Σουπιά και στις Συνομιλίες

Print Friendly, PDF & Email

  17 Φεβρουαρίου 2018, 10:50 πμ  

του   Ανδρέα Πιμπίσιη  

Οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ζητήματα της ενέργειας, αλλά προκαλούν παρενέργειες και στο Κυπριακό. Η Λευκωσία μπορεί μέσα στα επόμενα 24ωρα να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε χθες Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει και αυτό είναι το μήνυμα που θα φύγει προς διάφορες κατευθύνσεις είναι η γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκία δεν είναι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως η ίδια υποστηρίζει, αλλά τα δικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις (στο ΡΙΚ), εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία των εξελίξεων στον αποκλεισμό του γεωτρύπανου της ΕΝΙ εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, απέφυγε να πει οτιδήποτε περισσότερο προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονταν όλο αυτό το διάστημα. Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε με νόημα πως η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν αποτυπώνει επακριβώς τα όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά. Αφήνοντας να φανεί ότι στο παρασκήνιο η πορεία των πραγμάτων είναι πολύ καλύτερη. 

Πέραν του συγκεκριμένου περιστατικού αυτό που προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία είναι η πορεία του Κυπριακού. Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέγραψε χθες τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν σε σχέση με το Κυπριακό λόγω των τουρκικών βλέψεων. Μιλώντας στον «Άλφα» ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέδειξε πως όλοι θα πρέπει να προβληματιστούν εάν μπορεί να υπάρξει λύση με αυτές τις συμπεριφορές της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε διεκδικήσεις από πλευράς Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου που δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια, στο Αιγαίο γενικά, και αλλού, που δείχνουν μια επεκτατική βλέψη της Τουρκίας και δεν περιορίζονται στη λύση του Κυπριακού και σε τακτικές κινήσεις». Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως οι τουρκικές ενέργειες δείχνουν ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ίδιας της κυριαρχίας και της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σήμερα, αλλά ενδεχομένως να συνεχίσει να το πράττει και μετά τη λύση του προβλήματος. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το επιχείρημα ότι η Τουρκία προασπίζει με τις ενέργειές της τα συμφέροντα των Τ/κ στην Κύπρο δεν έχει υπόβαθρο, νοουμένου ότι η σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ επαναβεβαιώθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και καθορίζει το πλαίσιο ομοσπονδιακής διαχείρισης των φυσικών πόρων. «Δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα με τους Τ/κ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια τη σύσταση ειδικού ταμείου που θα διασφαλίζει ακριβώς την ορθολογική χρήση των όποιων εισοδημάτων θα προκύψουν στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να συζητούμε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: «Αυτό που κάνει η Τουρκία πηγαίνει πολύ πιο πέρα και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο κοινοτήτων. Θα έλεγα μάλιστα ότι η τ/κ κοινότητα είναι και εκτεθειμένη, από τη στιγμή που προσχωρεί σε τέτοιες θέσεις όπως οι θέσεις της Τουρκίας, γιατί δεν είναι κανείς σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να δεχθεί ότι αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο συνάδουν με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Οπόταν οι Τ/κ θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που έπρεπε να διαμαρτυρηθούν προς την Τουρκία».

ΠτΔ: Η ε/κ πλευρά δεν παρασύρεται από την Άγκυρα 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ούτε με δηλώσεις ούτε με παλληκαρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση, προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την ΕΕ, για να προσθέσει πως ακόμα σήμερα έχει διαμηνύσει στην Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι η ε/κ πλευρά είναι πάντοτε έτοιμη για να επαναρχίσει ένας διάλογος νοουμένου ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο πρέπει άμεσα να τερματιστούν. 

«Θα πρέπει», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της χώρας, η ανεξαρτησία της χώρας μας. Γι’ αυτό εξάλλου και η εμμονή μας πως θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν αναχρονιστικοί θεσμοί, όπως είναι οι συνθήκες εγγυήσεως, επεμβατικών δικαιωμάτων ή ακόμα η διατήρηση μόνιμης παρουσίας στρατού». Σημείωσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι μια αξιοπρεπής λύση που να σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργηθεί μια σύγχρονη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη».

Χαλαρές υποδείξεις από Τίλερσον

Η απροθυμία των ΗΠΑ να τεντώσουν το σχοινί ουσιαστικά αποτελεί μιας μορφής επιβράβευση των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία. Οι συναντήσεις Ρεξ Τίλερσον με Ερντογάν και Τσαβούσογλου έθεσαν τις βάσεις για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/490831/soypia-kai-stis-synomilies