση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο δεν καρποφόρησε η προσπάθεια. 

Στις 28 του Μάη του 2015, Αναστασιάδης-Ακιντζί, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση, συνόψισαν τα ΜΟΕ σε 5 σημεία: 

1.Διάνοιξη οδοφραγμάτων, αρχίζοντας από τη Λεύκα και τη Δερύνεια

2.Ένωση συστημάτων ηλεκτρισμού των δύο πλευρών

3.Ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας

4.Τερματισμός παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες

5.Συμφωνία για κατάρτιση επιτροπής ισότητας των δύο φύλων

Το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου περιλαμβανόταν στον  κατάλογο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται επίσης ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους, για την ύπαρξη της σημαίας του ψευδοκράτους η οποία βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο και της οποίας η αφαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει ΜΟΕ. Ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγουν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι πλευρές στη λύση των ΜΟΕ για να σπάσει ο πάγος και να επανέλθουν κοντά οι πλευρές για να συνεχιστεί ο διάλογος. Κάτι αντίστοιχο έγινε και το 1994 με τον Γλαύκο Κληρίδη, συνέβη και μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί το 2015 και ενδεχομένως αυτή τη συνταγή να θέλουν να ακολουθήσουν και τώρα μετά την έκβαση του Crans-Montana. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/446866/ta-moe-pou-syzitithikan-sto-kypriako-tin-teleftaia-pentaetia