Το βατερλό του Προέδρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας

14 Οκτωβρίου 2017, 10:30 πμ  

της   Ελένης Θεοχάρους     

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για πολλοστή φορά στην πορεία των Μορφιτών ότι εάν επανεκλεγεί θα συνεχίσει τις συνομιλίες «από εκεί όπου έχουν σταματήσει».

Δηλαδή θα συνεχίσει με βάση τις απαράδεκτες προτάσεις του, όπως περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο που επιτέλους δόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι προτάσεις Αναστασιάδη αποτελούν ήδη κεκτημένο των συνομιλιών. Κεκτημένο που είναι αντίθετο με το δημοκρατικό κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές και τις αξίες της.

Εντούτοις, όσο και να θέλει ο Πρόεδρος να συνεχίσει από εκεί όπου διεκόπησαν οι συνομιλίες, οι Τούρκοι δεν θα αποδεχθούν κατά την πάγια τακτική τους, όντας βέβαιοι για νέες υποχωρήσεις της πλευράς μας, που θα οδηγήσουν στον πλήρη εκτουρκισμό. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πια, πως σκοπός των συνομιλιών μόλις ξαναρχίσουν δεν θα είναι πλέον μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό, αλλά μια «στρατηγική συμφωνία για την επίτευξη της οποίας απομένει η απαραίτητη πολιτική βούληση». 

Όλα αυτά συνάγονται και από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό. Η έκθεση αποτελεί τρανή απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη και των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Η έκθεση Γκουντέρες καταγράφει τις εξελίξεις από τις 15 Μαΐου 2015 έως τις 11 Αυγούστου 2017 και αναφέρεται εκτενώς στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και δυστυχώς διαψεύδει τις προσδοκίες Αναστασιάδη.

 Διότι, εκεί που ο Πρόεδρος πανηγύριζε προκαταβολικά ότι «θα εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία», ο ΓΓ δεν   επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία, εξαίρει τον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και κατηγορεί τις δύο κοινότητες ότι δεν επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση για λύση. Όχι μόνο δεν καταλογίζονται ευθύνες στην κατοχική χώρα  αλλά υιοθετούνται οι τουρκικές θέσεις ως βάση της μελλοντικής συζήτησης. Κατορθώνει επίσης ο Πρόεδρος με τις επιλογές του να μη γίνεται καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία στην έκθεση Γκουντέρες, ενώ οι  πενταμερείς διασκέψεις με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας στη βάση νέου συμφώνου  ασφάλειας και εφαρμογής της λύσης και με διατήρηση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων στο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ διαψεύδει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ερμηνείες που δίδει για την παρούσα φάση του Κυπριακού, με αποκλειστικό στόχο να επανεκλεγεί στην Προεδρία και να συνεχίσει την ατελέσφορη πολιτική του με προεκλογική δέσμευση τη διάλυση της ΚΔ αντί τη σωστή λύση.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η όποια λύση τεθεί ενώπιον του λαού στη βάση των προεδρικών σχεδιασμών, θα απορριφθεί μετά βεβαιότητος από τον λαό.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν «επιτύχει» λύση, ο Πρόεδρος πάλι θα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Είναι παγιδευμένος. Ό,τι πράξει είναι λάθος. Και όλα τούτα συμβαίνουν διότι ο Πρόεδρος δεν έχει σχέδιο Β, δεν έχει εναλλακτική στρατηγική. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να επανεκλεγεί. Η πολιτική του ήταν και είναι αδιέξοδη. Η μεγαλύτερη «επιτυχία», που μπορεί να καταγράψει είναι μια συμφωνία στο πολιτειακό σύστημα των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών, στη βάση των προτάσεων του. Δηλαδή η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο. Αλλά ο λαός επιθυμεί την αληθή επανένωση της πατρίδας του και όχι τη μετατροπή της σε τουρκική επαρχία. Δεν θέλει να διακινείται στην Κύπρο ως περιηγητής, αλλά  να ζει στην πατρίδα του με νόμους δημοκρατικούς και όχι ρατσιστικούς. Οι πολιτικές που ακολουθούν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στον λαό αλλά οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση στην οριστική διχοτόμηση.  

Ο λαός αναζητεί την ελπίδα. Και η συνέχιση των  συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι. Έχει αποτύχει οικτρά. Και αυτή που την εφάρμοσαν μαλώνουν μεταξύ τους γιατί τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τα έδωσαν όλα χωρίς να πάρουν  τίποτα. Συνεπώς πρέπει να φύγουν. Εμείς θα φέρουμε στο λαό την ελπίδα και τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Στον Κραν Μοντανά μαζί με την πολιτική του εξευμενισμού έχει τελειώσει και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη -ΑΚΕΛ. Ήταν το Βατερλό τους. Η συνέχεια των συνομιλίων από εκεί όπου έμειναν, όπως υποστηρίζουν Πρόεδρος και ΑΚΕΛ θα είναι το Βατερλό της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/438166/to-baterlo-toy-proedroy-kai-tis-kypriakis-dimokratias