Πόκερ Λευκωσίας – Άγκυρας

Print Friendly, PDF & Email

07 Ιανουάριος 2018, 18:02

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

H ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI Η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Κυβέρνηση πλέον «φωνακτά» υποστηρίζει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση. Σειρά στρατιωτικών ασκήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Η Τουρκία αμφισβητεί το Οικόπεδο 6, για να μπλοκάρει την οποιαδήποτε οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα

Η υπόθεση με τις Συντεταγμένες στη Βόρεια ΑΟΖ είναι πλέον ο νέος άσος στο μανίκι της Λευκωσίας. Η επιστημονική προετοιμασία είχε ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο φυσικά του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο την κατάθεσή τους στα Ηνωμένα Έθνη. Αρχές Νοεμβρίου, μάλιστα, στάλθηκαν και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν σημεία επαφής.

Η βεντάλια, λοιπόν, ανοίγει για ολόκληρη, πλέον, την Κυπριακή ΑΟΖ και η ουσία της υπόθεσης αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και απομένει να δούμε πότε θα γίνει η κατάθεσή τους στα Ηνωμένα Έθνη. Η κίνηση της κήρυξης της ΑΟΖ στα βόρεια παράλια φέρει την υπογραφή προεδρικών οδηγιών. Όμως, θα υλοποιηθεί στη βάση προϋποθέσεων που, επί του παρόντος, δεν δημοσιοποιούνται.

Τι περιμένει, λοιπόν, η Λευκωσία; Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η κατάθεση των συντεταγμένων θα γίνει «αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων». Στο ίδιο κλίμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «θα προχωρήσουμε αναλόγως των εξελίξεων», χωρίς να προσδιορίζει σε ποιες εξελίξεις αναφέρεται.

Η Τουρκία, την ίδια ώρα, εμφανίζεται εγκλωβισμένη στην ίδια της τη στρατηγική. Η Άγκυρα, συνεχίζει την παράνομη, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας. Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και, συγχρόνως, όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, όμως, κινείται μέσα στην αντίφαση σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας να έχει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι ενεργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε μια ΑΟΖ που, κατά τον ισχυρισμό της, δεν υπάρχει.

Πώς αλλάζει το σκηνικό με τη βόρεια ΑΟΖ

Διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές γεωτρατηγικής που μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής υποστήριξαν ότι η κίνηση της κατάθεσης των συντεταγμένων ουσιαστικά φέρνει και την Ελλάδα σε νέες καταστάσεις, ώστε να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, κάτι που έχει αναφέρει εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική Κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια κίνηση από πλευράς Λευκωσίας σφίγγει τον κλοιό πλέον στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, εάν, μάλιστα, με την κατάθεση των συντεταγμένων κλειδώσει και η επαφή με το Καστελλόριζο .

Οι στοχεύσεις της Λευκωσίας

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, που πλανιέται δεν είναι πότε θα κατατεθούν οι συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά γιατί θα τις καταθέσουμε Όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή στο ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία έχει τρεις στοχεύσεις πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

1. Είναι μια εξόχως πολιτική κίνηση συμβολισμού πλήρους ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρά το status quo.

2. Ισχυροποιεί τα επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας στα βόρεια παράλια, ενώ ενισχύει και την πίεση προς ξένες εταιρείες που είναι δυνατόν να συνεργαστούν με την Άγκυρα σε παράνομες ενέργειες.

3. Ακυρώνει επί του πρακτέου την παράνομη συμφωνία κατοχικού καθεστώτος – Τουρκίας το 2011, για δήθεν ορισμό τής μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και συνακόλουθα λειτουργεί προληπτικά σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, για το τι θα ισχύει στο θέμα της ΑΟΖ, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, καλύπτεται και από σχετική σύγκλιση που περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο συγκλίσεων που ετοιμάστηκε.

Γιατί η Άγκυρα έχει βλέψεις στο Οικόπεδο 6;

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: Γιατί η Άγκυρα έχει τόσο έντονες βλέψεις στο οικόπεδο 6; Στις 27 Απριλίου 2017, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Murat Yavuz Ate?, σε ομιλία του στο Διεθνές Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή των εγχώριων πηγών ενέργειας. Την παρούσα περίοδο διεξάγουμε έρευνες τόσο στην ξηρά, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα αυξήσουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου. Γνωρίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πραγματικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι ενεργειακοί πόροι δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανήκουν επίσης στην τουρκική (;;;) πλευρά.

Επιπλέον, οι περιοχές που διατίθενται για τις δραστηριότητες εξερεύνησης, δεν έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Για παράδειγμα, το οικόπεδο 6, θεωρείται ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Για εμάς, η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας, οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν».

Το σενάριο είναι απλό: Η Τουρκία, με το να αμφισβητεί ανοιχτά το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το οικόπεδο 6, αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να έχει ΑΟΖ που συνδέεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. “Σβήνει”, δηλαδή, το Καστελλόριζο από τον χάρτη.

Η προστασία τού «6» και, κατ’ επέκτασιν, ολόκληρης της ΑΟΖ

Το τουρκικό παιγνίδι με τις navtex εξελίσσεται σε μια κίνηση νευρικότητας από την Άγκυρα, την ώρα που αρμόδιες στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ ανέφεραν ότι η στρατιωτική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

· Εντός των επόμενων 24ώρων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση με την Ιταλία, η οποία έχει άμεση σχέση με τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 6.

· Πριν από το τέλος Ιανουαρίου, ακολουθεί νέα άσκηση, αυτήν τη φορά με τη Γαλλία, που μέσω της ΤΟΤΑΛ ενδιαφέρεται ενεργά και αυτή για το Οικόπεδο 6.

· Μέσα στις επόμενες ημέρες φτάνει στην Κύπρο ειδική αντιπροσωπεία από το Παρίσι, η οποία θα αξιολογήσει τη Στρατιωτική Βάση στο Μαρί. Η Γαλλία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία αναβάθμισής της, καθώς θα αποτελέσει βάση του πολεμικού της ναυτικού που επιχειρεί στην περιοχή.

· Στο πρόγραμμα υπάρχουν, επίσης, τριμερείς διακλαδικές ασκήσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αρχικά και μετέπειτα Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι παραπάνω εξελίξεις, όμως, δεν «αγγίζουν» μόνο τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», αλλά και τον στόχο «Σουπιά», στο Οικόπεδο 3, στο οποίο η γεώτρηση θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας γεώτρησης στο Οικόπεδο 6. Μάλιστα, θα έχουμε και το πρώτο «τεστ» του πολεμικού πλοίου ανοικτής θαλάσσης που μόλις πρόσφατα έχει παραλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ.

Η Λευκωσία κινείται στοχευμένα στην πλήρη αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης που έχει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με στόχο να μπορέσει να κάνει, πλέον, πιο δομημένες κινήσεις τακτικής, ώστε να προστατευθούν όλα τα εθνικά μας συμφέροντα. Με τον τρόπο αυτό, θεωρεί ότι, στη σκακιέρα του Κυπριακού, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές, όποιος και αν είναι ο νικητής, θα έχει στα χέρια του τα απαραίτητα «πιόνια» για να μπορέσει να κάνει «ματ».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/480214/poker-lefkosias-agkyras