Ο «νέος» Αναστασιάδης θα είναι ο «παλιός»…

Print Friendly, PDF & Email

10 Σεπτέμβριος 2017, 18:02

Του Κωστάκη Αντωνίου

ΕΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ. Ο Γ.Γ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Υπάρχει νέα στρατηγική στο Κυπριακό από το 2012 και φέρει την υπογραφή του Νίκου Αναστασιάδη. Συνεπώς, βλακώδες είναι το ερώτημα των συνεργατών του Προέδρου, «ποία είναι η στρατηγική που επικαλούνται οι διαφωνούντες;». Τους καλούμε να διαβάσουν την προεκλογική συμφωνία Αναστασιάδη-ΔΗΚΟ και εκεί θα βρουν τη «νέα στρατηγική» που αρνούνται

O Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς διαχείρισης του Κυπριακού, εξήγγελλε, ως κορωνίδα της πολιτικής του, δύο στοιχεία:

1. Να δώσει λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και

2. Εάν αποτύγχανε σε τούτο, να εξέθετε την Τουρκία, στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, ότι ήταν υπαίτια της μη επίλυσης του Κυπριακού.

Απέτυχε και στους δύο άξονες της πολιτικής του. Ούτε λύση δίκαιη, βιώσιμη και ευρωπαϊκή επέτυχε, ούτε την Τουρκία εξέθεσε. Καμία χώρα και κανένας διεθνής οργανισμός, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία της Τουρκίας και, πολύ περισσότερο, δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη, είναι ότι με την όλη πολιτική διαχείριση και τις παραχωρήσεις του Προέδρου, τις ανακολουθίες και τον παραμερισμό βασικών και διαχρονικών αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Νίκος Αναστασιάδης προεξόφλησε ότι η λύση, ακόμη και αν επιτευχθεί, θα είναι θνησιγενής, διχοτομική και μη αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, είναι: Πόσο διαφορετικός θα είναι ο κ. Αναστασιάδης, εάν επανεκλεγεί, και ποία διαφορετική πολιτική θα ακολουθήσει από την πολιτική που ακολούθησε και η οποία χρεοκόπησε στον Κραν Μοντανά;

Η απάντηση είναι απλουστάτη. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί όχι αποτυχούσα, αλλά επιβραβευθείσα την πολιτική του, δεν αναμένεται να τη διαφοροποιήσει. Από τη στιγμή που θεωρεί ότι η όλη φιλοσοφία η οποία τον διακρίνει, είναι η ορθή, δεν πρόκειται να τη μεταβάλει. Και ενώ η Τουρκία βρίσκεται πλέον βήματα μπροστά, ο Πρόεδρος βρίσκεται βήματα πίσω. Βρίσκεται εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, εκεί όπου απέτυχε.

Συνεπώς, είναι εκ των προτέρων βέβαιο πως ο “νέος” Αναστασιάδης θα είναι ο “παλιός” Αναστασιάδης. Κανένα νέο σημαντικό στοιχείο δεν θα προσθέσει στην πολιτική του, απλώς θα συνεχίσει απ’ εκεί όπου έμεινε. Αλλά, “εκεί όπου έμεινε”, δεν είναι το σημείο από το οποίο παρέλαβε το 2008, το εθνικό θέμα. Το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Στο Κραν Μοντανά έχουν εξαλειφθεί και τα τελευταία υπολείμματα διαπραγματευτικών ερεισμάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχει η παραμικρή διεθνής καταδίκη της Τουρκίας και, κατ’ επέκτασιν, στήριξη των κυπριακών θέσεων. Και ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βλέπουμε καμία πρακτική σθεναρή στήριξη των κυπριακών θέσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε καν ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τολμήσει να ζητήσει, μέσα στο έντονα αντιτουρκικό αίσθημα που επικρατεί στην Ευρώπη, να κινηθεί η Ευρώπη με κυρώσεις και άλλα μέτρα, να πιέσει την Τουρκία, να προβεί σε ελάχιστες υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Η Κυβέρνηση είχε επενδύσει ελπίδες, πριν και μετά το Κραν Μοντανά, στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίστευε, αφελώς, ότι, μέσα από τις διαπραγματεύσεις αυτές, η Τουρκία θα εξασφάλιζε κέρδη και σε αντάλλαγμα θα παραχωρούσε στο Κυπριακό. Επρόκειτο για ψευδαίσθηση. Ούτε διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, ούτε η Ε.Ε. φέρεται διατεθειμένη να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις με το Κυπριακό, ούτε η Τουρκία (το δήλωσε πολλές φορές) θυσιάζει την Κύπρο χάριν της ένταξης στην Ε.Ε.

Διαπραγματεύεται με τον εαυτό του

Ο Νίκος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται με τον εαυτό του. Ουδέποτε στο παρελθόν, παραχωρήσεις που έκαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρήθηκαν ως μη γενόμενες. Παρά το γεγονός ότι σε κάθε συμφωνία αναφέρεται ότι “τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα”, όλες οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν από τις ελληνοκυπριακές παραχωρήσεις που έγιναν στους προηγούμενους γύρους. Τελευταίο παράδειγμα: Οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Ενώ ο Αναστασιάδης υπέγραψε συμβόλαιο με τον λαό, ότι θα ακύρωνε τις συγκλίσεις, τελικά τις αποδέχθηκε όλες. Και προχώρησε, μάλιστα, και πέραν αυτών.

Ο “νέος Αναστασιάδης”, τελικά, θα βαδίσει στη χρεοκοπημένη πολιτική του “παλιού” Αναστασιάδη. Θα καθοδηγείται από τις ίδιες ψευδαισθήσεις και την ίδια καταστροφική νοοτροπία. Ζητά, λέει, νέες διαπραγματεύσεις, στη βάση της αποδοχής των παραμέτρων Γκουτέρες. Μα δεν υπάρχει ένας νούσιμος άνθρωπος στο Προεδρικό να τον προσγειώσει στις ωμές πραγματικότητες;

1. Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν υπάρχει πλέον. Ο Γ.Γ. δεν θα αναζητήσει επανάληψη συνομιλιών στη βάση ενός πλαισίου, το οποίο απερρίφθη από τη μία πλευρά. Θα αναζητήσει νέο πλαίσιο, το οποίο θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Το μόνο που έχει υλοποιηθεί από το πλαίσιο του Γ.Γ. είναι το δεύτερο σημείο που αφορά τις ελληνοκυπριακές παραχωρήσεις και τις οποίες εφρόντισε να προσφέρει, χωρίς αντάλλαγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2. Δεν υπάρχει περίπτωση και προοπτική, η Τουρκία να παρακαθίσει σε συνομιλίες αποδεχόμενη ακύρωση των επεμβατικών δικαιωμάτων της και αποχώρηση του στρατού της από την Κύπρο. Η Τουρκία ουδέποτε θα αποδεχθεί να φύγει από την Κύπρο με την ουρά στα σκέλια, ως ηττημένη. Η Τουρκία έχει ήδη υπό τη στρατιωτική κατοχή της τη βόρεια Κύπρο. Και το διαχρονικό σχέδιό της είναι να επεκτείνει αυτήν τη στρατιωτική κατοχή, σε ολόκληρο το νησί. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι βυθισμένος στο παραμύθι που εκείνος πιστεύει.

Αν ξεκινήσουν νέες συνομιλίες, θα ξεκινήσουν κάτω από πολύ δυσμενέστερα για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεδομένα. Και η λύση που θα διαπραγματευθεί ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι η λύση την οποία διαπραγματεύθηκε στα προηγούμενα πέντε χρόνια. Λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα αξίωμα. Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις. Και, κατά αντίστοιχη θεωρία, ομάδα που χάνει, την αλλάζεις. Ο Πρόεδρος “έπαιξε” μία πολιτική που έφερε στο χείλος του γκρεμού το Κυπριακό. Αν τη συνεχίσει, θα την οδηγήσει μέσα στον γκρεμό. Αν τη διαφοροποιήσει ριζικά, που δεν υπάρχει τέτοια ελπίδα, θα υπάρξει αμυδρό φως στο τούνελ.

Το βλακώδες ερώτημα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του καλούνται να εγκαταλείψουν το βλακώδες ερώτημα, “ποία είναι η νέα στρατηγική που επικαλούνται οι διαφωνούντες;”. Διότι αυτό το βλακώδες ερώτημα υποβιβάζει το δικό τους πολιτικό κριτήριο. Η νέα στρατηγική φέρει την υπογραφή του Νίκου Αναστασιάδη, και περιλαμβάνεται στην προεκλογική συμφωνία του με το ΔΗΚΟ. Αυτή η νέα στρατηγική στοιχειοθετείται από τα ακόλουθα:

1. Κατάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλαισίου λύσης, το οποίο θα εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο.

2. Απόσυρση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ.

3. Διακοινοτικός διάλογος πάνω σε νέα βάση.

4. Μέτρα που θα προκαλούν πολιτικό κόστος στην Τουρκία.

5. Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα και εξεύρεση λύσης στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

6. Αντιμετώπιση του εποικισμού, ως εγκλήματος πολέμου.

7. Απόρριψη σχεδίων που θα επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν ή παραπλήσιό του.

8. Απόρριψη λύσης στη βάση ρατσιστικών κριτηρίων.

Υπάρχει, λοιπόν, νέα στρατηγική, υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη!

Ουδέποτε εφαρμόστηκε, επειδή ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε ποτέ στο μυαλό του την προώθηση του εθνικού θέματος. Πάντοτε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την υφαρπαγή της εξουσίας διά της παραπλάνησης του λαού.

Συνεπώς. Εάν επανεκλεγεί, δεν θα φέρει τίποτε το νέο στη διαχείριση του Κυπριακού. Θα σπρώξει, απλώς, περισσότερο, προς την κατεύθυνση της θνησιγενούς, καταστροφικής λύσης που έχει στο μυαλό του.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/453923/o-neos-anastasiadis-tha-einai-o-palios