ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α.Νεοφύτου: Ούτε χάθηκα,ούτε κρύφτηκα. Εδώ στην πρώτη γραμμή

Print Friendly, PDF & Email

17.09.2017 08:00 

του Γιώργου Καυκαλιά

“Ούτε χάθηκα, ούτε κρύφτηκα. Είμαι στην πρώτη γραμμή με τα μανίκια πάνω”, απαντά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε όσους υποστηρίζουν ότι απουσίαζε από τις εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

“Δεν έχω καταθετικό λογαριασμό σε τράπεζα. Επέλεξα το καταθετικό μου σχέδιο να είναι σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες”, αναφέρει σχετικά με την πρόσφατη δήλωση Πόθεν Έσχες. 

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει Προεδρικών Εκλογών, μας μιλά για το ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Αναστασιάδη, για τη σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και για το Πόθεν Έσχες. 

O Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για επαφές και για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τι να περιμένουμε από τις επαφές αυτές; 

Αυτό που θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει τη διαδικασία είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο Γ.Γ. ΟΗΕ. Όλες οι πλευρές να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα την επανέναρξη της διαδικασίας ζητώντας του να ασκήσει τις καλές του υπηρεσίες. Αυτό είναι που έχει σημασία τώρα. 

Η δική μας πλευρά το δήλωσε επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Σ.Α ΟΗΕ, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, των παραμέτρων του ΟΗΕ αλλά και του πλαισίου Γκουτέρες. 

Αυτό που χρειάζεται πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να υπάρξει καλή προετοιμασία και να γίνει η αντίστοιχη τοποθέτηση από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτοί είναι που μετά το Crans-Montana κάνουν λόγο για σχέδιο Β και σχέδιο Γ, αλλά και για λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.  

Nα είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν άλλες προτεραιότητες αυτήν τη χρονική περίοδο. Κοιτάζουν προς Βόρεια Κορέα και προς Συρία. Δεν εκτιμώ αντικειμενικά ότι ο διεθνής παράγοντας και οι μεγάλες δυνάμεις θεωρούν ως προτεραιότητα το Κυπριακό, εάν οι ίδιες οι πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν δείξουν πραγματική πολιτική βούληση.  

Ακούμε επανειλημμένα τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και εσάς να μιλάτε για καλή προετοιμασία. Ακούγεται ασαφές. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο «καλή προετοιμασία»; 

Για παράδειγμα, εμείς δηλώνουμε πανέτοιμοι. Αν θα πάμε όμως σε μια νέα διαδικασία, ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να βεβαιωθεί πρώτα ότι δεν θα έρθει στην πορεία η τουρκική πλευρά και να πει και πάλι “λάθος καταλάβατε” στο ζήτημα της Ασφάλειας και να επιμένουν στην παραμονή εγγυήσεων του 1960 και του μονομερούς δικαιώματος. 

Απέδωσε η «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία

Κρίνοντας, πλέον, εκ του αποτελέσματος τη διαδικασία διαπραγματεύσεων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιμονή σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και δικοινοτικού διαλόγου, ήταν λανθασμένη;  

Η «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία έχει αποδώσει. Στις εσωτερικές πτυχές υπήρχαν σημεία που κατά την άποψή μου βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με προηγούμενες προσεγγίσεις: 

•Κατοχυρώθηκαν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες.

•Έγινε ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και η Χάρτα του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

•Διασφαλίστηκε η συνέχιση της αναλογίας μεταξύ Ε/κ-Τ/κ, δηλαδή ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου του 1960 να παραμείνει αναλλοίωτος με τη λύση και μετά τη λύση με το 4:1. 

•Αναγνώριση δικαιώματος ιδιοκτησιας, αλλά και του σεβασμού των αποφάσεων δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ΕΔΑΔ, για υποθέσεις περιουσιακού.

•Συμφωνήθηκε σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής, μηχανισμός επίλυσης διαφορών, κάτι που ήταν μια από τις δύο κατάρες του ‘60, δηλαδή είχαμε βέτο, αλλά δεν είχαμε μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λήψης απόφασης είναι δύσκολος. Δεν διαφωνώ. Όμως, αυτό απορρέει, επειδή συζητούμε λύση Ομοσπονδίας; Δηλαδή, για να καταλάβω, στο Ενιαίο Κράτος από το 1960 μέχρι το 1963 ήταν εύκολη η λήψη αποφάσεων; Το πρόβλημα έγκειται ότι το κράτος μας, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι ένα γεγονός, ήταν δικοινοτικό από την ίδρυσή του. 

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η κυπριακή ιδιοκτησία και ο δικοινοτικός διάλογος είναι η επίσημη τάξη πραγμάτων που αναγνωρίζει ο διεθνής παράγοντας και η θέση των Ηνωμένων Εθνών. 

Δεν έχουμε, όμως, μόνο βελτιώσεις στην εσωτερική πτυχή. Στις εξωτερικές-διεθνείς πτυχές έχουμε πλέον μια προίκα. Έχουμε επίσημη θέση του Γ.Γ. ΟΗΕ για κατάργηση εγγυήσεων, για αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και να συζητηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών το μέλλον των αγημάτων ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ. 

“Θα πάρουμε στο θέμα της Ασφάλειας”

Δεν θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε πιο γρήγορα την εξωτερική πτυχή της Ασφάλειας; 

Είναι εύκολο να κάνουμε κριτική, ας είμαστε αντικειμενικοί. Από την ύπαρξη του Κυπριακού, μόνο σε αυτήν τη φάση, είναι η πρώτη φορά που μπήκε στη συζήτηση. Είχαμε Συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς, Κυπριανού – Ντενκτάς, Συμφωνία Τ. Παπαδόπουλου της 8ης Ιουλίου και σε όλες καταγραφόταν τι εμείς, ως ε/κ πλευρά, θα δίδαμε. Είναι η πρώτη φορά που και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ βάζει τόσο ξεκάθαρα το τι εμείς θα πάρουμε στο κεφαλαιώδες θέμα της Ασφάλειας.  

Η Γερμανία εξέφρασε ήδη την πρόθεση να εισηγηθεί τερματισμό της συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ. Αν αυτό γίνει τελικά πράξη, θα λέγατε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει ένα σημαντικό μοχλό πίεσης; 

Αν το κλίμα για την Τουρκία παραμείνει ως έχει εντός ΕΕ, ένα κλίμα που δικαίως υπάρχει, καθώς ο Ερντογάν με τις πολιτικές του το δημιούργησε, τότε κανένας δεν θα μιλά για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και, εμείς εκ των πραγμάτων, θα χάσουμε ένα μηχανισμό τον οποίο μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως καταλύτη για να πιέσουμε προς μια λύση στη βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο.  Όμως τα πράγματα δεν είναι στατικά. Και ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιου επιπέδου και μεγέθους πολιτικές που αφορούν ολόκληρη την ΕΕ. 

Γενικό πρόσταγμα στις Προεδρικές 

Σε δημόσιες τοποθετήσεις σας τονίσατε ότι οι προηγούμενοι μήνες ήταν για σας μια ευκαιρία περισυλλογής και αυτοκριτικής…

Εκτός από αυτά, ήταν και μια περίοδος για την οποία είχα υποσχεθεί στην οικογένεια ότι θα την αφιερώσω, κατά κύριο λόγο, κοντά της.  Επειδή, όμως, ακούω να λέγονται διάφορα, ότι «χάθηκε ο Αβέρωφ, ότι κρύβεται ο Αβέρωφ»… Ούτε χάθηκα, ούτε κρύφτηκα. Εδώ είμαστε, στην πρώτη γραμμή, κάναμε τα μανίκια πάνω, το κόμμα είναι σε πλήρη διάταξη και είμαστε πανέτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί, με την επίσημη εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξεκινήσουμε την προεκλογική εκστρατεία. 

Θα έχετε, τελικά, το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Αναστασιάδη; 

Θα το έχω και αυτήν τη φορά. 

Άρα, να υποθέσουμε ότι οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις με τον ΠτΔ δεν υπάρχουν πλέον; Έχουν εξομαλυνθεί πλήρως οι σχέσεις σας; 

Στα 30 και πλέον χρόνια σχέσης με τον Νίκο Αναστασιάδη, πόσες φορές γράφτηκαν τέτοια πράγματα; Είναι όσοι δεν γνωρίζουν πώς εμείς οι Συναγερμικοί λειτουργούμε, αλλά και ποιες είναι οι βαθιές πολιτικές σχέσεις μεταξύ μου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και ο παραδοσιακός ΔΗΣΥ

Είσαστε ένας άνθρωπος που στηρίζει και εμπιστεύεται τη νέα γενιά, και αυτό φαίνεται και από τους στενούς συνεργάτες σας. Θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι η σχέση σας, όμως, με αυτό που ονομάζουν κάποιοι «παλιό, παραδοσιακό Δημοκρατικό Συναγερμό», με τα στελέχη παλαιότερης γενιάς, για παράδειγμα…

Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας πατέρες. Αυτοί ίδρυσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτοί έβαλαν τα θεμέλια, πολύ γερά θεμέλια. Χρωστάμε σε αυτούς την ύπαρξη και την ενδυνάμωση του ΔΗΣΥ. Τη σοφία της γνώσης τους και την εμπειρία τους  τη χρησιμοποιούμε και έχουμε και άριστες σχέσεις.

Εγώ προσωπικά έχω και ιδιαίτερους δεσμούς με αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν ήταν μόνον οι άνθρωποι που ήταν από τους πρωτεργάτες του ΔΗΣΥ, αλλά ήταν και οι άνθρωποι που με ανάγιωσαν πολιτικά, αλλά και μου έδωσαν ιδιαίτερη στήριξη για να είμαι σήμερα εδώ που είμαι.

Ο Παντελής ο Κούρος και όσοι στάθηκαν δίπλα στον Γλαύκο Κληρίδη είναι που πίστεψαν και σε εμένα, και, όταν το 1999, με τη βοήθειά τους και του τότε προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, έγινα ένας από τους νεαρότερους υπουργούς.

Φυσικά, τότε ήταν κάτι παράξενο να είσαι 37 χρονών και να είσαι υπουργός. Τώρα χαιρόμαστε ένα υπουργικό, συνεργάτες μας, νεαρά άτομα, που είναι και η ραχοκοκαλιά του Υπουργικού και οι οποίοι διαπρέπουν, ενώ δεν υστερούν σε απόδοση ή αποτελεσματικότητα σε σχέση με μεγαλύτερους ηλικίας υπουργούς. 

Όχι στον ηλικιακό ρατσισμό

Η εμπιστοσύνη αυτή στη νέα γενιά, γιατί να μη μεταφραστεί και σε στήριξη ενός νεαρότερου Προέδρου; 

Δηλαδή, θα πάμε στον ηλικιακό ρατσισμό ή θα κρίνουμε με βάση τις πολιτικές, αλλά και την αξιοποίηση. Δηλαδή, θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν είχαμε Πρόεδρο νεαρό που θα αξιοποιούσε μεγαλύτερους σε ηλικία στο κυβερνητικό του σχήμα; Ή θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν είχαμε ένα νεαρό πολιτικό, αλλά με πολιτικές που θα μας έπαιρναν δεκαετίες πίσω; Έχουμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος έχει το νεαρότερο Υπουργικό Συμβούλιο που είχαμε μετά την περίοδο Μακαρίου. 

«Ναι, είχαμε και αστοχίες»

Τελικά, είναι πιο δύσκολο να κυβερνάς ή να βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση; 

Το πιο δύσκολο είναι να κυβερνάς και να είσαι πρόεδρος κυβερνώντος κόμματος. Γιατί, δεν μπορεί να υπάρξει πετυχημένη Κυβέρνηση χωρίς δυνατό κόμμα εξουσίας και δεν μπορεί να υπάρχει πετυχημένο κόμμα εξουσίας χωρίς να υπάρχει δυνατή και πετυχημένη Κυβέρνηση. Όλοι κάνουμε λάθη, τακτικής, αλλά καμιά φορά και ουσίας. Είμαστε άνθρωποι. Εάν τα κάνει το κόμμα, δεν έχει λόγο η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί, αλλά, αν τα κάνει η Κυβέρνηση και είσαι κυβερνών κόμμα, πρέπει και οφείλεις ως κόμμα να είσαι προσεκτικός. 

Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα, από το να είσαι πρόεδρος κυβερνώντος κόμματος με τον αρχηγό του κόμματος να μην είναι αρχηγός της Κυβέρνησης και,

επιπρόσθετα, απ’ όλα αυτά να έχεις και κυβερνητική μειοψηφία στη Βουλή. Επιπλέον, να έχεις όλες αυτές τις συνθήκες και να βγάζεις και τη χώρα από το Μνημόνιο, που πρέπει να περάσουν όλα τα σκληρά νομοθετήματα. Η χώρα, όμως, σώθηκε πρώτα μέσα από τις θυσίες του λαού, με μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, αλλά και με ένα δυνατό κυβερνών κόμμα με κοινοβουλευτική μειοψηφία, το οποίο βρισκόταν σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα και σώθηκε η χώρα. 

Αν θα χρεώναμε μιαν αποτυχία στην Κυβέρνηση, σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, ποια θα ήταν αυτή; 

Ως Κυβέρνηση, αλλά και ως κυβερνών κόμμα, ναι, είχαμε σε κάποιους διορισμούς αστοχίες, και αυτό θα πρέπει να το παραδεχθούμε. 

Στο θέμα της πολιτικής, ο κόσμος θα ανέμενε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι αρκετά μεταρρυθμιστικά σχέδια, όπως αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, δεν πέρασαν από τη Βουλή. Ωστόσο, θεωρώ ότι, ενδεχομένως, αν προωθούσαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στα αρχικά στάδια που η χώρα ήταν στη βαθιά κρίση και γίνονταν και άλλες αλλαγές, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά τώρα. Άρα, ίσως να ήταν θέμα χρονικών συγκυριών και συγχρονισμού. 

«Δεν έχω καταθετικό λογαριασμό σε τράπεζα» 

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για το περιβόητο Πόθεν Έσχες. Τελικά, ήταν ένα φιάσκο η διαδικασία αυτή;  

Θα αναφέρω τρία σημεία: 

Πρώτον. Είναι θετικό ότι δημοσιοποιούνται τα Περιουσιακά Στοιχεία των πολιτικών προσώπων. 

Δεύτερον. Ήταν το «Πόθεν Έσχες» σωστά μελετημένο; Εγώ λέω όχι. Υπήρχαν κενά. Για παράδειγμα, οι βουλευτές κλήθηκαν να συμπληρώσουν το Πόθεν Έσχες στη βάση προηγούμενου νόμου και με τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου του 2016. Κάποιοι έκαναν Δηλώσεις με βάση τις τιμές του 1980, κάποιοι με του 2013.  

Τι πρέπει να διορθωθεί; Πρέπει να υπάρξουν Κανονισμοί, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, έτσι ώστε το Πόθεν Έσχες να είναι ενιαίο για όλους. Να αναγράφεται ξεκάθαρα το Ενεργητικό, Παθητικό και Καθαρό Ενεργητικό αυτού που υποβάλλει το Πόθεν Έσχες. Να αναγράφεται το κόστος κτήσης της Περιουσίας, είτε την αγόρασες είτε σου μεταβιβάστηκε. Να αναγράφεται η σημερινή αξία της Περιουσίας. Η Δήλωση να συνοδεύεται με πιστοποιητικά, δηλαδή Τίτλος Ιδιοκτησίας, Εκτίμηση Κτηματολογίου και πότε αγοράστηκε. Οι λογαριασμοί της Τράπεζας θα πρέπει να συνοδεύονται από τα πιστοποιητικά της Τράπεζας που να επιβεβαιώνει αυτά τα ποσά.  

Τρίτον. Πρέπει να υπάρχει μια Επιτροπή, η οποία όχι μόνο να παίρνει αυτές τις Δηλώσεις και να τις βάζει στο ράφι, αλλά και να τις ελέγχει. Το πόθεν έσχες είναι για να εξετάζεις, αν κάποιος πλούτισε από την πολιτική και όχι αν είναι πλούσιος ή φτωχός. Σημασία έχει να εξετάζεται, αν, όντας στην πολιτική, πλούτισε αθέμιτα. 

Σας ενοχλούν τα σχόλια προς το πρόσωπό σας σε σχέση με το Πόθεν Έσχες;

Σε προσωπικό επίπεδο, δεν με πειράζουν καθόλου τα σχόλια. Είμαι στην πολιτική με δική μου επιλογή και αυτά είναι δεδομένα και πρέπει να τα αναμένει κάποιος που επιλέγει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ένα πράγμα, όμως, να πω: Δεν έχω κατάθεση. Δεν έχω καταθετικό λογαριασμό.  Αυτά τα υπόλοιπα που έγραψα, ότι είναι η κατάθεση των 865, δεν είναι καταθετικός λογαριασμός. Εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, ο τρεχούμενος λογαριασμός μου, αντί να είναι αρνητικός, είχε εκείνα τα ποσά. Μα, ίσως κάποιος διερωτηθεί, πώς είναι δυνατόν να μην έχω καταθέσεις;

Επέλεξα, το καταθετικό αποταμιευτικό μου σχέδιο, αντί σε γραμμάτια, να το έχω σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, άμεσης εξαργύρωσης, και εκείνη την ημερομηνία, 31/8/16, το ποσό ήταν γύρω στις 65 χιλιάδες ευρώ. Αλλά, να σας πω και κάτι άλλο. Προσωπικά, δεν θα έβαζα ποτέ μου καταθέσεις στην τράπεζα, την ώρα που έχω χρέος. Όταν έχω διαθέσιμα, πληρώνω το χρέος μου. Δηλαδή, θα πληρώνω 6% επιτόκιο στο δάνειό μου για να έχω 200,000 ευρώ κατάθεση με επιτόκιο 1,5% για να μη σχολιάζομαι;

Και κάτι πιο συγκεκριμένο. Στην περιουσιακή μου κατάσταση φαίνεται ότι πώλησα περιουσία αξίας 345 χιλιάδες ευρώ. Θα μπορούσα, κάλλιστα, αντί να έχω δάνεια 1,4εκ., να είχα δάνεια 1,5εκ. και να έχω 100,000 ευρώ κατάθεση και να ήταν όλα ωραία, και δεν θα υπήρχε λόγος για σχολιασμό. Αλλά, για τις 100,000 κατάθεση, θα έπαιρνα 1,500 ευρώ τόκους και, την ίδια ώρα, για τις 100,000 –αυτές που δεν θα τις βάλω στο δάνειο, αλλά σε κατάθεση-   θα πλήρωνα 6,000 σε τόκους. Να πληρώνω, δηλαδή, 4,500 ευρώ περισσότερα, με το παράδειγμα που έδωσα, για να μην έχω σχόλια που και πάλι θα είχα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/455659/aneofytou-oute-xathikaoute-kryftika-edo-stin-proti-grammi