Ανδρέας Μαυρογιάννης: Οι Τ/κ θυσιάζουν την ουσία

09 Οκτωβρίου 2017, 5:25 πμ
της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου

Καμία τεχνική επιτροπή δεν έχει καταργηθεί, γίνονται συναντήσεις, δηλώνει ο Διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, στο β’ μέρος της συνέντευξής του στον «Φ» και εξηγεί πως αυτό το οποίο είπε είναι ότι δεν μπορεί μετά από την αποτυχία μιας προσπάθειας να νομίζουμε ότι συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτε.

Χρειάζεται συνεχής αξιολόγηση και ορισμένες φορές επανεξέταση, όπως λέει, για να είμαστε σίγουροι ότι συνεισφέρουμε στον στόχο της επανένωσης και αυτό κάνουμε σε διαρκή βάση.

Γιατί δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνταγμάτων;
Όντως υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία των ηγετών για να την προωθήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Από τη στιγμή που είχαμε σοβαρές εκκρεμότητες το να εμφανιστείς ότι συντάσσεις το σύνταγμα, δίνεις τη λανθασμένη εντύπωση πως όλα είναι συμφωνημένα, γι’ αυτό και δεν προχωρήσαμε, αλλά αυτό δεν σήμαινε τίποτα.

Το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος;
Είναι τουλάχιστον άδικο να γίνεται λόγος από την τουρκοκυπριακή πλευρά πως δεν προχώρησε το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Προχώρησε άμεσα και είχε τρία στάδια.

Το πρώτο ήταν η τεχνική σύνδεση των συστημάτων που έγινε πολύ γοργά, παρά τα κάποια προσκόμματα που προέβαλαν στην αρχή οι Τουρκοκύπριοι και τα οποία ξεπεράσαμε, υπήρξε σύνδεση και υπάρχει διασύνδεση

Το δεύτερο στάδιο ήταν να γίνει μια τεχνική μελέτη εμπειρογνωμόνων για τις απαιτήσεις ασφαλούς μόνιμης σύνδεσης, κι αυτό προχώρησε, το τρίτο στάδιο ήταν η επίσημη και διαρκής σύνδεση, η οποία φυσιολογικά θα γίνει με τη λύση του Κυπριακού. Εδώ και πολλούς μήνες προμηθεύουμε, επί πληρωμή, ρεύμα στους Τουρκοκύπριους όποτε το χρειάζονται.

Το θέμα της κινητής τηλεφωνίας;
Υπάρχουν τεχνικές λύσεις, φτάνει να παραμείνουμε στη λογική της συναντίληψης. Οι Τουρκοκύπριοι τις απορρίπτουν και επιμένουν σε διευθετήσεις που θα τους προσκομίσουν πολιτικά οφέλη. Για μια ακόμα φορά θυσιάζουν την ουσία στον βωμό μη αποδεκτών πολιτικών επιδιώξεων.

Δεν μπορεί να υπάρξει διακρατική συμφωνία ούτε νομιμοποίηση παροχέων. Έχουμε προσφέρει πρακτική τεχνική λύση που είναι απόλυτα λειτουργική, μια εταιρεία παροχής τηλεφωνίας μάλιστα την εφαρμόζει ήδη και δουλεύει μια χαρά.

Είναι αστείο στον 21ο αιώνα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας να προβάλλονται τέτοια προσκόμματα. Ας σκουπίσουν λίγο μπροστά από την πόρτα τους. Αυτό ισχύει για όλα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η πλευρά μας είναι αυτή που τα έκανε να δουλέψουν. Πάντα όμως εντός της λογικής που πρυτάνευσε στην υιοθέτησή τους.

Οι τεχνικές επιτροπές όμως σταμάτησαν.
Δεν σταμάτησε καμία τεχνική επιτροπή. Ο βαθμός δραστηριοποίησής τους όμως ποικίλλει, ανάλογα με το αντικείμενο και τις πολιτικές τους προεκτάσεις.

Το αναφέρει και η έκθεση Γκουτέρες, μιλά για επαναδραστηριοποίησή τους. Η έκθεση λέει ότι το έργο τους πρέπει να στηριχθεί και κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής αβεβαιότητας. Καμία τεχνική επιτροπή δεν έχει καταργηθεί, γίνονται συναντήσεις, αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι δεν μπορεί μετά από την αποτυχία μιας προσπάθειας να νομίζουμε ότι συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτε.

Χρειάζεται συνεχής αξιολόγηση και ορισμένες φορές επανεξέταση· να είμαστε σίγουροι ότι συνεισφέρουμε στον στόχο της επανένωσης. Αυτό κάνουμε σε διαρκή βάση σε σύμπνοια με τους εκπροσώπους μας στις τεχνικές επιτροπές. Οι τεχνικές επιτροπές έγιναν με απόφαση της 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ των ηγετών ως μέρος της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Είναι δηλαδή ταγμένες να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην Κύπρο για να ετοιμάσουν έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έρχεται κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών, για μια επί του εδάφους αξιολόγηση των δεδομένων για το τι μέλλει γενέσθαι. Ανησυχείτε με δεδομένο ότι είχατε μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ζαν-Πιέρ Λακρουά;
Ανανεώθηκε τον Ιούνιο η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως έπρεπε για τους επόμενους έξι μήνες παρά τις προσπάθειες της άλλης πλευράς να μη γίνει και συμφωνήθηκε να γίνει μια στρατηγική επανεξέταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα πλαίσια των υφιστάμενων όρων εντολής της.

Η δική μας πλευρά συγκατένευσε διότι πιστεύουμε ότι όλες οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή πρέπει να υπόκεινται σε επανεξέταση και σε διαρκή προσπάθεια προσαρμογής στις ανάγκες και στις περιστάσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν αμφισβητούνται οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την ειρηνευτική διαδικασία αλλά και με τις συνθήκες που επικρατούν επί του εδάφους. Όσο συνεχίζεται η αφύσικη κατάσταση διαχωρισμού, υπάρχει ανάγκη για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης.

Από εκεί και πέρα ό,τι μπορεί να γίνει για την αύξηση, βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητάς της είναι καλοδεχούμενο. Στις 18 του μήνα έρχεται μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη στρατηγική αναθεώρηση και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Σας ανησυχεί;
Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, μας απασχολεί. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αρκετά σαφές και ξεκάθαρο. Το παρακολουθούμε στενά και συνεργαζόμαστε με τους αρμοδίους του ΟΗΕ για το θέμα.

Τι κάνει τώρα το Γραφείο του Διαπραγματευτή;
Χειρίζεται όλες τις εκκρεμότητες από τη διαδικασία, την πολιτική κατεύθυνση των τεχνικών επιτροπών και άλλων διευθετήσεων, ενημερώνει εκεί και όπου δει, εντός και εκτός, ετοιμάζει έγγραφα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι σε επαφή με ξένους συνομιλητές, με τα Ηνωμένα Έθνη και όλους όσοι χειρίζονται θέματα που άπτονται του Κυπριακού. Δεν έχουμε διακόψει την προσπάθεια, είμαστε σε ετοιμότητα για να συνεχίσουμε ανά πάσα στιγμή.

Κάποιοι σας θεωρούν ως τον απορριπτικό των διαπραγματεύσεων, αυτόν που κρατούσε τα λουριά ώστε να μην προχωρούν.
Ούτε απορριπτικός είμαι ούτε ήμουν ποτέ. Αντίθετα, είμαι παθιασμένος με τη λύση, είμαι παθιασμένος με την επανένωση του τόπου μου, αλλά έχω απαιτήσεις από τη λύση του Κυπριακού. Έχω απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Δεν μπορώ να μην είμαι απόλυτα συνεπής και σοβαρός σε αυτά που διαπραγματεύομαι, ούτε να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ή τους ανθρώπους μας ή οποιονδήποτε. Ελπίζω πως είμαι συνεπής με την προσωπική μου ηθική, με απόλυτο σεβασμό προς τους άλλους, σεμνότητα και ειλικρίνεια.

Δεν μπορούσα για παράδειγμα το 2004 να δεχθώ τη συνέχιση της ομηρίας της Κύπρου και δεν μπορώ τώρα να δεχτώ την απαίτηση του κ. Ακιντζί πως σε όλα τα συλλογικά σώματα απαιτείται μια θετική ψήφος από κάθε κοινότητα. Αντίκειται στη φιλοσοφία μου. Για μένα αυτό δεν είναι ομοσπονδία, δεν είναι καν συνομοσπονδία. Είναι κάτι σαν διεθνής διακυβερνητική συνεργασία, με ό,τι σημαίνει.

Η θέση του Διαπραγματευτή λήγει με τις προεδρικές εκλογές;
Η θέση του Διαπραγματευτή δεν είναι θέση καριέρας ούτε θέση συγκεκριμένης διάρκειας, είναι θέση που ισχύει όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να διατηρεί τόσο τον θεσμό του Διαπραγματευτή όσο και το συγκεκριμένο πρόσωπο σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο, και όσο ο Διαπραγματευτής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επιθυμία του Προέδρου και στις αβάστακτες απαιτήσεις της θέσης.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/436590/andreas-mavrogannis-oi-t-k-thysiazoyn-tin-oysia