«Φρεσκάρισμα» των «γκρίζων ζωνών» από τον τούρκο ΥΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Του Νίκου Μελέτη

Σε επαναβεβαίωση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο προχώρησε χθες η Άγκυρα με δήλωση του ίδιου του τούρκου υπουργού εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ενώπιον της Τουρκικής Βουλής.

Με αφορμή επερώτηση βουλευτών για την ιδιοκτησία ορισμένων νησίδων και νησιών του Αιγαίου ο κ. Mevlut Cavusoglu, επανέφερε την θεωρία των γκρίζων ζωνών και προειδοποίησε με απειλητικό τόνο ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να δεχθεί ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι μεταξύ των προβλημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο είναι το πρόβλημα «ιδιοκτησίας  ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων» και προχωρώντας ένα βήμα ακόμη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία η οποία να είναι σε ισχύ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ο κ. Mevlut Cavusoglu υποστήριξε ότι τα βασικά έγγραφα για την ιδιοκτησία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, με «αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία αλλά και τον αφοπλισμό των νησιών». 

«Υπό την έννοια αυτή το πρόβλημα έχει σχέση με την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε προσθέτοντας ότι τα «ζητήματα του Αιγαίου συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα, όπου η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της».

Παραπέμποντας στο 1996 και στο επεισόδιο των Ιμίων ο κ.Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εξαγγείλει ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικά στοιχεία με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη…».

Η απάντηση του κ.Cavusoglu στην τουρκική Βουλή δόθηκε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι ένας ακαθόριστος αριθμός νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίοι έχουν καταληφθεί… παράνομα από την Ελλάδα.

Βεβαίως η Συνθήκη της Λωζάνης έχει σαφή πρόβλεψη ότι στην Τουρκία περιέρχονται (εκτός των ρητών εξαιρέσεων) μόνον οι νησίδες  που βρίσκονται εντός της ζώνης των 3νμ από τις τουρκικές ακτές… 

Η Τουρκία με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», που έχει καταστεί εθνική πολιτική, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ανήκουν μόνο όσα νησιά και νησίδες αναφέρονται ονομαστικά στις Συνθήκες και όσα καταλήφθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό και όλα τα υπόλοιπα νησιά και οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες κατέχονται… παράνομα από την Ελλάδα και κανονικά θα πρέπει να επιστραφούν στη διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Τουρκία.

ΠΗΓΗ:http://www.liberal.gr/arthro/159341/amyna–diplomatia/2017/isonfreskarismasin-ton-isongkrizon-zononsin-apo-ton-tourko-ypex.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+16-08-2017+09%3A36%3A42