Κατεχόμενα: Σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή

Print Friendly, PDF & Email

 23 Οκτωβρίου 2017, 4:37 μμ  

  

Από τα αποτελέσματα των ερευνών για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, υπάρχουν σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν προσθέτοντας ότι με την πλατφόρμα που θα εγκαταστήσουν για την γεώτρηση πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή ενός αγωγού.

Και έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ατούν, στην ενεργειακή εικόνα της περιοχής θα δοθεί και μια θέση στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Σουνάτ Ατούν μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο Ανατολή στα κατεχόμενα ανέφερε ότι από το 2011 επέδειξαν επιμονή στις έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι σεισμικές έρευνες ολοκληρώθηκαν στο τέλος Ιουλίου.

Τα ευρήματα, πρόσθεσε, υποστηρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά αποθέματα φυσικού αερίου και εξήγγειλε ότι το πλοίο γεωτρήσεων – όπως είπε – θα έρθει στην περιοχή, σε συνεργασία με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου. «Από το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε ρηχά νερά και με την νέα χρονιά θα αρχίσει η διαδικασία για να φτάσουμε στο αέριο σε πιο βαθιές θάλασσες».

 Εχει γίνει, σημείωσε, ένας οδικός χάρτης με τρία σημαντικά σημεία που είναι – όπως είπε – ο εντοπισμός και εμπορική αξιοποίηση ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην δική τους – κατά την έκφρασή του – αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα εθνικά μας έσοδα και κυρίως τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Ως δεύτερο σημείο αναφέρθηκε στις ανάγκες εισαγωγής αερίου για την Τουρκία. «Φυσικοί πόροι της Κύπρου σημαίνει εθνικά αποθέματα για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι ποσότητες που θα βγουν από δω θα υποκαταστήσουν, στο βαθμό που μπορούν, ένα μέρος των εισαγωγών που πληρώνει η Τουρκία για ενεργειακούς σκοπούς».

Ως τρίτο σημείο ο κ. Ατούν ανέφερε ότι η πλατφόρμα γεωτρήσεων που θα εγκατασταθεί στην περιοχή θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή ενός αγωγού και αυτό θα βάλει το ψευδοκράτος στην ενεργειακή εικόνα της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα γίνουν στο νησί, συνέχισε ο «υπουργός ενέργειας» ένας αγωγός θα μπορούσε να συνδεθεί με το ενεργειακό εμπορικό κέντρο του Τσεϊχάν «και έτσι η Τουρκία θα μπορεί να είναι ο σύνδεσμος των ενεργειακών αγωγών που βρίσκονται στους άξονες βορρά – νότο και ανατολή – δύση. Αυτό σημαίνει ότι το αέριο θα μπορεί να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης σε οικονομικά αποδεκτούς όρους και με ευκολία είτε προς την Τουρκία, είτε μέσω αυτής σε άλλες αγορές. Ως αποτέλεσμα ο αγωγός που πιθανόν να γίνει, θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία και για τις άλλες χώρες που κάνουν έρευνες στην περιοχή».

Ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε ακόμη το ψευδοκράτος βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το άνοιγμα προσφορών για ανανεώσιμης πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική, και ο δημόσιος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο εντός του Νοεμβρίου. Στοχεύουν, ανέφερε, σε αρχική ποσότητα 25 μεγκαβάτ ηλιακής ενέργειας και η ποσότητα αυτή, κυρίως από την ηλιακή αλλά και από άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να φτάσει τα 70 μεγκαβάτ σε ένα χρόνο.

Δήλωσε ακόμη ότι είναι ανοικτές οι πόρτες του ψευδοκράτους για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και υπολογίζεται ότι από τα 70 μεγκαβάτ το 18-20% μπορεί να προέλθει από την αιολική.

Πηγή: philnews/KYΠΕ