«Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες»

Print Friendly, PDF & Email

  06 Αυγούστου 2017, 12:01 μμ  

του    Άριστου Μιχαηλίδη

Ιδού που ο Αλέξης Γαλανός, με τη βαριά πολιτική εμπειρία στους ώμους, είναι ξεκάθαρος για την Αμμόχωστο και απαντά ως δήμαρχος της πόλης στους προβληματισμούς, για την τουρκική απειλή ανοίγματος της Αμμοχώστου, όταν η πολιτική ηγεσία ακόμα σκέφτεται τι θα πει στους πρόσφυγες Βαρωσιώτες. Διότι, λένε, οι πολιτικοί ταγοί δεν μπορούν να αποτρέψουν σε ένα πρόσφυγα να επιστρέψει στο σπίτι του. «Επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου – και πρώτο βήμα είναι το άνοιγμα της περίκλειστης, θα γίνει για εμάς αποδεκτό μόνο με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ψήφισμα 550, και το 789». Κι αυτό, είπε, είναι εκ μέρους όλου του δημοτικού συμβουλίου.

Τώρα, φυσικά, αν το κατοχικό καθεστώς καλέσει τους Βαρωσιώτες να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τουρκική ηγεσία, ουδείς μπορεί να πει τι θα συμβεί. Όπως δεν μπορούσε να πει κι όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα σε μια άλλη κίνηση αντιπερισπασμού και δημιουργίας τετελεσμένων του κατοχικού καθεστώτος. Αλλά, τουλάχιστον, όλη η ηγεσία, και όχι μόνο η τοπική αρχή, οφείλει να πάρει θέση και να υποδείξει στους Βαρωσιώτες, όπως και στους Μαρωνίτες, ότι στην περίπτωση που θα κληθούν να παίξουν τον διασπαστικό ρόλο που τους καλεί η Τουρκία να παίξουν, δεν πρέπει να το κάνουν. Διότι, χωρίς να το θέλουν, οι περισσότεροι (μερικοί το θέλουν κιόλας!), θα γίνουν οι πεμπτοφαλαγγίτες του προσφυγικού κόσμου.

«Θα επιστρέψουμε απλώς στα σπίτια μας υπό τ/κ διοίκηση, δίνοντας ταυτόχρονα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού αναγνώριση; Διαγράφοντας οτιδήποτε άλλο; Δεχόμενοι ότι πλέον τελειώνει το θέμα, υπάρχουν οι τουρκικές εγγυήσεις και θα μείνουν εσαεί τα τουρκικά στρατεύματα;» Ακριβέστατα και ουσιαστικά τα ερωτήματα που θέτει ο δήμαρχος Αμμοχώστου. Και δεν έχουμε αμφιβολία ότι κάποιοι συντοπίτες του ενοχλούνται με τη στάση του. Διότι, είναι έτοιμοι για την επιστροφή υπό τουρκική διοίκηση. Κι έχουν ήδη στενές περίεργες επαφές με τον παράνομο δήμαρχο της πόλης. Αλλά, η ουσία είναι ότι, έστω και λίγοι, αν παίξουν τα πιόνια στην τουρκική σκακιέρα, το Κυπριακό θα κλείσει στην Αμμόχωστο. Υπό τις συνθήκες, που η Άγκυρα σχεδιάζει.

Με το ψήφισμα 550 του 1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας «ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής  (των Βαρωσίων) στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Το 1992 με το 789 επαναβεβαιώνει το προηγούμενο. Στη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς, το 1979, συμφωνήθηκε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Βέβαια, η συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη. Όπως καμιά άλλη συμφωνία. Αλλά, η ουσία είναι ότι το δίκαιο, όπως εκφράζεται ακόμα από τον ΟΗΕ, έστω και με τις προσωπικές παρεμβολές και στρεβλώσεις των εκπροσώπων του, υφίσταται πάντα. Διότι, όπως λέει ο Γεώργιος Πικής, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Τo έγκλημα δεν διαγράφεται. Το δίκαιο δεν χάνεται, εκτός αν ο φορέας του το απεμπολήσει. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες αν το απεμπολήσουμε, εξικνούμενες μέχρι και του αφελληνισμού της Κύπρου». (Φιλελεύθερος, 12/3/2012). 

Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες. Και θα είναι καταστροφικές για όλη την Κύπρο. Γι΄ αυτό οφείλει να μιλήσει καθαρά η ηγεσία. Δεν επιτρέπεται να αφήνει τέτοια ζητήματα στην κρίση του καθενός. Το τι θα κάνουν οι Βαρωσιώτες και οι Μαρωνίτες δεν είναι προσωπικό τους ζήτημα, από τη στιγμή που επηρεάζει όλο τον λαό, όλους τους πρόσφυγες και το μέλλον της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/420904/-katastrofikes-tha-einai-oi-synepeies