Γυμνός και χωρίς λαϊκή εξουσιοδότηση…

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ/ΘΕΣΗ

22 Οκτ 2016

Η ειδυλλιακή Ελβετία προσφερόταν πάντοτε για τη συνομολόγηση εφιαλτικών λύσεων στο Κυπριακό. Στη Ζυρίχη εσπάρη το σπέρμα διχοτόμησης, στο Μπούργκενστοκ επεχειρήθη η υποδούλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, και από τη Γενεύη εκκίνησε ο δεύτερος Αττίλας. Εκεί θα οδεύσουν και πάλιν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσουν το εδαφικό και εκεί, πιθανότατα, θα συγκροτηθεί η πολυμερής διάσκεψη, η οποία θα χαλκεύσει τα δεσμά τής νέας εποχής τουρκοκρατίας.

Ας μην ανατρέχουμε, όμως, στους συμβολισμούς και ας παραμείνουμε στις πραγματικότητες. Είτε στην Ελβετία συζητηθεί το εδαφικό και λυθεί το Κυπριακό είτε στην Κύπρο, οι δυσοίωνες προοπτικές δεν διαφοροποιούνται.

Πρωτίστως, ποια εξουσία έχει ο Μουσταφά Ακιντζί να συζητεί το εδαφικό; Το εδαφικό, όπως και γενικότερα το κυπριακό πρόβλημα, δεν αποτελεί δικοινοτική διαφορά.

Είναι μέρος του προβλήματος εισβολής και κατοχής της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γιατί απο-ενοχοποιεί την Τουρκία και την βγάζει έξω από τον «χορό»; Γιατί παραμένει καθηλωμένος στην ίδια χρεοκοπημένη πολιτική των προκατόχων του, οι οποίοι συζητούσαν, μάλλον επιχειρούσαν να συζητήσουν, το εδαφικό με τον Ντενκτάς, τον Ταλάτ και τον Έρογλου; Ο Ακιντζί δεν κατέχει κυπριακά εδάφη, δεν είναι ο αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού για να διατάξει αποχώρηση, δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει εκ μέρους της Τουρκίας ποιες περιοχές θα απελευθερωθούν και ποιες θα παραμείνουν υπό τουρκική κυριαρχία. Και το κυριότερο: Ο Ακιντζί δεν μπορεί να δεσμευθεί ποιος θα υποχρεώσει τους εποίκους και τους Τουρκοκύπριους σφετεριστές της γης μας, να αποχωρήσουν από τις περιοχές στις οποίες σήμερα κατοικούν.

Ο «βουλευτής» Ζορλού Τορέ, ο οποίος ανήκει στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ραούφ Ντενκτάς και μετέπειτα αρχηγός του ο Έρογλου, δήλωσε προκλητικά πως «ο τουρκοκυπριακός λαός θα αντισταθεί στο να έρθουν μετά τη λύση οι Ελληνοκύπριοι και να πάρουν τα εδάφη και τα σπίτια των Τουρκοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Μπορεί να διασφαλίσει ο Ακιντζί ότι δεν θα επακολουθήσει αιματοχυσία και κατάρρευση της συμφωνίας; Και εάν τελικά ο Ακιντζί, με τον οποίο λέγουν διάφοροι εδώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν θα είναι ο «πρόεδρος του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου» αλλά ο Τορέ, ή κάποιος με τις ίδιες αντιλήψεις με αυτόν, πώς θα προστατευθούν οι Ελληνοκύπριοι που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν;

Δεύτερο: Εάν τελικώς η Τουρκία διαψεύσει τις ψευδαισθήσεις Αναστασιάδη, και με τις αξιώσεις της υποχρεώσει τον Πρόεδρό μας να φορέσει φουστανέλα, η Κυβέρνηση έχει σχέδιο Β΄ να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα προκύψει; Είμαστε απόλυτα βέβαιοι, όχι. Η Τουρκία όχι απλώς έχει σχέδιο Β΄, αλλά ήδη το εφαρμόζει, είτε προκύψει λύση είτε επέλθει αδιέξοδο. Προχώρησε σε ολοκλήρωση της προσάρτησης των κατεχομένων και αυτή θα είναι πλέον η διαχειρίστρια της λύσης, εάν υπάρξει, και η διαχειρίστρια της κατάστασης, εάν η κατάληξη είναι το αδιέξοδο.

Τρίτο: Φρόντισε ο Νίκος Αναστασιάδης να διασφαλίσει ότι ο Ακιντζί θα παραδώσει χάρτη με τις περιοχές που θα επιστραφούν; Διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να πάθει ό,τι παλαιότερα ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος, παραβαίνοντας εντολές του Εθνικού Συμβουλίου, παρέδωσε πρώτος χάρτη στον Ντενκτάς, χωρίς ο τελευταίος να τηρήσει τη δέσμευσή του να πράξει ανάλογα…

Τέταρτο: Πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σε συζήτηση για το εδαφικό, ως να διαχειρίζεται το ιδιωτικό χωράφι του; Πώς νομιμοποιείται, αυτός ο ένας, να αποφασίσει για το μέλλον του λαού του, χωρίς να έχει καθολική έγκριση από τις πολιτικές δυνάμεις τι θα αποδεχθεί και τι θα απορρίψει; Πώς πάει γυμνός και χωρίς καμία λαϊκή εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί το μέλλον μίας χώρας και ενός λαού;

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/373132/gymnos-kai-xoris-laiki-eksousiodotisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.