Συγκαλύπτουν την Τουρκική Επιθετικότητα

Print Friendly, PDF & Email

  16 Φεβρουαρίου 2018, 9:25 πμ  

  Η Θέση του “Φ”    

ΔΕΝ ικανοποιούν κανένα στην Κύπρο οι τοποθετήσεις διεθνών παραγόντων, χωρών και Οργανισμών, για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ). Αν και δεν περίμενε κανείς μια σφοδρή αντίδραση, με έντονο καταγγελτικό περιεχόμενο, προσδοκούσαμε μια αντικειμενική τοποθέτηση επί των γεγονότων. Αυτό, όμως, σήμαινε γι’ αυτούς να πουν τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη. Αυτό δεν το έπραξε κανείς καθώς είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις τους συνοδεύονται από τις σκοπιμότητες και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα. Ο Γενικός Γραμματέας των  Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για παράδειγμα, εκφράζοντας τη λύπη του «για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων έχει κλιμακωθεί και πάλι» έσπευσε να τονίσει, «ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξουδετερώσουν τις εντάσεις». Υποστήριξε δε ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να πάρει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, για να καταλάβουμε, πότε τοποθετείται ο Διεθνής Οργανισμός; Όταν το ζητούν τα ισχυρά κράτη μέλη του Οργανισμού; Δεν είναι η αποστολή του ΟΗΕ να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο; Κόπτεται, για παράδειγμα, για εστίες ανωμαλίας για τις οποίες φωνάζουν έχοντας συμφέροντα οι δυτικοί αλλά δεν ενοχλείται για την Κύπρο και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας. 

ΚΑΙ δεν είναι μόνο η τοποθέτηση του ΟΗΕ που ενοχλεί. Ενοχλεί κι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφεύγει να πάρει μέτρα προστασίας ενός κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απειλείται από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ρωτήθηκε κατά πόσον πέραν των φραστικών αναφορών τίθεται θέμα λήψης μέτρων ή άσκησης πίεσης από τις Βρυξέλλες προς την Άγκυρα, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «είμαι κάθετα αντίθετος με τη συμπεριφορά της Άγκυρας». Στεκόμαστε περισσότερο στην ΕΕ, καθώς αναμέναμε στήριξη. Τόσο από την Κομισιόν όσο και από εταίρους μας. Καμία συμπαράσταση, έκφραση αλληλεγγύης δεν υπήρξε μέχρι τώρα κι αυτό σαφώς και ενοχλεί όλους στην Κύπρο. 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ υπάρχει και για τη στάση ξένων κυβερνήσεων, που είτε αρκέστηκαν να τοποθετηθούν με γενικολογίες είτε έχουν σωπάσει. Κάποιες χώρες, από τις ισχυρές, πολλές φορές έχουν ζητήσει διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εξασφάλισαν χωρίς χρονοτριβή. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως ο ισχυρός ζητά και ο αδύνατος προσφέρει. Αυτό, όμως, δεν είναι κανόνας. Δεν ισχύει πάντα. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι μας υποδεικνύουν σήμερα, ποντιοπιλατικά, «να τα βρούμε» για να εκτονωθεί η κρίση. 

ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να μας υπερασπιστεί εάν δεν έχει συμφέροντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι ενοχλητικό κάποιοι Οργανισμοί, κάποιες κυβερνήσεις, διά της προσφιλούς προσέγγισης των ίσων αποστάσεων, επί της ουσίας να καλύπτουν την τουρκική επιθετικότητα. Καλύπτουν μια χώρα που με λογικές κανονιοφόρων, εφαρμόζει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς ανενόχλητα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/490435/syggalyptoyn-tin-toyrkiki-epithetikotita