Ούτε ένας Κύπριος Ευρωβουλευτής υπέρ της «τροπολογίας Κασουλίδη»: Δεν το γνώριζαν καν… 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

28.10.2017

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης το παραδέχτηκε δημόσια. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Μπέκε, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), υπέβαλε την τροπολογία για χρήση μέρους των κονδυλίων –από την Χρηματοδότηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στον Προϋπολογισμό της ΕΕ- για την ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν επανεγκατάστασή τους (στα κατεχόμενα) και όλων των εγκλωβισμένων βάσει της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, σε συνεννόηση με τον κ. Κασουλίδη. Αλλά ο κ. Κασουλίδης δεν είχε συνεννόηση μαζί μας, τους Κύπριους ευρωβουλευτές. 

Το θέμα έχει προεκτάσεις. Τα κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά περιλαμβάνονταν πάντα υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση σε σχέδια λύσης. Πρόσφατα, το κατοχικό καθεστώς ενεργώντας με σκοπιμότητα εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας μόνο Μαρωνίτες για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά τους. Επιδίωξη του κατοχικού καθεστώτος να διαχωρίσει τους εγκλωβισμένους -ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου- σε ευνοούμενους και μη, και μελλοντικά τα Μαρωνίτικα χωριά να τεθούν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

Χωρίς να βλάπτεται οποιοσδήποτε, με στήριξη Κυπρίων Ευρωβουλευτών πρότεινα βελτιωμένη τροπολογία που αναφέρεται καθαρά σε όλους τους εγκλωβισμένους, περιλαμβανομένων των Μαρωνιτών, βάσει της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης («the wellbeing of all enclaved persons, including Maronites, as agreed in the 3rd Vienna Agreement»). Υπέρ της βελτιωμένης τροπολογίας συναίνεσε η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και προς τιμήν του ο Γερμανός ευρωβουλευτής. Η βελτιωμένη τροπολογία αναφερόταν σε όλους τους εγκλωβισμένους, χωρίς διαχωρισμό τους ή διακρίσεις, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα την Συμφωνία της 3ης Βιέννης. Εκείνο που έπεισε τους Κύπριους ευρωβουλευτές, τον Γερμανό ευρωβουλευτή και κάθε καλόπιστο ο οποίος επιθυμούσε να αναδείξει όλους τους εγκλωβισμένους -χωρίς διακρίσεις- στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, αποκρούοντας και τις σκοπιμότητες του ψευδοκράτους, δεν έπεισε τον Γ. Κασουλίδη! 

Ο κ. Κασουλίδης έχοντας άλλες προτεραιότητες, πεισματικά απέρριπτε κάθε αλλαγή. Έτσι, λίγο πριν την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής Μπέκε με ενημέρωσε ότι ο κ. Κασουλίδης επέμενε στην αρχική τροπολογία, απορρίπτοντας κάθε βελτίωση. Επιπλέον, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, ακολουθώντας οδηγίες του κ. Κασουλίδη, προσέγγισε τις κύριες Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας τους να υπερψηφίσουν την «τροπολογία Κασουλίδη». 

Στην ψηφοφορία, δεν υπήρξε Κύπριος ευρωβουλευτής που στήριξε την «τροπολογία Κασουλίδη» και το Προεδρικό άλλαξε επιχείρημα. Τώρα, θεωρούν επιτυχία την αναφορά στην Συμφωνία της 3ης Βιέννης, αλλά η τροπολογία των Κυπρίων Ευρωβουλευτών που ανεδείκνυε ξεκάθαρα την Συμφωνία της 3ης Βιέννης χωρίς διαχωρισμό των εγκλωβισμένων μας, απορρίφθηκε ασυζητητί. Εάν ήθελαν αυτό που εκ των υστέρων ισχυρίζονται, έπρεπε να στηρίξουν την βελτιωμένη τροπολογία! 

Τι να κρύβεται πίσω από την επιμονή Κασουλίδη μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Καθώς λοιπόν, από τους Κύπριους ευρωβουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη) δεν στήριξε κανένας την «τροπολογία Κασουλίδη», στον εκτός ελέγχου Υπουργό Εξωτερικών απαντούμε ότι λογοδοτούμε στον κυπριακό λαό. 

Σημείωση: Την Πέμπτη 26/10/2017 πρωί, κύρια είδηση σε εφημερίδες και ραδιοφωνικές εκπομπές ήταν η «τροπολογία Κασουλίδη», που δεν στήριξε ούτε ένας Κύπριος Ευρωβουλευτής. Στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η δημοσιογράφος Ελένη Βρετού ειρωνευόταν ευρωβουλευτές (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) για την στάση μας, χωρίς να αναφέρει ότι όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές διαφώνησαν με τον κ. Κασουλίδη… Ούτε καν ζήτησε την άποψή μας. Είναι αυτό αμερόληπτη δημοσιογραφία ή επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης με παραλείψεις και στρεβλώσεις; 

O Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Πηγή: http://mignatiou.com/2017/10/oute-enas-kiprios-evrovouleftis-iper-tis-tropologias-kasoulidi-den-to-gnorizan-kan/