Εφαρμογή Προσάρτησης Κατεχομένων

26 Αυγούστου 2017, 5:54 μμ

του Ανδρέα Πιμπίσιη

Η Τουρκία άφησε κατά μέρος τον Μουσταφά Ακιντζί και έχει ρίξει το βάρος της σε διαδικασίες και ενέργειες προσάρτησης των κατεχομένων.

Η τακτική που ακολουθεί από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα και εντεύθεν, σ’ ό,τι αφορά το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καταγράφουν τις προθέσεις της Άγκυρας: Πρώτον, η ζωή των κατεχομένων να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, δηλαδή να μην υπάρχει διαφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων, είτε βρίσκονται στην Κερύνεια, είτε στα Άδανα. Γι’ αυτό και προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα ώστε βασικά αγαθά –ρεύμα και νερό– να έχουν την ίδια πηγή, την Τουρκία. Δεύτερον, το εκπαιδευτικό σύστημα των κατεχομένων να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με εκείνο της Τουρκίας. Τρίτον, η σημασία που παίζει σήμερα η θρησκεία εντός της τουρκικής επικράτειας να έχει ανάλογη σημασία και στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Οι πυλώνες εφαρμογής μιας σειράς από μέτρα εντός των κατεχομένων περιοχών είναι δύο: η λεγόμενη κυβέρνηση του ψευδοκράτους και η «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η πρώτη δομή –δηλαδή η ψευδοκυβέρνηση– ενεργεί ως εκτελεστικό όργανο της Άγκυρας προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές που έχουν αποφασιστεί στην Τουρκία. Η δεύτερη δομή είναι η «τουρκική πρεσβεία» η οποία στην πράξη ελέγχει και φροντίζει ώστε η ψευδοκυβέρνηση να κινείται στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ή «πρόεδρος» όπως θέλουν οι ίδιοι να τον παρουσιάζουν, μένει εκτός κάδρου. Όχι γιατί αντιστέκεται στα όσα προωθεί η Τουρκία στα κατεχόμενα, αλλά γιατί η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιεί τον εκάστοτε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για άλλους σκοπούς. Στην προκειμένη περίπτωση η Άγκυρα εξυπηρετείται με το να λειτουργεί ο Μουσταφά Ακιντζί ως συνομιλητής στο Κυπριακό και να εμφανίζεται ως «ισότιμος» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θεωρούνται τυχαίες οι προσπάθειες που κατέβαλε η Άγκυρα να παραστεί σε διάφορες διεθνείς συνάξεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, όπου εκεί θα βρισκόταν και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Στο παιχνίδι αυτό η Άγκυρα βρήκε συμμάχους στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ήταν η περίπτωση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ο οποίος πίστευε ότι εάν διασφαλίσει κοινή παρουσία Αναστασιάδη-Ακιντζί σε μια διεθνή σύναξη θα βοηθούσε καλύτερα την προσπάθεια στο Κυπριακό. Κάτι όμως που ουδέποτε συνέβηκε.

Σήμερα που ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι χρήσιμος για την Τουρκία έχει περιοριστεί στα «προεδρικά» του καθήκοντα που είναι κυρίως εθιμοτυπικά. Για να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο όταν κάτι τέτοιο θα τους είναι χρήσιμο. Όπως είναι ο χώρος των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο μήνα. Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Την ίδια περίπου περίοδο εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων για να έχει και αυτός επαφές με το ΓΓ ΟΗΕ κ.λπ. Πρόσχημα το Κυπριακό αλλά την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά εμφανίζει το γεγονός αυτό ως «προεδρικό ταξίδι».

Αρχίζει η πόντιση καλωδίων

Πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσει το έργο για την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων που θα μεταφέρουν ρεύμα από την Τουρκία στα κατεχόμενα, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο με δυόμισι χρόνια, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας» Σουνάτ Ατούν. Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή στα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν ανέφερε ότι το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμοι να το δώσουν και στη «νότια» Κύπρο.

Η τεχνική εργασία των ομάδων που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στον τομέα της ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί και απ’ εδώ και πέρα θα διαμορφώσουν την πολιτική τους, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «προβλέπουμε ότι το έργο αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με δυόμισι χρόνια, θα αρχίσει πριν τελειώσει αυτός ο χρόνος».

Υπενθύμισε τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις 11 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται το έργο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας πως γι’ αυτούς είναι σημαντικό τόσο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ψευδοκράτους όσο και το να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο όραμα για την περιοχή, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τα έργα μεταφοράς νερού, ρεύματος και διαχείρισης φυσικών πόρων, συνέχισε ο Σουνάτ Ατούν, η μεταφορά νερού έχει ολοκληρωθεί και ποσότητα 30 εκατ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο μεταφέρεται από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, το οποίο δημιουργεί πλεονεκτήματα από κάθε πλευρά για τους Τ/κ, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την τιμή και την ποιότητα του νερού.

Ο «υπουργός ενέργειας» υπενθύμισε ότι το 2011 υπήρξε ηλεκτρική σύνδεση με την «ε/κ διοίκηση» κατά την έκφρασή του –εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία– και σήμερα υπάρχουν τρία σημεία σύνδεσης με δυνατότητα μεταφοράς 400 μέγκαβατ. Με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε, από την Τουρκία, είναι έτοιμοι να δώσουν ρεύμα και στη «νότια» Κύπρο. Η συνολική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται ετησίας, είπε ο Ατούν, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και σημείωσε ότι κάθε χρόνο στο ψευδοκράτος παράγεται 1,5 δις κιλοβατώρες χρησιμοποιώντας κυρίως πετρέλαιο.

Τους ενθουσίασε η ιδέα

Δύο πρώην «υπουργούς» που είχαν συμβάλει στην ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενθουσίασε η είδηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Βασιλιά της Ιορδανίας να επεκταθεί προς τη χώρα του ο αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα του Αναμούρ στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί. Ο πρώην «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» Αλί Τσετίν Αμτζιάογλου, ανέφερε στην Κίπρις Ποστασί ότι το πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους για το έργο αυτό προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης της μεταφερόμενης ποσότητας νερού ώστε αυτή να μεταφερθεί μετά σε τρίτη χώρα, εάν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί. Ο πρώην «υπουργός οικονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ σημείωσε ότι αυτή είναι μια ενθαρρυντική είδηση γιατί εάν η πρόταση Ερντογάν προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας επιτευχθεί στην πραγματικότητα, τότε το ψευδοκράτος θα γίνει σημαντικός παράγοντας για το θέμα του νερού στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, το θέμα θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Ερντογάν και Αμπντάλα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/425479/efarmog-prosartisis-katechomenon