Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

25/10/2017 12:06

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων.

Ερώτηση: Tι νεότερο ακούσαμε από τον Ρώσο Πρόεδρο;

Απάντηση: Σε μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου 3 ½ ώρες έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και ακούστηκαν πολλά νέα δεδομένα όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις. Στο Κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις της Μόσχας. Καταλυτικό ρόλο στη ρωσική προσέγγιση στο Κυπριακό διαδραματίζει και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, που ήταν παρών και στη συνάντηση και συμμετείχε και στον διάλογο. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν είναι αφ’ ενός η θετική ανταπόκριση της Ρωσίας ούτως ώστε τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ να αναλάβουν συλλογικά μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν τα δεδομένα για να συνεχιστεί ή να επανασυγκληθεί διάσκεψη για την Κύπρο και αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο η συμμετοχή των μελών του ΣΑ ΟΗΕ να βοηθήσουν (παραπέμπω και στην περίπτωση του Ιράν) να εξευρεθεί λύση. Μια τέτοια συμμετοχή μπορεί πολύ περισσότερο ν’ αγγίξει το θέμα της διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης, δίνοντας λύση σε μια εύλογη ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ερώτηση: Δηλαδή η Μόσχα θα επιδιώξει ενεργότερη συμμετοχή των μελών του ΣΑ ΟΗΕ;

Απάντηση: Στην παρούσα φάση, σε συνεργασία με τον ΓΓ ΟΗΕ και τα άλλα μέλη ΣΑ ΟΗΕ αν υπάρχει ανταπόκριση, θα δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες για σύγκληση της διάσκεψης. Από εκεί και πέρα, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών περισσότερο από τον ΓΓ ΟΗΕ καθώς είναι εκείνος που καλεί. Έχω διαβάσει άρθρα ότι τάχα θέτουμε νέες προϋποθέσεις. Δεν είναι προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά διότι δεν μπορούμε να θέσουμε προϋπόθεση ποιοί θα συμμετέχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο πέραν των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο κοινοτήτων. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του ΓΓ ΟΗΕ.

Γι’ αυτό, πριν πάμε στη διάσκεψη, ο ΓΓ ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν να προετοιμαστούν για τη διάσκεψη. Αν πάμε στη διάσκεψη με τις ίδιες θέσεις από τουρκικής πλευράς, δεν έχει καμιά σημασία το ποιοί θα συμμετέχουν διότι το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό: δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Επομένως, πρώτα είναι δύο επίπεδα: προετοιμασία με τη συμβολή των πέντε μονίμων μελών συλλογικά και του ΓΓ ΟΗΕ και αν επιτευχθεί, μέσα από την προετοιμασία, να συγκληθεί αυτή η διάσκεψη να είναι τα μόνιμα μέλη ΣΑ ΟΗΕ εκεί για να βοηθηθεί η όλη προσπάθεια για θετική κατάληξη.

Θυμίζω ότι πρώτη φορά τέθηκε από τη δική μας πλευρά το να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη ΣΑ ΟΗΕ.

Ερώτηση: Είναι όμως εφικτό;

Απάντηση: Γιατί να μην είναι εφικτό αν κάποιος επιθυμεί να υπάρξει θετική εξέλιξη; Ίσως κάποιοι που δεν θέλουν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις να μην βλέπουν θετικά. Στη διάσκεψη για το Ιράν ήταν εφικτή η συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ και μάλιστα είχαμε και θετικό αποτέλεσμα με τη δική τους καταλυτική συμβολή. Πώς μπορούμε να λέμε ότι τα ΗΕ θα έχουν ρόλο στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και να μην θέλουμε να βρίσκονται εκεί τα μέλη ΣΑ ΟΗΕ;

Ερώτηση: Θέλουν όμως τα μέλη ΣΑ ΟΗΕ να συμμετέχουν;

Απάντηση: Καθώς είναι μέλη του ΣΑ ΟΗΕ, έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Άρα, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν, αν πραγματικά επιθυμούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Δεν αναφερόμαστε επιλεκτικά σε συγκεκριμένα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ αλλά συλλογικά σε όλα τα μέλη ΣΑ ΟΗΕ.

Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για θεωρητική προσέγγιση. Προς επιβεβαίωση αυτού αναφέρω ότι πέραν της ρωσικής πλευράς αυτή η εισήγηση έχει πρώτα αναφερθεί στον ΓΓ ΟΗΕ (διότι έτσι ήταν και το σωστό να γίνει) και αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε την εισήγηση και σε όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ.

Ερώτηση: Τι μήνυμα θα μεταφέρει η Μόσχα προς την Τουρκία;

Απάντηση: Το θέμα συζητήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο. Υπάρχει μια αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Δεν είναι πάντοτε εύκολες οι συζητήσεις, ειδικότερα αν ληφθεί υπόψη το ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια περιφερειακά προβλήματα. Θα μεταφερθεί το μήνυμα από ρωσική πλευράς, θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας και οι εξελίξεις θα προχωρήσουν αναλόγως. Την ίδια στιγμή, δεν κινούμαστε μόνο σε ένα επίπεδο. Θυμίζω π.χ. ότι χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν στην Τουρκία. Κινούμαστε σε διάφορα επίπεδα στέλνοντας μηνύματα και επιχειρώντας να αντιληφθούμε αν πραγματικά υπάρχει έδαφος για να συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο.

Ακούμε πολλά περί στρατηγικών. Δεν περιμένουμε να πάμε μια επίσκεψη για να κινηθούμε όσον αφορά το Κυπριακό ή άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός σε διάφορα επίπεδα. Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με τον Έλληνα ΥΠΕΣ. Αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε χθες αργά το βράδυ στην Κύπρο, επομένως δεν υπήρχε ευκαιρία να γίνει λεπτομερής ενημέρωση.

Ερώτηση: Θα μπορούσαμε να εγείρουμε θέμα για διεύρυνση της παρουσίας του ΣΑ ΟΗΕ σε μια νέα διάσκεψη;

Απάντηση: Αν κάποιος δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, τότε θα υπάρχουν εύλογα αμφιβολίες για το αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει αποτέλεσμα σ’ αυτή τη διάσκεψη. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς. Κάποιοι λένε ότι τάχα το θυμηθήκαμε αργά. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας και γι’ αυτό εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Μιλάμε για πολύ ουσιαστικό θέμα που δεν περιμέναμε να πάμε στη Μόσχα για να το θέσουμε. Το έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό σε διάφορα επίπεδα. Π.χ. πώς επιτεύχθηκε η συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη; Ήταν δεδομένη; Όχι! Ήταν μέσα από ενέργειες που έγιναν μεθοδικά και έφεραν αποτέλεσμα να έχουμε π.χ. στη Γενεύη τον κ. Γιούνκερ και την κ. Μογκερίνι διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ερώτηση: Τι έχει υπόψη ο ΠτΔ λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού;

Απάντηση: Αυτό είναι απόδειξη της ετοιμότητας της δικής μας πλευράς, ακόμη και αύριο ν’ αρχίσουμε να συζητούμε τις εσωτερικές πτυχές. Οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρονται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που χρήζουν συζήτησης. Κάποιοι μιλούν για ετοιμότητα, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αυτό λέμε και εμείς: είμαστε έτοιμοι ακόμα και αύριο να συζητήσουμε τις εσωτερικές πτυχές.

Ερώτηση: Η Μόσχα συμφώνησε με τον ΠτΔ στο μείζον ζήτημα των εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων;

Απάντηση: Γενικότερα η ρωσική κυβέρνηση και τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ δεν είπαν ότι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχτεί τις απόψεις της Τουρκίας γι’ αυτό το θέμα. Δεν είναι ρόλος οποιουδήποτε να συμβουλεύσει την Τουρκία. Νομίζω το βλέπουμε και αυτό δεν αφορά μόνο το Κυπριακό, αφορά όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Τουρκία. Και εξάλλου, η διπλωματία δεν λειτουργεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Αλίμονο αν οποιοσδήποτε προχωρούσε δημόσια σε τέτοιες παραινέσεις προς την Τουρκία.

Ερώτηση: Υπάρχει ικανοποίηση σε άλλα θέματα;

Απάντηση: Όσον αφορά διμερή θέματα (οικονομίας κλπ) υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση, τόσο για το επίπεδο όσο και για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για να επεκταθεί η συνεργασία μας πέραν των «παραδοσιακών» τομέων συνεργασίας (τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο κλπ). Θα αναληφθεί προετοιμασία σχεδίων δράσης για υλοποίηση όλων αυτών που συζητήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Σημαντικό να αναφέρω ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ φαίνεται να εκτιμάται ιδιαίτερα από τη Ρωσία. Σήμερα και πολλά άλλα κράτη έχουν την ίδια ακριβώς προσέγγιση με την Κυπριακή Δημοκρατία και ήταν και κάτι που συζητήθηκε στη συνάντηση.

Ερώτηση: Κάποιοι λένε ότι συρθήκαμε σε πενταμερή. Ισχύει;

Απάντηση: Αυτός είναι ένας μύθος που λένε κάποιοι τάχα για να ξεγελάσουν τον κόσμο και να ισχυριστούν ότι έγινε πενταμερής. Επαναλαμβάνω το κλασσικό παράδειγμα που επιτεύχθηκε μέσα από μεθοδικότητα και συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς να γνωρίζει κανένας οτιδήποτε. Η συμμετοχή της ΕΕ ήταν επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και μετά από τη λύση ενδεχομένως να συνεχίσει να είναι. Η ΕΕ είχε ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση.

 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/14624FE4671175BEC22581C400321031?OpenDocument&L=G