Η Κύπρος και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία τής Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

19 Νοέμβριος 2017, 18:00

Με τον Άντη Λοΐζου

Μετά τις διθυραμβικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, άλλων πολιτικών και όχι μόνον περί της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Security Cooperation, PESCO), εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα, τα οποία ουδείς έθεσε προς απάντηση, είτε για τους δικούς του λόγους είτε λόγω ανεπάρκειας ή μη κατανόησης τού τι είναι η PESCO.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ε.Ε. διαφαίνεται μια εμβάθυνση στις πρόνοιες των άρθρων 42 και 46 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που ισχύει από το 2009 και έχει αναλυθεί σε προηγούμενα άρθρα μου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρόνοιές της καθώς και στις αδυναμίες που θα έχει η Κύπρος σε μια λύση του Κυπριακού, εάν θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Βάσει του άρθρου 42, προκειμένου τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συνδράμουν κάποιο μέλος τους που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα, απαραίτητα πρέπει να διαθέτει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) για να υλοποιεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας βάσει του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Η διάσταση του ΝΑΤΟ

Επίσης, στην Κύπρο οι διάφοροι πολιτικοί (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ) που σχολίασαν το θέμα, ουδέποτε είπαν την πλήρη αλήθεια και αποσιώπησαν τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που εν ολίγοις είπε ότι η PESCO θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική του ΝΑΤΟ, ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ε.Ε., ότι μετά το Μπρέξιτ το ογδόντα τοις εκατόν των εξόδων για την άμυνα στο ΝΑΤΟ θα προέρχονται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και ότι οι τρεις από τις τέσσερεις Ομάδες Μάχης (Battle Groups) που το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στα Ανατολικά της συμμαχίας έχουν ηγετικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις της PESCO θα είναι διαθέσιμες και στο ΝΑΤΟ και ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ στη διαδικασία της PESCO. Ως γνωστόν η Ε.Ε., με απόφασή της, έχει καθορίσει το ΝΑΤΟ ως τον βασικό πυλώνα για την ασφάλεια και την άμυνά της.

Ως γνωστόν, η Κύπρος δεν μετέχει επί του παρόντος σε καμιά σύσκεψη στο ΝΑΤΟ, ούτε και σε επιχείρηση της Ε.Ε. που διεξάγεται από κοινού με το ΝΑΤΟ ή χρησιμοποιείται υποδομή ή μέσα του ΝΑΤΟ, λόγω του ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις προς τούτο, ήτοι:

1. Δεν είναι μέλος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπου μετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. και που ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αιτηθεί την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και δεν το έχει πράξει. Γιατί άραγε δεν έχει υποβάλει αίτηση; Μήπως για να μην ενοχληθεί το ΑΚΕΛ, που αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στον ΣγτΕ και που είναι αναγκαίο να συμφωνήσει σε μια λύση του Κυπριακού με τη μορφή ΔΔΟ;

2. Η Κύπρος δεν έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ.

Σαφέστατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ, ο ΥΠΑΜ και λοιποί λένε τη μισή αλήθεια, τουτέστιν ψεύδονται. Βρισκόμαστε προ μίας καταστάσεως, στην οποίαν πρωταρχικό λόγο και ρόλο έχει η Ε.Ε. και η Τουρκία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. θα έχει ουσιαστικότερο λόγο και ρόλο από την Κύπρο που είναι μέλος της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων, όπως αυτά εξελίσσονται, επιβάλλεται:

1. Οι κρατικοί αξιωματούχοι να λένε την αλήθεια στον λαό και να μην τον παραπλανούν με ανακρίβειες.

2. Η Κυβέρνηση να κάμει άμεσα αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ σε πρώτο χρόνο και μεταγενέστερα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, το γεγονός και μόνον ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΣγτΕ και δεν έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ περιορίζει σοβαρά τη συμμετοχή της στην CSDP (Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) και στην PESCO.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/469928/i-kypros-kai-i-monimi-diarthromeni-synergasia-tis-ee