Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

09/02/2018 11:05

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου

Έχουμε και σχεδιασμό και στρατηγική και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης «Calypso 1». 

Το πλήρες κείμενο έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ισχύει το ότι έχουν γίνει ακόμα και έρευνες για πετρέλαιο;

Απάντηση: Όχι, δεν ψάξαμε για πετρέλαιο. Σε όλο το ερευνητικό πρόγραμμα για φέτος θα ψάξουμε για Φ.Α. Εξάλλου, το πετρέλαιο δεν το πετυχαίνεις τυχαία, αλλά πρέπει να στοχεύσεις σε συγκεκριμένα σημεία του βυθού.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδιομορφία σ’ αυτή τη γεώτρηση, όπως εξάλλου και στις άλλες. Π.χ. στην περίπτωση του Ονησίφορου, παρόλο που εντοπίστηκε ταμιευτήρας, ήταν πολύ κακής ποιότητας και γι’ αυτό η ποσότητα Φ.Α. ήταν πολύ μικρή. Σε αυτή όμως την περίπτωση βρήκαμε ταμιευτήρα με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως και άλλες ιδιομορφίες που χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Πρέπει να γίνει remodeling της όλης δομής, προκειμένου να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στο εύρος της ανακάλυψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γεώτρηση πήγε απολύτως ομαλά. Είχαμε κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια. Το 2014-2015 εξάλλου η εταιρία δεν έκανε ανακοινώσεις όταν είχε αποτυχημένες γεωτρήσεις. Είχαμε κάνει εμείς ανακοίνωση, καθώς οφείλαμε να ενημερώσουμε την πολιτεία και το λαό. Η εταιρία κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν έχει σημαντικές ανακαλύψεις. Επομένως, το ότι έκαναν ανακοίνωση σημαίνει πολλά.

Ερώτηση: Πότε θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες;

Απάντηση: Η ενημέρωση που έχω λέει ότι θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σε μερικές εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως κάνουμε και εμείς τις δικές μας αναλύσεις με τη βοήθεια των Γάλλων συμβούλων μας. Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι δεν έχουμε σχεδιασμό. Έχουμε και σχεδιασμό και στρατηγική και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Θα προχωρήσουμε με ακόμη τρεις γεωτρήσεις και θα έχουμε σύντομα μια πληρέστερη εικόνα για τους υδρογονανθρακικούς πόρους που έχει η ΑΟΖ μας. Ας είμαστε όμως έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Ανάλογα με τις ποσότητες που έχουμε, τόσο περισσότερες είναι οι επιλογές μας σχετικά με το πού θα διοχετεύσουμε το Φ.Α. Χρειάζεται όμως υπομονή. Σύντομα θα αρχίσουμε και οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι σχετικά με το τι θα προκύψει. Τώρα που προχωρούμε στο στόχο Σουπιά πρέπει να πω ότι τέτοια γεώτρηση υψηλού ρίσκου (αλλά και υψηλής ανταμοιβής) δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όταν αναφερόμαστε στο ότι βρήκαμε τεμάχιο παρόμοιο με το Ζορ, μιλάμε για πανομοιότυπη μορφολογία. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει η ίδια ποσότητα. Ας μην μπερδεύουμε τις ποσότητες που υπάρχουν στο Ζορ μ’ αυτές που θα βρεθούν στο οικόπεδο Καλυψώ.

Ερώτηση: Πώς θα επηρεαστούν οι γεωτρήσεις από την πολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο;

Απάντηση: Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τις γεωτρήσεις ξέρουν πώς να λειτουργήσουν μέσα σε δύσκολα γεωπολιτικά περιβάλλοντα. Οι απειλές της Τουρκίας δεν εξέλειψαν ούτε προς τις εταιρίες ούτε προς τις χώρες τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αποφεύγονται αυτές οι εντάσεις, ειδικά μεταξύ των χωρών της περιοχής, προκειμένου οι εταιρίες να νιώθουν ότι λειτουργούν σε ασφαλές περιβάλλον. Ένας μόνιμος trouble-maker της περιοχής είναι η Τουρκία, η οποία τα βάζει με όλους και με όλα. Εμείς πρέπει να προσέχουμε να μην εμπλακούμε σ’ αυτό το παιχνίδι.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/CDF3F38B29FE52DCC225822F0031F673?OpenDocument&L=G