Νέα Αμφισβήτηση από Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης

Print Friendly, PDF & Email

της Άννας Ανδρέου 

ΚΥΠΕ – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 

20/10/2016  

Οι νέοι της Τουρκίας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Λωζάνη δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι φοβούνται ότι κάποιοι θα ανησυχήσουν; “Να συζητούν, να ψάχνουν. Εμείς δεν θέλουμε έναν τύπο ανθρώπου, εμείς θέλουμε μία γενιά που ψάχνεται, που ερευνά. Εγώ θέλω οι νέοι να είναι σαν τις μέλισσες κι όχι σαν τους σφήκες”, ανέφερε.

Μιλώντας σε συνάντηση με τους κοινοτάρχες, ο Τουρκος Πρόεδρος είπε ότι εν έτη 2016 δεν μπορούν να κινούνται με την ψυχολογία του 1923.

“Είναι το μεγαλύτερο άδικο που μπορεί να γίνει σε μία χώρα και σε ένα λαό. Να επιμένουμε σε αυτό! Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο από τότε που ιδρύθηκε η Δημοκρατία μας, το να μένουμε πίσω σε εκείνη την ημερομηνία, αυτό δεν είναι νίκη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε επίσης γιατί κάποιοι ανησυχούν για το Εθνικό Συμβόλαιο.

“Ποιος έφερε στην επικαιρότητα το Εθνικό Συμβόλαιο; Ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από 2,5 εκατ. τ.μ. που ήταν τα εδάφη τους το 1914 , 9 χρόνια μετά με την υπογραφή της Λωζάνης και λίγο μετά με την προσάρτηση της Αντιόχειας μαζί, τα εδάφη τους έπεσαν στα 780 χιλιάδες τ.μ. Από 2,5 εκατ. στα 780 χιλιάδες.

“Μπαίνοντας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά δυστυχώς ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.