Τούρκος Υπουργός: Έχουν ξεκινήσει επαφές σε τεχνικό επίπεδο για Φυσικό Αέριο Ανατολικής Μεσογείου

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – Άννα ΑνδρέουΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

26/10/2016 17:31 

Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και σύντομα θα είμαστε μάρτυρες εξελίξεων, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αξιολογεί ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα αφορά μόνο το Ισραήλ αλλά ολόκληρη την περιοχή. 

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  με το Ισραήλ, έπειτα από τις εξελίξεις του Ιουνίου, είχαμε την πρώτη μας επαφή βασισμένη στην ομαλοποίηση των σχέσεών μας. “Η Τουρκία αξιολογεί στη βάση τριών κρητιρίων, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα λαμβάνει υπόψη μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη αυτήν την περιοχή. Εμείς λέμε όποιο πρόγραμμα και να υπάρχει στο τραπέζι έχει τρία σημαντικά σημεία:

  • Πρώτον, πρέπει αυτό το πρόγραμμα να συμβάλει σε ένα πλαίσιο win-win για τους ενδιαφερόμενους.
  • Δεύτερον, να συμβάλει σοβαρά στην ασφάλεια της περιφερειακής ενέργειας.
  • Τρίτον, να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι μια σημαντική εναλλακτική μόνο για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη. Έχουμε διαβιβάσει πως στην περίπτωση που προσαρμοστούμε σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε θετικά τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα είμαστε μάρτυρες των εξελίξεων”, είπε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Για την πυρηνική ενέργεια, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι ένα όνειρο και όραμα εξήντα χρόνων της Τουρκίας. Όπως είπε, η πυρηνική ενέργεια είναι μια πορεία που την ξεκίνησε ο Μεντερές το 1956. Πρόσθεσε ότι επί της περιόδου του ΑΚΡ, η προεδρία της Τουρκίας είχε εντατικές διπλωματικές επαφές το 2007, 2008 και 2009 και έκανε σημαντικά βήματα με τη Ρωσία, σε δεύτερο στάδιο υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις με τους συνεταίρους της Ιαπωνίας και της Γαλλίας και σήμερα σε τρίτο στάδιο έχει ανοίξει μια νέα σελίδα που επιτρέπει στην Τουρκία να γίνει ένας εναλλακτικός παίχτης στο παζάρι της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το Άκκουγιου είναι σημαντικό να μετατραπεί σε επένδυση για την Τουρκία και την περιοχή, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό και για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. “Σύντομα θα γίνουν επίσημα βήματα. Η Τουρκία είναι από τις σπάνιες χώρες. Εμείς λέμε να κάνουμε αυτή την τεχνολογία με την πιο νέα τεχνολογία. Αν κοιτάξει κανείς στην Αρμενία, έχει ένα πυρηνικό σταθμό 40 χρόνων. Είναι ένας πυρηνικός σταθμός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Εμείς θέλουμε να τον κάνουμε με την τελευταία τεχνολογία”, ανέφερε.

Για το δεύτερο σκέλος του αγωγού Turkish Stream, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την τύχη της ευρωπαϊκής αγοράς.”Για την Τουρκία είναι σημαντικό πρόγραμμα ώστε να μειώσει την πιθανότητα κρίσης που μπορεί να προκύψει στο δυτικό αγωγό. Ο προγραμματισμός είναι να αρχίσει η οικοδόμησή του το 2017 και δεν προβλέπεται καθυστέρηση για την παράδοση του προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του 2019”, ανέφερε. 

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει σοβαρές δυνατότητες στο θέμα αυτό. “Η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με την ενέργεια, γι’ αυτό και γίνονται βήματα για διαφορετικές πηγές ενέργειας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία βασίζεται στην ενέργεια από το εξωτερικό πρέπει να είναι έτοιμη για διαφορετικά σενάρια. Όπως είπε, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι ένας τομέας που επεκτείνεται στην Τουρκία. “Η κρίση με τη Ρωσία μάς έχει διδάξει πολλά διαφορετικά πράγματα. Η Τουρκία καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια στις χώρες της περιοχής. Η ανάπτυξη της ενέργειας σημαίνει και ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας. Η ενέργεια είναι ζωτικής ανάγκης”, τόνισε ο Τούρκος Υπουργός. 

Για τη διασφάλιση του ηλεκτρισμού στη Γάζα, ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν ξεκινήσει εργασίες. “Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της γραμμής μεταφοράς, της υποδομής του συστήματος. Υπάρχουν διάφορες πτυχές του ζητήματος. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εργασίες”, κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.