Αγωνιούν, λέει, να δουν αν θα δείξει ο Ερντογάν τις προθέσεις του

Print Friendly, PDF & Email

05 Δεκεμβρίου 2017, 12:10 μμ  

του  Άριστου Μιχαηλίδη  

Ψάχνουμε αφορμές για να συνεχίζουμε την πολιτική του «στύλλον στύλλον άνεση» μου φαίνεται κι ας μην έχουμε ούτε προοπτική ούτε σχεδιασμό για το μέλλον μας. Απλώς να επιβιώνουμε, να έχουμε τις ηγεσίες μας να βολεύονται στις δόξες τους κι ας μην αλλάζει τίποτε. Να, τώρα το καινούργιο που θα κρατήσει μερικές μόνο μέρες: Επενδύουν, λέει, όλοι στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα για να διαφανεί τι θα γίνει με τις ναυαγισμένες συνομιλίες κι αν θα βρεθεί καμιά τουρκική σανίδα σωτηρίας για να σωθούν. Μόνο για να υπάρξει, δηλαδή, μια προοπτική να ξαναρχίσουν μετά από τις προεδρικές εκλογές ως να είναι αυτοσκοπός οι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Περιμένουν να δουν αν θα δείξει ο σουλτάνος τις προθέσεις του, λένε. Όπως περίμεναν να τις δείξει σε απανωτές στιγμές της πορείας μας των τελευταίων χρόνων, και όχι μόνο στην Ελβετία όπου πήγαμε ειδικά για να ανακαλύψουμε τις προθέσεις του Ερντογάν και όταν τις ανακαλύψαμε έτριβαν τα μάτια τους όσοι περίμεναν και υπόσχονταν θετικές εκπλήξεις.

Τώρα, λοιπόν, περιμένουν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Όπου ακόμα και για λόγους ευγενείας μπορεί ο δικτάτορας να πει ότι μετά από τις εκλογές θα το ξανασυζητήσουμε κι εμείς εδώ θα χαρούμε χαρά μεγάλη. Διότι, μια δήλωση, που δεν θα κλείνει την πόρτα (και είναι το πιο πιθανό σε μια τέτοια επίσημη επίσκεψη να γίνει μια θετική δήλωση, παρότι με τον Ερντογάν ποτέ δεν ξέρεις) θα τη θεωρήσουν οι αρχηγοί μας μεγάλη υπόθεση και θα σπεύσουν να τη χαιρετίσουν. Ξεχνώντας όλα όσα προηγήθηκαν και προπάντων ξεχνώντας πως ό,τι και να λέει ο Ερντογάν εκείνο που έχει σημασία είναι τι πράττει. Κι αυτό έχει διαφανεί με τον πιο απόλυτο τρόπο στην κοπιώδη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και η οποία θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια διευθέτηση εάν οι προθέσεις της Τουρκίας ήταν άλλες από «τον έλεγχο ολοκλήρου της πατρίδας μας», όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εξάλλου, πόση σημασία μπορεί να έχει τι θα πει ο Τούρκος δικτάτορας σε μια επίσημη επίσκεψη όταν οι προθέσεις της Τουρκίας όχι μόνο εκδηλώθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά καταγράφονται και στην τελευταία έκθεση της τουρκικής δεξαμενής σκέψης EDAM για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, του Ιουλίου, όπου αναφέρεται επί λέξει ότι για την Τουρκία οι δυνάμεις που βρίσκονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου διαδραματίζουν έναν στρατηγικής σημασίας ρόλο, τόσο σ’ ό,τι αφορά τη διατήρηση της ισορροπίας με την Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει αποκτήσει ξεχωριστό ρόλο μετά τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων. Και ότι η στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την απόκτηση ενός αεροπλανοφόρου για μεταφορά ελαφρών πτητικών μέσων, στόχο έχει να ενισχύσει τη στρατιωτική επιρροή στη Μεσόγειο. Τα λέει η τουρκική έκθεση, όχι εμείς.

Ποιες προθέσεις του Ερντογάν περιμένουν να δουν οι ηγέτες μας; Αν θα δώσει πράσινο φως για να συνεχιστούν οι συνομιλίες; Μα, το ζήτημα πλέον είναι αν οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον πιο πάνω τουρκικό στόχο. Διότι, μέχρι τώρα αυτό έκαναν. Και για να αλλάξει αυτό θα έπρεπε να καταρτίσουμε στρατηγική, που να βασίζεται στην αντιμετώπιση αυτού του τουρκικού στόχου. Ενώ, μέχρι τώρα η στρατηγική μας και η διαπραγμάτευση που κάνουμε βασίζεται στο ψέμα ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους. Έτσι τους προσφέρουμε και όσα απαράδεκτα απαιτούν για να πείσουμε την Τουρκία ότι οι Τ/κ θα είναι ασφαλείς μαζί μας, μαζί με τους αιμοβόρους Ελληνοκύπριους… Όταν περιμένουμε από τον Ερντογάν να αποκαλύψει αν θα επιτρέψει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, πάει να πει ότι επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον τουρκικό στόχο. Δηλαδή, δεν καταλάβαμε τίποτα τόσα χρόνια.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/461950/agnioyn-leei-na-doyn-an-tha-deixei-o-erntogn-tis-protheseis-toy