«Δεν έχω τα χρήματα των άλλων» – Συνέντευξη Σταύρου Μαλά στον «Π»

 03.09.2017

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ,

«Δεν είναι πουκάμισο η στρατηγική στο Κυπριακό για να την αλλάζεις. Υπάρχουν συνέπειες από την ασυνέπεια του Προέδρου», τονίζει ο υποψήφιος.

Ο Σταύρος Μαλάς εκκίνησε και επίσημα χθες την προσπάθειά του για τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσει και την ομάδα του επιτελείου του. Οι απαιτήσεις και οι ιδιαιτερότητες μίας αναμέτρησης όπως αυτή των προεδρικών εκλογών δεν του είναι άγνωστες. Ο ίδιος θεωρεί ότι σήμερα ξεκινά υπό πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με το 2013, όταν, όπως λέει, το Μαρί ακόμη κάπνιζε. Σε συνέντευξη στον «Π» ο κ. Μαλάς δηλώνει την πρόθεσή του, εφόσον εκλεγεί, να σχηματίσει Υπουργικό Συμβούλιο με ανθρώπους που δεν είναι οργανωμένοι σε κομματικούς μηχανισμούς. Στο Κυπριακό προτείνει συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ επιτίθεται στον Νίκο Αναστασιάδη για αλλαγή θέσεων στο Κυπριακό για προεκλογικούς λόγους και για καταπάτηση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης στα εσωτερικά.

Ο Αναστασιάδης υποσκάπτει το κύρος του θεσμού. Με παρορμητικές συμπεριφορές δεν λύνεται το Κυπριακό.

Αναρωτιέμαι αν διαχειρίζεται το Κυπριακό με την ίδια ελαφρότητα που χειρίστηκε τα απόρρητα.

Έχει καταπατήσει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, ισονομίας, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με όλους τους θεσμούς.

Μίλησα με Κατσουρίδη και Χατζηγεωργίου, δεν θα είναι στο επιτελείο, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα με στηρίξουν.

Δεν έχω τα χρήματα των άλλων, αλλά το χρήμα δεν καθορίζει την καταλληλότητα ενός υποψηφίου.

  • Σε ανακοίνωσή του την περασμένη Τρίτη ο Δημοκρατικός Συναγερμός διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς ότι οι πολίτες θέλουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κάποιον από τον χώρο του ΑΚΕΛ, όπως ο κ. Σταύρος Μαλάς, με την πολιτική να δώσουμε περισσότερα στην τουρκική πλευρά και να τα κάνουμε «όλα πακέτο», μόνο και μόνο ‘για να δούμε τι θα γίνει’». Πώς απαντάτε σε αυτό;

Ο κ. Αναστασιάδης να δώσει εξηγήσεις για τη δική του αλλοπρόσαλλη πολιτική και τον τρόπο που διαχειρίζεται το Κυπριακό. Εκτός αν νομίζει ότι είναι στρατηγική ο διαμοιρασμός εγγράφων, με την ελπίδα να μην του ασκείται κριτική. Αναρωτιέμαι αν διαχειρίζεται το Κυπριακό με την ίδια ελαφρότητα που χειρίστηκε πρόσφατα το θέμα των απόρρητων εγγράφων. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όταν ο ΠτΔ επικαλείται τη συνείδησή του σημαίνει πως δεν έχει επιχειρήματα για να πείσει τον κυπριακό λαό για τις ενέργειές του. Επιπρόσθετα, δεν δείχνει σεβασμό προς το Εθνικό Συμβούλιο. Για ιδιοτελείς και προεκλογικούς λόγους προσεγγίζει δημοσιογράφους, άλλα δεν αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους αρχηγούς κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο. Για πολλοστή φορά υποσκάπτει το κύρος του θεσμού που υπηρετεί. Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Με παρορμητικές συμπεριφορές δεν λύνεται το Κυπριακό. Όσο για το «πακέτο», φαίνεται ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο παρέλειψε να αναγνώσει με προσοχή το ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου στο οποίο αναφέρεται ότι «οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν διαπραγμάτευσης κατά τρόπο αλληλοσυνδεδεμένο…». Συνεπώς, να απευθυνθούν στον κ. Αναστασιάδη.

  • Τελικά, ποια είναι η πρόταση του Σταύρου Μαλά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ποια είναι τα βήματα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η θέση που έχουν προτάξει όλοι ανεξαιρέτως οι εκάστοτε Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 και μετά: Ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προσυπογράφω πλήρως το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009, στο οποίο γίνεται λεπτομερής περιγραφή της επιδιωκόμενης λύσης. Η διαπραγμάτευση με την τ/κ ηγεσία πρέπει να συνεχίσει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Η συνθήκη εγγύησης, όπως προνοείται στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πρέπει να καταργηθεί, όπως επίσης και τα επεμβατικά δικαιώματα της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Με την υπογραφή της λύσης θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα, και η αποχώρησή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονοδιάγραμμα και με μόνη εκκρεμότητα τους 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ και τους 950 της ΕΛΔΥΚ, με ρήτρα επανεξέτασης ή λήξης. Στο πλαίσιο Γκουτέρες γίνεται επίσης ρητή αναφορά σε επιστροφή της Μόρφου. Διερωτώμαι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν εγκαταλειφθεί και αυτό το πλαίσιο, όπως προτείνεται από κάποιους υποψηφίους. Σε τι περιπέτειες θα οδηγήσουμε τον τόπο μας, αφού δεν θα έχουμε ούτε τη συμπαράσταση του ΟΗΕ ούτε της διεθνούς κοινότητας.

  • Προτείνατε πανεθνική διάσκεψη Ελλάδας και Κύπρου για να συμφωνηθεί τι είδους λύση επιδιώκουμε. Γιατί θεωρείτε ότι θα δεσμεύονται από πιθανή επαναβεβαίωση της ΔΔΟ ως της μορφής της επιδιωκόμενης λύσης κόμματα που ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα την απορρίπτουν; Τι θα αλλάξει μια τέτοια διάσκεψη επί της ουσίας;

Αυτό που έχω πει είναι ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη με την ελληνική κυβέρνηση ακριβώς για να επαναβεβαιωθεί το προαναφερθέν επιδιωκόμενο πλαίσιο λύσης και να υπάρχει πλήρης συντονισμός αναφορικά με τους χειρισμούς. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση – θεωρεί, και πολύ σωστά, ότι έχει λόγο μόνο στη διεθνή και όχι στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και ως εκ τούτου στηρίζει τη θέση όλων των μέχρι σήμερα κυπριακών κυβερνήσεων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

  • Το κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζει εσάς και τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως δύο άκρα και εμφανίζει τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη ως τη μετριοπαθή απάντηση μεταξύ δύο άκρων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Οι φαιδρότητες, οι δεσμεύσεις μιας προεκλογικής περιόδου και η αλλοίωση θέσεων προς χάριν εξουσίας έχουν τραυματίσει τον λαό. Έχουν κάνει δύσπιστους του πολίτες. Τι καταδεικνύουν τα γεγονότα και ποιες είναι οι πραγματικότητες που καθορίζουν τη συμπεριφορά Αναστασιάδη; Μόλις πρόσφατα το κυβερνητικό στρατόπεδο ανακάλυψε την ύπαρξη δυο ακραίων πόλων. Μπήκε σε τροχιά εκλογών το Προεδρικό και επιχειρούν να κάνουν τη νύχτα μέρα. Οι μόνοι που άλλαξαν θέση είναι αυτοί. Ουδείς άλλος. Η στρατηγική στο Κυπριακό δεν είναι πουκάμισο για να την αλλάζεις ανάλογα με ιδιοτελείς στόχους που θέτεις. Υπάρχουν συνέπειες από την ασυνέπεια του Πρόεδρου. Και η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν προεκλογική του κ. Αναστασιάδη. Υπάρχουν συνέπειες, και αν η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, όπως, για παράδειγμα, στα θέματα ενέργειας, στο οικόπεδο 6, αναρωτιέμαι ποιος σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας θα μας στηρίξει.

Καταπάτησαν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης

  • Αποδεχθήκατε την πρόταση του ΑΚΕΛ να είστε υποψήφιος για δεύτερη φορά σε συνθήκες ίσως πιο δύσκολες από το 2013, με την έννοια ότι τότε δεν ήταν υπό αμφισβήτηση η είσοδός σας στον β’ γύρο. Γιατί μπαίνει κάποιος για δεύτερη φορά σε μία διαδικασία κόντρα σε όλες τις πιθανότητες;

Οι συνθήκες το 2013 όταν υπέβαλα υποψηφιότητα ήταν αρνητικές. Το Μαρί «κάπνιζε». Υπήρχε μια εικόνα γενικής απαξίωσης προς την τότε κυβέρνηση. Η κριτική που ασκήθηκε τότε δεν είχε σχέση με το πρόσωπό μου, αλλά ούτε και με τις θέσεις που κατέθεσα. Τα δεδομένα ήταν αρνητικά. Τότε ο κίνδυνος να μείνω εκτός δεύτερου γύρου ήταν μεγαλύτερος. Και όμως πέρασα και το αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπές. Σήμερα αυτός που θα κριθεί είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του. Οι προηγούμενοι κρίθηκαν το 2013. Θα κριθεί για τη διακυβέρνηση του. Έχει καταπατήσει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, ισονομίας, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με όλους τους θεσμούς. Τους έχει αμφισβητήσει για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, φίλους και περίγυρο. Δεν απολογήθηκε ούτε μια φορά. Ακόμα και όταν διέσυρε τη Δικαιοσύνη με τη συμπεριφορά του στο θέμα του τέως βοηθού εισαγγελέα. Δεν λειτουργεί ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αυτό είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο από τον ίδιο τον γεν. εισαγγελέα. Όταν ανέχεται συμπεριφορές υπουργών προσβλητικές προς τους θεσμούς, είναι συνένοχος. Στις επόμενες εκλογές κρίνεται η αξιοπιστία, η πολική κουλτούρα και το πολιτικό ήθος του κάθε υποψηφίου. Οι πολίτες έχουν κρίση. Το μονό που ζητώ είναι να με ακούσουν και να αποφασίσουν.

  • Είπατε σε συνεντεύξεις σας ότι δεν σας ενοχλεί, αλλά κάτι λέει το γεγονός δεν ήσασταν η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές. Μπορεί κάποιος να πει ότι ούτε στο ΑΚΕΛ πίστευαν ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι επιλογή νίκης. Και η αλήθεια είναι ότι ξεκινάτε τελευταίος την προεκλογική μάχη σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους σας, χωρίς πολλά χρήματα στη διάθεσή σας και με ένα ΑΚΕΛ με εμφανή τα σημάδια της φθοράς των τελευταίων χρόνων. Με ποια όπλα θα πολεμήσετε;

Αυτά είναι παρελθοντολογία και σίγουρα δεν είναι καθοριστικά για την άποψη του αριστερού ψηφοφόρου ούτε θα εισέλθω στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ. Δεν πρόκειται να αναλώσω ούτε ένα λεπτό από τον χρόνο μου για να ψάχνω ποιος και γιατί αποφάσισε τι. Η ουσία είναι ότι είμαι υποψήφιος για την προεδρία, ανεξάρτητος, το τονίζω, με προγραμματικές θέσεις που θα καταθέσω ενώπιον των ψηφοφόρων και στη βάση αυτών διεκδικώ ψήφο. Και, ναι, μπορεί να μην έχω τα εκατομμύρια στη διάθεσή μου που έχουν άλλοι, άλλα το χρήμα δεν κρίνει την καταλληλότητα ενός υποψηφίου. Είμαι αυτοδημιούργητος και είμαι περήφανος. Επιδίωξή μου είναι να κερδίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κόσμος της Αριστεράς με έχει περιβάλει με έντονο συναίσθημα πολιτικής αλληλεγγύης. Στην Αριστερά εκτιμάται βαθύτατα όταν ένας πολιτικός σταθεί αλληλέγγυος σε καιρούς πολύ δύσκολους και τιμωρείται αυστηρά η πολιτική ανεντιμότητα. Από τον χώρο του ΑΚΕΛ δεν περισσεύει κανένας, είτε αυτό αφορά ιστορικά στελέχη είτε απλούς πολίτες. Δεν είναι η ώρα της αυτοδικαίωσης του οποιουδήποτε. Έχω στήριξη και πέραν του ΑΚΕΛ, και αυτό φάνηκε και χθες στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου, την οποία στηρίζουν προσωπικότητες προερχόμενες από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό πλέγμα.

  • Πολλοί λένε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση στην οικονομία και ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του. Ο Σταύρος Μαλάς έχει κάποια διαφορετική και συγκεκριμένη συνταγή για την οικονομία να προτείνει από αυτήν που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση;

Περνούμε μιαν άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τους πλείστους τομείς της οικονομίας. Η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης είναι να κοινωνικοποιήσει τις επιπτώσεις της κρίσης και να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης μόνο σε ορισμένους τομείς οι οποίοι απολαμβάνουν τα οφέλη ευκαιριακής ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές. Η προσέλκυση επενδύσεων, μέσω πολιτογράφησης ξένων υπηκόων, είναι μεν σημαντική, από την άλλη όμως δεν μπορεί να αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα. Εδώ και δεκαετίες παρόμοιες ευκαιριακές προσεγγίσεις είχαμε και το πληρώσαμε. Στόχος μου θα είναι ο επανασχεδιασμός της οικονομίας με γνώμονα την επιστημοσύνη, την επένδυση στην καινοτομία και έρευνα σε πολλαπλάσια κλίμακα με το σήμερα, τη δημιουργία εξωστρέφειας και προώθησης συνεργιών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στην επένδυση στη νεανική επιχειρηματικότητα, στη συνεργασία με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, στην πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ και πολλά άλλα. Αυτό που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να σχεδιάζει με μακροχρόνιο ορίζοντα. Την ενδιαφέρει το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο και σε αυτό, ομολογουμένως, τα καταφέρνει.

Υπουργικό χωρίς… κομματικό μηχανισμό

  • Έχετε αποφασίσει ποια πρόσωπα θα σας πλαισιώνουν;

Την ερχόμενη βδομάδα θα έχετε όλα τα ονόματα. Η κ. Χαραλαμπίδου θα είναι εκπρόσωπος Τύπου και θα διαχειρίζεται επικοινωνιακά θέματα και πολιτικός επικεφαλής του επιτελείου θα είναι ο Χρίστος Μέσης.

  • Δηλώνετε ανεξάρτητος υποψήφιος, όμως σας υποστηρίζει το ΑΚΕΛ. Πώς θα λειτουργήσετε στην προεκλογική; Θα αποφασίζει το επιτελείο Μαλά και θα ακολουθεί το ΑΚΕΛ ή θα υπάρχει συντονισμός;

Απαιτείται στήριξη από ένα ισχυρό κόμμα για να έχει πιθανότητες εκλογής κάποιος. Αυτό δεν αναιρεί, όμως, τη δυνατότητα ενός υποψηφίου να ενεργεί αυτόνομα. Το δικό μας επιτελείο θα έχει τον τελικό λόγο για την εκστρατεία. Ασφαλώς και θα υπάρχει συνεννόηση για πρακτικά θέματα.

  • Πώς διασφαλίζεται αυτή η αυτονομία που επικαλείστε αν εκλεγείτε; Θα κυβερνά ο Σταύρος Μαλάς και το ΑΚΕΛ θα βλέπει από μακριά; Δεν θα συμμετέχει στην εξουσία;

Στην εξαγγελία μου έχω δώσει το στίγμα της διακυβέρνησής μου. Ότι, δηλαδή, θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και το Υπουργικό μου Συμβούλιο θα απαρτίζεται από άτομα με αποδεδειγμένες ικανότητες προσφοράς στην κοινωνία, άτομα με ήθος, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, αλλά που δεν θα προέρχονται από οργανωμένους κομματικούς μηχανισμούς. Οι πολιτικές τους πεποιθήσεις δεν θα αποτελούν το κριτήριο επιλογής τους. Τέτοια άτομα υπάρχουν και στον χώρο του ΑΚΕΛ, βεβαίως, όπως και σε άλλους χώρους.

Μίλησα με Κατσουρίδη και Χατζηγεωργίου

  • Γιατί δεν προσεγγίσατε πρόσωπα με τα οποία συνεργαστήκατε το 2013, όπως τον Τάκη Χατζηγεωργίου και τον Νίκο Κατσουρίδη; Πετύχατε τότε ένα, υπό τις περιστάσεις, αξιόλογο αποτέλεσμα με αυτήν την ομάδα συνεργατών.

Έχω αναφέρει ότι κανένας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Τόσο ο Τάκης όσο και ο Νίκος Κατσουρίδης είναι κορυφαία στελέχη της Αριστεράς με τεράστια προσφορά στα κοινά. Έχω μιλήσει και με τους δύο. Για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπό μου δεν μπήκαν στο επιτελείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με στηρίζουν. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο από κανέναν εκ των δύο. Προσωπικά τους θεωρώ πολύ σημαντικούς σε αυτή την αναμέτρηση.

  • Οι υποστηρικτές σας παρουσιάζουν ως το μεγαλύτερο προτέρημά σας την καθαρότητα και την εντιμότητα. Ότι δεν σας βαραίνουν σκάνδαλα. Ωστόσο, στην προεκλογική του 2013 δώσατε την εντύπωση της συντηρητικής προσέγγισης κάποιων ζητημάτων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, το θέμα των αμβλώσεων και άλλα. Είστε άνθρωπος που αναθεωρεί απόψεις;

Η Κυπριακή κοινωνία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, θέτει ως κριτήριο την εντιμότητα για έναν πολιτικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των σκανδάλων και τη διαφθορά που ήλθαν στην επιφάνεια. Ένας Πρόεδρος πρέπει να έχει την ικανότητα να ακούει, να συνθέτει απόψεις και να αποφασίζει με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το δημόσιο συμφέρον, μακριά από σκοπιμότητες και μικροπολιτική. Αν είναι κάτι που βαραίνει το κ. Αναστασιάδη είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται τον όρο πολιτική εντιμότητα και οι πολιτικές συνδιαλλαγές που έκανε έχουν πλήξει το δημόσιο συμφέρον. Όσον αφορά δε τις απόψεις μου σε θέματα που είναι αυτονόητα σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, είναι ξεκάθαρες και σαφείς. Και η αποδοχή στη διαφορετικότητα, η προσαρμογή μιας κοινωνίας σε νέα δεδομένα, είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/den-echo-ta-chrimata-ton-allon—sinentefxi-stavrou-mala-ston-p