Το άλλο με τον Ακιντζί το ακούσατε; Θέλει να έχει λόγο και για τις Βάσεις

Print Friendly, PDF & Email

15 Οκτωβρίου 2017, 12:58 μμ

του   Άριστου Μιχαηλίδη     

Η νέα αξίωση του Ακιντζί είναι να έχουν λόγο οι Τουρκοκύπριοι στις διαβουλεύσεις για τις Βρετανικές Βάσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας, που γίνονται αυτές τις μέρες λόγω του brexit. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τις κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις, μετά την έξοδο από την Ε.Ε, αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή και της τ/κ πλευράς, είπε ο Μπαρίς Μπουρτζιού εκ μέρους του Ακιντζί. Δεν τους είπε κανένας ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κάνει τη διαπραγμάτευση κι ότι όσο κι αν την ονομάζουν ε/κ διοίκηση και εκλιπούσα, παραμένει το νόμιμο κράτος, που εκπροσωπεί όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους πολίτες, μαζί και τους Τουρκοκύπριους. Το λέμε, όχι για να το ακούσει ο Μπουρτζιού αλλά για να το ακούσουν οι Ελληνοκύπριοι, που όχι μόνο ξέχασαν την αξία αυτού του δεδομένου αλλά προσπαθούν να το εξαφανίσουν.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι Βρετανοί του Φόρεϊν Όφις μπορεί να βρουν κι εδώ ένα κόλπο για να παρεμβάλουν στις διαβουλεύσεις την αξίωση του Ακιντζί (αν δεν διατυπώθηκε και με συνεννόηση η αξίωση) αλλά έχει σημασία να αντιληφθούν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες πόση ευθύνη έχουν να προστατεύσουν την κυριαρχία και τη νομιμότητα του κράτους. Εξάλλου, είναι θράσος να απαιτεί κάτι τέτοιο ο Ακιντζί, που προχτές έλεγε ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα άλλων». Διότι, εκτός που δεν έχει λόγο στο τι θα γίνει με τις Βάσεις (και δεν μιλάμε για την αποχώρησή τους, αλλά για ζητήματα εργασιακά, περιουσιακά κ.λπ) επειδή ηγείται ενός παράνομου αποσχιστικού μορφώματος, το έδαφος των Βάσεων κλέβει έδαφος από το νόμιμο κράτος και από τους Ελληνοκύπριους. Αν θέλει να έχει λόγο, ας κοπιάσει να μοιράσουμε το 2,7% του κυπριακού εδάφους που κατέχουν οι Βάσεις. Όπως και η ακτογραμμή, που συζητήθηκε στο εδαφικό χωρίς να δείχνει καμιά θετική διάθεση η τουρκική πλευρά, που δεν εποφθαλμιά δικαιώματα άλλων. Το 80% του πληθυσμού ελέγχει το 38,4% της ακτογραμμής και το 18% ελέγχει το 51,6%. Αλλά, αφού θέλει να έχει λόγο και για τις Βάσεις ο Ακιντζί, να του πούμε ότι οι Βάσεις ελέγχουν το 9,6%, όλο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Να το μοιράσουμε κι αυτό κ. Ακιντζί;

Πολλές φορές είναι με τέτοια απλοϊκά σχήματα που αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του παραλογισμού τον οποίο πολλοί Ε/κ άρχισαν να αποδέχονται ως λογική και να βρίσκουν 100% δίκαιο στον Ακιντζί. Όπως αυτό που έλεγε προχτές το τουρκικό Υπουργείου Εξωτερικών, του φίλου μας, του φίλου του Νίκου Αναστασιάδη και του Άνδρου Κυπριανού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση», έλεγε, η ελληνοκυπριακή «ήταν η πλευρά που αποβλέποντας σε εσωτερικά κίνητρα πέρασε νομοθεσία στη Βουλή για την ένωση που ήταν η αιτία για το Κυπριακό διαβρώνοντας το συναίσθημα της εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» (11/10/2017). Αλλά, δεν έχει καμιά σημασία, που ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση, η Τουρκία επέβαλλε εμπράκτως πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων, παραβίαζε τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο με ασταμάτητες ασκήσεις και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, προκαλούσε ένταση και ρήξη με πράξεις και με δηλώσεις, έστελνε τα λαμόγια του Ερντογάν να κάνουν επενδύσεις στη Μόρφου, έκτιζε τζαμιά και επέβαλλε θρησκευτική αυστηρότητα γιατί δεν του άρεσε του σουλτάνου η θρησκευτικότητα των Τουρκοκυπρίων, επέβαλλε τον διαμοιρασμό «υπηκοοτήτων» σε εποίκους κι ένα σωρό άλλες προκλήσεις, που την ώρα της διαπραγμάτευσης ήταν πέρα για πέρα παράλογες.

Λοιπόν, ας σταλεί το μήνυμα ξανά και ξανά, μέχρι να το συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι και όσοι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα αυτό το γεγονός: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο ευρωπαϊκό κράτος και παρά τις προσπάθειές τους και το αίμα που χύθηκε άδικα επί μισό αιώνα, δεν πέθανε, δεν έγινε εκλιπούσα, παρέμεινε το αναγνωρισμένο κράτος που διέσωσε τους Ελληνοκύπριους από τον αφανισμό. Είναι δική τους η απόφαση αν θα συνεχίσουν την πορεία τους στην παρανομία και την αναξιοπρέπεια κρυμμένοι πίσω από τους Αττίλες. Εκτός κι αν είναι βέβαιοι ότι αν κάνουν ακόμα λίγη υπομονή οι Ελληνοκύπριοι θα εγκαταλείψουν τη νομιμότητα και την αναγνωρισμένη κυριαρχία του κράτους και θα πέσουν στην αγκαλιά της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/438579/to-allo-me-ton-akintzi-to-akoysate-thelei-na-echei-log-kai-ga-tis-baseis