Καταλωνία, Κύπρος και η υποκρισία της Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

08 Οκτώβριος 2017, 18:00

Με την Ελένη Θεοχάρους*

Είναι κατοχυρωμένη ρητώς στον χάρτη του ΟΗΕ, στο Άρθρο 1, παράγραφος 2, η αρχή της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Στη συζήτηση του ζητήματος της Καταλωνίας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου πήραν τον λόγο μόνο οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων, με ηθικοπλαστική γλώσσα, υπέρμετρη προσπάθεια να δείξουν πόσο καίγονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και εμφανή υποκρισία, σχεδόν όλοι μίλησαν για διάλογο, για αποφυγή εκβιασμών και βίας και για την ανάγκη να λυθεί το ζήτημα της Καταλωνίας με ειρηνικά μέσα, αλλά στην έννοια της αυτοδιάθεσης εδόθησαν διαφορετικές ερμηνείες από τις σαφώς καθοριζόμενες από τον ΟΗΕ.

Το ίδιο έγινε και με πολλούς συνταγματολόγους και διεθνολόγους, με τους οποίους συζητήσαμε το ζήτημα, και οι οποίοι δίνουν διαφορετικές ερμηνείες στην πρόνοια του χάρτη των Η.Ε. για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Στη διαφορική διάγνωση μπαίνουν υποθέσεις όπως της Κριμαίας, του Κουρδιστάν, της Οσετίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Αμπχαζίας, της Τρανσυλβανίας, της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Φλάνδρας, της Κορσικής, της Σκοτίας, της Ουαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Ελληνικής Θράκης και της «ΤΔΒΚ».

Συνεπώς, είναι κατανοητοί οι λόγοι της τεράστιας αναστάτωσης που προκλήθηκε στην Ευρώπη, που δεν έθεσε όμως θέμα αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Κ.Δ.

Η πραγματικότητα είναι πως όντως η Ισπανία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση αναφορικά με τη συνέχειά της, ως ενιαίου κράτους. Η Μαδρίτη θεωρεί παράνομη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Θεωρεί, επίσης, ότι η Κυβέρνηση της Καταλωνίας εμπαίζει και διασύρει το σύνταγμα τόσο της ίδιας της χώρας όσο και την αυτονομίας της περιοχής, υποτιμώντας τη συνοχή και το αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε όλους τους Ισπανούς. Θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη.

Στο ΕΚ όλοι μιλούν για τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., αλλά λίγοι επισημαίνουν την επιλεκτική εφαρμογή τους και τα double standards που εφαρμόζει η Ένωση. Για κάθε κράτος-μέλος ισχύουν διαφορετικοί κανόνες.

Αλλά η Ε.Ε. οφείλει να σέβεται και να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους, παράλληλα με τη στήριξη της περιφερειακής πολυμορφίας και της εθνικής περηφάνιας του κάθε λαού και να κατανοεί ότι ουδέποτε θα επέλθει ομοιογενοποίηση των ευρωπαϊκών λαών. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται αλλά ουδείς έχει το δικαίωμα να τους απειλεί ότι θα εκδιώκονται από την Ε.Ε. σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, εάν οι λαοί στηρίζονται στις πρόνοιες του χάρτη των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποστηρίζουμε την ακεραιότητα της Ισπανίας. Και το Σύνταγμά της, και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της και τον ισπανικό πολιτισμό που είναι τεράστιος. Αρκεί κανείς να φέρει στον νου του ένα μονάχα στίχο του Λόρκα.

Ωστόσο, δεν ξέρει κανείς πόσοι ακριβώς Καταλανοί επιθυμούν την απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση. Τι αποτέλεσμα θα είχε ένα ανεξάρτητο δημοψήφισμα που θα διοργάνωνε ο ΟΑΣΕ; Τα ίδια και χειρότερα έπρατταν και οι Βάσκοι αυτονομιστές, αλλά τώρα συμφώνησαν με τη Μαδρίτη και λύθηκε το πρόβλημα ειρηνικά. Είναι γι’ αυτό που ο Τίμερμανς λέγει ότι «η λελογισμένη χρήση βίας επιτρέπεται, αλλά απαγορεύεται η υπέρμετρη χρήση βίας» και ότι «η όλη υπόθεση είναι μια σύγκρουση εσωτερική στην Ισπανική Καταλωνία και όχι διένεξη μεταξύ Καταλωνίας και Ισπανίας».

Όπως τόνισε το ΕΚ, η εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύονται από το σύνολο της Ε.Ε. σε περίπτωση παραβίασής της. Αλλά αυτό δεν τυγχάνει καμίας εφαρμογής στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία βεβαίως ουδέποτε αποτάθηκε στην Ε.Ε. απαιτώντας την επιβολή των αρχών και αξιών της, στο υπό κατοχήν τμήμα του νησιού.

Καταδικάζεται η υπέρμετρη άσκηση αστυνομικής βίας αλλά ούτε λέξη για τη βία που ασκεί στην Κύπρο ο στρατός κατοχής. Βεβαίως το δημοψήφισμα κρίθηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αλλά η βία της Αστυνομίας είναι σίγουρο ότι θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, με ενδεχόμενο ακόμη έναν άσκοπο εμφύλιο πόλεμο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, που θα καταλήξει κι αυτός μετά από εκατόμβες θυμάτων στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η περίπτωση της αιματοχυσίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράδειγμα, ενώ το θέμα μπορεί να λυθεί με διάλογο μεταξύ των μερών χωρίς εκβιασμούς και στη βάση της συνταγματικής έννομης τάξης της Ισπανίας και του διεθνούς δικαίου, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση της χώρας των Βάσκων. Διαφορετικά, θα ανοίξουν πληγές.


Ευρωβουλευτής*

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/459852/katalonia-kypros-kai-i-ypokrisia-tis-ee