Νέα δώρα σε Ερντογάν για Aπαλλαγή Kυπρογενών Yποχρεώσεων

Print Friendly, PDF & Email

  11 Φεβρουαρίου 2018, 6:09 μμ  

του  Παύλου Ξανθούλη     

«Λίστα δώρων» που παραπέμπει σε απαλλαγή από κυπρογενείς υποχρεώσεις, με επίκεντρο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Άγκυρα, ενόψει της συνάντησης Κορυφής, του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ηγέτη της Βουλγαρίας-προεδρεύουσας της Ε.Ε-Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στο δείπνο με την Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, κρατώντας μεγάλο καλάθι και «σε καμιά περίπτωση δεν αρκείται στη δεδομένη εξαγγελία παραχώρησης νέας οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Τουρκία, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού» (βλέπε άλλη στήλη). 

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι η λίστα του Ταγίπ Ερντογάν κινείται σε τρεις κατευθύνσεις, προσδοκώντας ισάριθμα δώρα από την Ε.Ε., μέσω των οποίων επιχειρεί να απαλλαγεί και από την εκπλήρωση κυπρογενών υποχρεώσεων:

1. Ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, «εντός του «2018», προκειμένου όλοι οι Τούρκοι πολίτες που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια, να είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς διατυπώσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, ως «οδικός χάρτης».

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η υλοποίηση 5 κριτηρίων από το καθεστώς Ερντογάν, στα οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση για παροχή δικαστικής συνεργασίας προς όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που η Άγκυρα δεν εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα εν λόγω 5 ανεκπλήρωτα προαπαιτούμενα, περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της Τουρκίας να τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, ώστε να μην τυγχάνει επίκλησης και εκμετάλλευσης για τη φίμωση των ΜΜΕ και γενικότερα της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πάντως ότι δεν είναι διατεθειμένος να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα κριτήρια και έχει ετοιμάσει τον δικό του οδικό χάρτη (!), τον οποίο επέδωσε ήδη ο Αντιπρόσωπος της αποστολής της Τουρκίας στην Ε.Ε., Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο κ. Τίμερμανς, που θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρέλαβε τον οδικό χάρτη του κ. Ερντογάν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προβεί σε εκπτώσεις από τον οδικό χάρτη των κρατών-μελών και τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια… 

2. Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση στη βασική, υφιστάμενη της μορφή, διατηρώντας κλειστά τα λιμάνια της έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ερντογάν αναδεικνύει την οικονομική πτυχή του ζητήματος, καθώς ενδεχόμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας, αναμένεται να εκτοξεύσει τον ευρωτουρκικό όγκο εμπορικών συναλλαγών από 140 δισεκατομμύρια, σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Υπέρ της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας τάσσεται η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Ευρωβουλή, όπως προκύπτει ευθέως από δύο ψηφίσματα που εξέδωσε το 2017.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών είναι επίσης θετική στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και έχει ενδοιασμούς μόνο για το χρονικό σημείο δρομολόγησής της, διασυνδέοντας το ζήτημα με τη βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας (ανθρώπινα δικαιώματα-κράτος δικαίου).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται κατανοητό ότι οι θέσεις που ορθώς εκφράζει η Λευκωσία, δεν υιοθετούνται και όπως επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να απομονωθεί, όταν τα ισχυρά κράτη-μέλη του Συμβουλίου αποφασίσουν να τροχιοδρομήσουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Κάτι που σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή στην έδρα της Ε.Ε, «αργά ή γρήγορα θα γίνει»…

3. Διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εν ζωή, την οποία κάποια κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Αυστρίας και της Δανίας, επιθυμούν να φρενάρουν με επίσημη απόφαση. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να διαμηνύσει προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε ότι η πλήρης ένταξη της χώρας του «παραμένει στρατηγικός στόχος» και ότι δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από την προοπτική αυτή.

Κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει μεν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται θέμα προώθησης νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά ζητά από τις Βρυξέλλες όπως η ευρωπαϊκή πορεία «συντηρηθεί», προσδοκώντας ότι «στο μέλλον μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες». 

Σε κοινή επιστολή-πρόσκληση που απηύθυναν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν ότι στο δείπνο της Βάρνας θα ανταλλαγούν απόψεις γύρω από την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ θα συζητηθεί και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, περιλαμβανομένου του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Χρονοδιάγραμμα 2018 

Η Τουρκία δεν επιχειρεί μόνο να παρακάμψει τα κριτήρια της Ε.Ε. για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, αλλά επιδιώκει να επιβάλει και χρονοδιάγραμμα εξασφάλισης του «νέου δώρου» από τη Κοινότητα, παραπέμποντας στο 2018.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένει σύντομα την υλοποίηση του καθεστώτος ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων. Υποστήριξε ότι «η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων, εντός τους 2018, θα ενισχύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε».

Σημειώνεται ότι η τουρκική πρόταση για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, ετοιμάστηκε από τετραμελή υπουργική επιτροπή, εν συνεχεία υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας και πριν από μερικές μέρες έλαβε το πράσινο φως από τον Ταγίπ Ερντογάν. Επιδόθηκε από τον Αντιπρόσωπο της αποστολής της Τουρκίας στην Ε.Ε, Πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και στοχεύει στην εξασφάλιση της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, με εκπτώσεις, σε σχέση με τα 72 κριτήρια που είχαν θέσει τα κράτη-μέλη προς την Άγκυρα, εκ των οποίων 5 εξακολουθούν να εκκρεμούν.

«Ένεση» 3 δισ. ευρώ

Η Ε.Ε. αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση της Βάρνας με «βασικό δώρο» την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Τουρκία, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως στήριξη για τους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκικό έδαφος. Επί τούτου ουδείς εκδηλώνει διαφωνία. Η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε θετικά, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και η Κομισιόν όπως ξεκάθαρα διαφάνηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, σε πρόσφατη συνεδρία του Κολεγίου Επιτρόπων. 

Ωστόσο, κανείς δεν επιθυμεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», έξι κράτη-μέλη, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία, απέστειλαν κοινή θέση προς την Κομισιόν, καλώντας την να καλύψει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν προς την Τουρκία, από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μην αναγκασθούν τα κράτη-μέλη να επιβαρυνθούν επιπλέον, μέσω των δικών τους εθνικών προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα υπόλοιπα ώστε το συνολικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ να καλυφθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ως αποτέλεσμα, εξετάζονται διάφορες φόρμουλες για την υλοποίηση της υπόσχεσης παροχής 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία. Ένα από τα σενάρια θα ήταν η διάθεση 2 δισεκατομμυρίων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και 1 δισεκατομμυρίου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ μια άλλη λύση παραπέμπει σε παροχή των κονδυλίων προς την Τουρκία, με δόσεις. 

Σε κάθε πάντως περίπτωση, «η Τουρκία πρόκειται να επιβραβευθεί με ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων, ανεξαρτήτως ποιος θα βάλει τελικά το χέρι στην τσέπη και από πού θα προέλθουν τα χρήματα», σχολίαζε κοινοτική πηγή. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα κράτη-μέλη κληθούν να συμβάλουν μέσω των εθνικών τους προϋπολογισμών, η Κύπρος αναμένεται να διαθέσει το ποσό που της αναλογεί για τους πρόσφυγες στον Λίβανο και την Ιορδανία, όπως άλλωστε έπραξε και κατά το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία.  

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπές προενταξιακών κονδυλίων της υποψήφιας χώρας και σε ανακατανομή τους στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τη διετία 2018-2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 40% περίπου των κονδυλίων που είχε προγραμματιστεί να διατεθούν προς την Τουρκία και ανέρχονταν σε 2 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό, η Άγκυρα θα λάβει τελικά 1,2-1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που συνεπάγεται απώλειες 700-800 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/488581/nea-dora-se-erntogn-ga-apallag-kyprognon-ypochreoseon