Η Αμυνα της ΕΕ μετά τη σύσταση της PESCO: Αυτόνομη αλλά πάντα εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email

18/11/2017 20:13

του Παύλου Ξανθούλη

Εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την δρομολογούμενη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας συμμετείχε σε άτυπες διαβουλεύσεις για τη σύσταση της PESCO, καθορίζοντας όρια που εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ.

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, PESCO δεν θα οδηγήσει σε αυτονόμηση της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία κατέχει εξέχουσα θέση. 

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες σε σχέση με τη σύσταση της PESCO. 

Στόχος των άτυπων αυτών διαβουλεύσεων, ήταν ο “σαφής καθορισμός” των ορίων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ανάληψη προγραμμάτων ή εκπόνηση σχεδίων τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί από το ΝΑΤΟ ή τα οποία η Συμμαχία θεωρεί ότι θα πρέπει να φέρουν τη δική της σφραγίδα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη σύσταση της PESCO λέγοντας ότι “θα είναι καλή για την Ευρώπη, θα είναι καλή και για το ΝΑΤΟ”. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε, ακόμη, ότι η σύσταση της PESCO θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι “νέες δυνάμεις και ικανότητες” από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει “να καταστούν διαθέσιμες” για τις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Η εξάρτηση της PESCO και συνεπώς της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ προκύπτει και από τα Συμπεράσματα που προσυπέγραψαν οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, τον περασμένο Ιούνιο. 

“Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ παραμένουν το κλειδί της συνολικής ασφάλειας”, αναφέρουν τα Συμπεράσματα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η εργασία στο πλαίσιο της PESCO θα πρέπει να είναι συμβατή με τους σχεδιασμούς που συμφωνήθηκαν εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Εκεί δηλαδή όπου η Τουρκία διαδραματίζει ισχυρό ρόλο και δυστυχώς αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν διστάζει να μπλοκάρει ακόμη και τον ευρωνατοϊκό διάλογο απλώς και μόνον για να αφήσει “εκτός παιγνιδιού” την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία φιλοδοξεί ότι μέσα από το κανάλι της PESCO θα καταφέρει να καλύψει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο το κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις στο Κυπριακό, αναχαιτίζοντας τις πάγιες τουρκικές θέσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/286478/i-amuna-tis-ee-meta-ti-sustasi-tis-pesco-autonomi-alla-pada-exartimeni-apo-to-nato-/