Γράφουμε Tουρκικά σε πιστή Mετάφραση

20.12.2017 20:39 

Λάζαρος Μαύρος

Π Ο Ι Ο Σ  ΕΙΝΑΙ ο πιο… ανθέλληνας στην εναντίον του Αιγαίου τουρκική βουλιμία, καυγαδίζουν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση:

– Αφ’ ενός οι κυβερνώντες επί 15ετίαν, από το 2002, Ισλαμιστές ΑΚΡ του νεο-σουλτάνου Ερντογάν.

– Αφ’ ετέρου οι πρώην κυβερνήσαντες επί δεκαετίες Κεμαλιστές, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP.

– Οι άλλοι, του φιλοκουρδικού HDP Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, φυλακίστηκαν και δικάζονται από τους διατεταγμένους «δικαστές» του Ερντογάν ως «τρομοκράτες»…

Σ Τ Ο Ν  ΑΝΤΙΛΟΓΟ του, κατά των Κεμαλιστών Ανθελλήνων, επίβουλων των ελληνικών νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο Ανθέλλην Ισλαμιστής Υπ.Εξ. κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σ.σ. συνομιλητής του ελλα-δικού μας κ. Ν. Κοτζιά και των Κυπρίων μας κ.κ. Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και Ν. Αναστασιάδη στο Grans-Montana) είπε ότι, έχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές προώθησης της στρατηγικής τους εναντίον των ελληνικών νήσων του Αιγαίου:

(α) Ή να βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.

(β) Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.

(γ) Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.

Σ Τ Ο Χ Ο Σ αμφοτέρων. «εθνική πολιτική όλων των Τούρκων» όπως είπε στη βουλή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να πάρουν τα νησιά, με μια από τις… τρεις επιλογές!

Α  Ν Τ Ι  ΑΛΛΩΝ σχολίων η στήλη κρίνει χρήσιμο να γνωρίζουν οι αναγνώστες της, ποια είναι, επί λέξει, η Νεο-Οθωμανική Στρατηγική για το Αιγαίο, που συνέγραψε ο «στρατηγιστής» της εν εξουσία Ερντογανοκρατίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από το 2001, στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος». Και την υλοποιεί από το 2002 στην εξουσία ο Ερντογάν:

ΣΕΛΙΔΕΣ 243 -244 του Νταβούτογλου:

«Το 1944 οι Γερμανοί [σ.σ. Ναζιστές Χιτλερικοί Κατακτητές] αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα Δωδεκάνησα, πρότειναν στην τουρκική κυβέρνηση την κατάληψή τους. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση της εποχής, προτιμώντας να λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Αγγλίας, τήρησε στο θέμα των νησιών εξαιτίας της αγγλικής άρνησης μια αδιάφορη στάση, συνιστά τον σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα παραλείψεων που στέρησε από την Τουρκία την έξοδό της στο Αιγαίο. Αργότερα, στις συνομιλίες μεταξύ των Ιταλών [σ.σ. Κατακτητών της Δωδεκανήσου 1911-1943] και των συμμάχων [σ.σ. Νικητών του Β΄ Παγκ. Πολέμου] που διεξήχθησαν στο Παρίσι το 1946, η τουρκική κυβέρνηση, αποφασίζοντας ότι η χώρα δεν είχε δικαίωμα να λάβει μερίδιο από τη λεία του πολέμου, διότι έμεινε εκτός του Β΄ Π.Π., συνέδραμε ολοφάνερα στην παράδοση των νησιών αυτών στην Ελλάδα. Έτσι, με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισσίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 τα Δωδεκάνησα και η Ρόδος δόθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατικοποίησής τους. Αργότερα ούτε αυτός ο όρος δεν κατέστη δυνατόν να ελεχθεί σοβαρά με αποτέλεσμα η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας να τελεί υπό συνεχή απειλή. Σήμερα γίνονται ορατά τα  αποτελέσματα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ που επιδείχθηκε στο ζήτημα της απεμπόλησης του ελέγχου των νησιών του Αιγαίου, ούτως ώστε να εγκαταλειφθούν μετά τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο. Όπως ελέγχει η Τουρκία μέσω των Στενών [των Δαρδανελίων] τον «παλμό» του στρατηγικού ελαφρού υπογαστρίου της Ρωσίας, με τον ίδιο τρόπο και η Ελλάδα, μέσω των νησιών του Αιγαίου, απέκτησε το ίδιο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Το σημείο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε σύρραξη της Τουρκίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, που στενεύουν σε σημαντικό βαθμό τον Ζωτικό Χώρο της, και ο λόγος είναι τα ασυγχώρητα λάθη που έγιναν ως συνέπεια της ανυπαρξίας μιας συνεπούς Θαλάσσιας Στρατηγικής. Η κρίση του Καρντάκ [σ.σ. των Ιμίων 1996] που έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και επί των βραχονησίδων που βρίσκονται μπροστά στα παράλιά μας, είναι το πικρό τιμολόγιο των συσσωρευμένων σφαλμάτων που έχουν διαπραχθεί»…

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Το Στρατηγικό Βάθος – Η διεθνής θέση της Τουρκίας», εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα 2010, μετάφραση Νικόλαος Ραπτόπουλος, μεταφραστική, επιστημονική επιμέλεια Νεοκλής Σαρρής).

ΛΑΖ. Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/lazaros-mavros/2337/grafoume-tourkika-se-pisti-metafrasi