Ξεκαθαρίζει το «μυστήριο» του Κραν Μοντανά

Print Friendly, PDF & Email

24 Σεπτέμβριος 2017, 18:01

 Του Κωστάκη Αντωνίου

ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ – ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΙΝΕΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Μετίν Μουνίρ: Μόνο οι δυο ηγέτες και το πολύ πέντε-δέκα κοντινά τους πρόσωπα γνωρίζουν γιατί απέτυχε η Σύνοδος του Κραν Μοντανά. Αγνοούν τα πάντα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι

Λίγο μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, είχα επισημάνει σε άρθρο μου ότι κανείς δεν γνωρίζει το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε, και ίσως ποτέ να μην πληροφορηθεί ο λαός τα πραγματικά διαδραματισθέντα εκεί. Όσα επακολούθησαν και ο καταιγισμός αποκαλύψεων που κατά καιρούς εκδηλώνεται -με τελευταία την αποκάλυψη Κοτζιά για κατάθεση άτυπου εγγράφου από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών- έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις μου.

Δεν υπάρχουν κατ’ αρχήν επίσημα πρακτικά των συσκέψεων. Και δεν υπήρξαν πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα από απαίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Γιατί ο Πρόεδρος ενώ έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα απαιτούσε να υπάρξουν πρακτικά, ώστε να εκθέσει, την Τουρκία, εγγράφως και επισήμως, δεν το απαίτησε, προσφέρεται για πολλούς συνειρμούς. Φυσιολογικά, και εφόσον είχε έστω και αμυδρά εκτίμηση με ποιες αδιάλλακτες θέσεις μετέβαιναν στην Ελβετία ο Τσαβούσογλου και ο Ακιντζί, θα έπρεπε να απαιτήσει την τήρηση πρακτικών. Εκτός και αν φοβόταν ότι μέσα από τα πρακτικά θα αποδεικνύετο και η δική του απουσία βούλησης για επίτευξη συμφωνίας.

Ο γνωστός στην Τουρκία, κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος, Μετίν Μουνίρ, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Τ24, γράφει χαρακτηριστικά ότι τα σημαντικότερα ερωτήματα γιατί απέτυχε η σύνοδος στο Κραν Μοντανά, τα γνωρίζουν μόνο οι δύο ηγέτες Αναστασιάδης και Ακιντζί, “και το πολύ πέντε-δέκα κοντινά τους πρόσωπα. Αυτοί και τα ξένα κέντρα που παρακολουθούν από την αρχή τη διαδικασία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε., η Βρετανία, Αμερικανοί και Ρώσοι μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθούν το Κυπριακό, ξέρουν τις απαντήσεις και όλα όσα συζητήθηκαν στις συνομιλίες. Στην ουσία, ξέρουν όλοι, πλην των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γιατί απέτυχε η διαδικασία στην Ελβετία”, τονίζει.

Είναι φανερό, λοιπόν, όχι μόνο από τις εκτιμήσεις Μουνίρ, αλλά και από όσα, τμηματικά έρχονται κατά καιρούς στην επιφάνεια, ότι ο Αναστασιάδης, ο Ακιντζί και ο Τσαβούσογλου ενσυνείδητα λέγουν ψέματα στον κόσμο τους, επειδή θέλουν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για το ναυάγιο. Και εδώ πρέπει να επισημανθεί και το πιο κάτω, το οποίο δίνει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιρρίψει την παραμικρή ευθύνη στην Τουρκία για το ναυάγιο: Επειδή συμμέτοχος στις ευθύνες είναι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι δύο μεγάλοι ψεύτες

Ο Μουνίρ, δεν κρύβεται. “Οι δύο ηγέτες (σημ. Αναστασιάδης-Ακιντζί), δεν είναι ειλικρινείς. Εδώ και 50 χρόνια, οι ηγέτες λένε ψέματα στο Κυπριακό και τα ψέματα που έχουν πει, είναι πιο μεγάλα από τη Μεσόγειο γύρω από το νησί”, γράφει.

Χωρίς ανταγωνιστή, ο πιο μεγάλος ψεύτης στην τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι ο Ραούφ Ντενκτάς. Και στη δική μας κοινότητα, και αυτός εκτός συναγωνισμού, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Με ποία, όμως, διαφορά; Ο μεν Ντενκτάς, μέσα από τα ψέματα, τις συνωμοσίες, τις δολοπλοκίες και τη σχεδιασμένη δράση, οδήγησε την κοινότητά του, και φυσικά την Τουρκία, στον προτελευταίο σταθμό της ολοκλήρωσης των σχεδίων τους. Ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, μέσα από τις παραπλανήσεις και την απόκρυψη της αλήθειας, οδήγησε τον κυπριακό Ελληνισμό στην έσχατη αναξιοπιστία και στην τελική παράδοση.

Ενώ επί τέσσερα χρόνια και έξι μήνες μιλούσε για επερχόμενη λύση, για κοινά οράματα με τον Ακιντζί, για “θετική ρητορική” της Τουρκίας, για λύση ευρωπαϊκή, ενώ πήγε στον Κραν Μοντανά με στόχο να επιτύχει λύση, ή να αποδείξει την ευθύνη της Τουρκίας, στο τέλος τα έδωσε όλα. Χωρίς να επιτύχει λύση και χωρίς να εκθέσει την Τουρκία.

Και επέστρεψε πίσω μετατρέποντας ένα Βατερλώ, σε Θρίαμβο. Αλλά ένδειξη της μεγάλης ενοχή του για την ευθύνη του στο ναύγιο, είναι και η σημερινή συμπεριφορά του. Περιφέρεται στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ως ικέτης δηλώνει πως είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ζητιανεύει συμπάθειες

Αλλά αυτός που ζητιανεύει συμπάθειες, εντός και εκτός Κύπρου, για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι εκείνος που αισθάνεται υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Κάποιος που δεν έχει ευθύνη για το ναυάγιο, απαιτεί την καταδίκη της Τουρκίας για το τέλος της προσπάθειας. Αλλά ακούσατε ποτέ τον Πρόεδρο να απαιτεί από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις, την Ε.Ε. να καταδικάσουν την Τουρκία και να της επιβάλουν κυρώσεις για την αδιάλλακτη στάση και για την ευθύνη της στην αποτυχία της διαδικασίας; Πουθενά και ουδέποτε απαίτησε κάτι τέτοιο ο Αναστασιάδης. Επειδή γνωρίζει πως οι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά και τη δική του ευθύνη για την κατάρρευση.

Δεν λέει την αλήθεια ο Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα τολμήσει ποτέ να πει στον λαό την αλήθεια. Επειδή γνωρίζει ότι με την πολιτική του και με τη συμπεριφορά του στο Κραν Μοντανά, κατέστη συνυπεύθυνος της Τουρκίας. Πήγε εντελώς απροετοίμαστος στην Ελβετία, με το μυαλό στις προεδρικές εκλογές. Και χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά του στο θέμα του άτυπου εγγράφου που κατέθεσε ο Γκουτέρες. Ουδέποτε, σε καμία δήλωσή του και σε κανένα διάγγελμά του και σε καμία ενημέρωση του λαού και του Εθνικού Συμβουλίου, δεν αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Το απέκρυψε από τον λαό και την πολιτική ηγεσία, επειδή φοβόταν τις επικρίσεις που θα δεχόταν και την απόδειξη της απροετοιμασίας του. Μέχρι που ήλθε ο Κοτζιάς για να μιλήσει για την ύπαρξή του. Τι σημαίνει αν το έγγραφο ήταν άτυπο; Ήταν έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Και άτυπα ή επίσημα τα έγγραφα που καταθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα ο Γενικός τους Γραμματέας, έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιολογούνται και αναλόγως να τυγχάνουν απαντήσεων.

Αλλά ο Αναστασιάδης το έριξε του ώμου του. Και προβάλλει σήμερα τη γελοία δικαιολογία: “Πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο, το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, ή τη δημιουργία βάσεως. Έγινε επιδερμική συζήτηση…”.

Αντιφάσεις Προέδρου – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέκαμψε ένα άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, προφανώς το θεώρησε ελάχιστης ή μηδενικής σημασίας, επειδή εκείνη την ώρα καβγάδιζε με τον Τσαβούσογλου και τον Ακιντζί για πιο σημαντικά θέματα. Αλλά διαφορετικά μας τα λέγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. “Είναι ένα σημαντικό έγγραφο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο ενδεχόμενο επανέναρξης ή συνέχισης των συνομιλιών”, δηλώνει.

Ο Πρόεδρος ελάχιστη σημασία έδωσε στο έγγραφο, αλλά ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος το χαρακτηρίζει “σημαντικό”, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Και ο Αβέρωφ Νεοφύτου συμφωνεί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Εγώ θεωρώ ότι το πλαίσιο Γκουτέρες, όσο και το έγγραφο που κατέθεσε ο Γ.Γ. ως άτυπο, είναι εξαιρετικά σημαντικά”.

Όπως πάντοτε, πλήρης ασυνεννοησία και πλήρης ανακολουθία επικρατεί στα κυβερνητικά δώματα. Διαφορετικές αναλύσεις, διαφορετικές εκτιμήσεις.

Αλλά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

1. Εφόσον το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες είναι σημαντικό, γιατί δεν το συζήτησε στο Κραν Μοντανά; Γιατί δεν ανέφερε λέξη γι’ αυτό το έγγραφο στις δηλώσεις του και γιατί δεν το συζήτησε διεξοδικά στο Εθνικό Συμβούλιο;

2. Γιατί δεν ανέφερε ποτέ ότι θα το αξιοποιήσει, μαζί με τις παραμέτρους Γκουτέρες;

Οι δουλειές του Αναστασιάδη ήταν πάντοτε δουλειές του ποδαριού. Πάντοτε απροετοίμαστος πήγαινε στις συναντήσεις με τον Ακιντζί, στις κρίσιμες συναντήσεις για το Κυπριακό, και ουδέποτε έδωσε στον λαό, στους Τούρκους και στους ξένους την εικόνα αξιόπιστου ηγέτη. Όσα αποκαλύπτονται για τα συμβάντα στην Ελβετία και όσα σίγουρα θα αποκαλυφθούν στο μέλλον, θα αποδείξουν πόσο ανεύθυνα, επιπόλαια και καταστροφικά χειρίστηκε το εθνικό θέμα…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/457151/ksekatharizei-to-mystirio-tou-kran-montana