18 Φεβρουάριος 2018, 18:00
Με τον Άντη Λοΐζου
Ο παρών απολογισμός πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον νέον ΥΠΑΜ, κ. Σάββα Αγγελίδη, προκειμένου ν’ αποφευχθούν παρόμοια εγκληματικά λάθη
Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κάνει έναν σύντομο απολογισμό για τα όσα έγιναν ή υποσχέθηκαν να γίνουν και δεν έγιναν στον τομέα της άμυνας της Κύπρου. Η αμυντική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι θεσμοθετημένη. Την καθορίζει η Κυβέρνηση και την υλοποιεί ο εκάστοτε Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της χώρας από κάθε εξωτερική απειλή. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΦ για ό,τι γίνεται στην ΕΦ και για κάθε στρατιωτικά τεχνοκρατικό θέμα με το οποίο διαφωνεί ο Αρχηγός, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το επιβάλει, λόγω επιστημονικής άγνοιας των πολιτικών.
Τα θετικά
Στο διαρρεύσαν πενταετές χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έγιναν πολλά αρνητικά στην αμυντική θωράκιση, τα οποία ανέφερε κατά καιρούς σε άρθρα, ημερίδες και παρεμβάσεις του ο Στρατηγός Κλόκκαρης, ο Σάββας Ιακωβίδης, ο Λάζαρος Μαύρος, ο γράφων και άλλοι πολλοί. Ουσιαστικότερες όμως ήταν οι κατά καιρούς γενόμενες κριτικές του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ), με επιστέγασμα την τελευταία, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Κυριακής, 21 Ιανουαρίου 2018, και η οποία εστάλη στον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας προσωπικά. Στην επιστολή του ο ΣΑΚΣ, που τα μέλη του είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν την επικρατούσα κατάσταση στην ΕΦ, είναι σαφής και κατηγορηματικός, αναγνωρίζοντας τα όσα θετικά επιτεύχθηκαν, ήτοι
1. Ο ΥΠΑΜ έκαμε αρκετές επισκέψεις, φιλοφρονητικές και μη, με ομολόγους του τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
2. Μείωσε τη στρατιωτική θητεία από 24 σε 14 μήνες, ικανοποιώντας τους οπλίτες και τους γονείς.
3. Προσέλαβε άνδρες και γυναίκες ΣΥ.ΟΠ στις τάξεις της ΕΦ, μειώνοντας το ανεργιακό πρόβλημα.
4. Αξιοποίησε και προέβαλε το έργο του ΚΣΕΔ και του Κέντρου Διαχείρισης «ΖΗΝΩΝ» (όχι κύρια αποστολή της ΕΦ).
5. Προώθησε τους κανονισμούς των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.
6. Μερίμνησε προσωπικά για την επιλογή και αποστολή στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό.
7. Ανέπτυξε στοχευμένες συνεργασίες της ΕΦ με συγκεκριμένα πανεπιστήμια.
8. Απέδωσε τιμές σε Εθνοφύλακες, Εφέδρους και Οπλίτες, προσδίδοντας πανηγυρικό χαρακτήρα για διάφορους λόγους.
9. Πραγματοποίησε εορτές και τελετές στις πόλεις και σε χωριά.
Τα αρνητικά
Παράλληλα ο ΣΑΚΣ παρέθεσε και τα τραγικά αρνητικά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1. Η ΕΦ ακολουθεί φθίνουσα πορεία, και οι εκ των έσω το γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε ένα.
2. Το «ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος – Κύπρου» δεν υλοποιείται και οι όποιες συμφωνίες ή μνημόνια καθίστανται δευτερευούσης σημασίας.
3. Ο ΥΠΑΜ αγνοεί ότι ο ισχυρότερος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο αμυνόμενος την ευθύνη προετοιμασίας και αντιμετώπισης του εχθρού. Αγνοεί ο ΥΠΑΜ ότι η προκεχωρημένη γραμμή Άμυνας δεν επανδρώνεται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ή από το ΚΣΕΔ με τα άοπλα πλοία επιτήρησης.
4. Η αναδιοργάνωση εξυπακούει σειρά προϋποθέσεων, δεν υλοποιείται εν μια νυχτί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε με δηλώσεις υπό μορφή «surprise». Η μείωση της θητείας εν αγνοία του ΓΕΕΦ, η απόσυρση οπλικών συστημάτων χωρίς την αντικατάστασή τους, το κλείσιμο στρατοπέδων ενόσω η απειλή παραμένει αμετάβλητη, στη στρατιωτική ορολογία αποκαλείται «σταδιακή παράδοση άνευ όρων».
5. Με την ανοχή ή και τη συγκατάθεση του ΥΠΑΜ και παρά τις έντονες παραστάσεις του ΣΑΚΣ, αποδέχθηκε ο ΥΠΑΜ την ουσιαστική απουσία των στρατιωτικών από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σε αντίθεση, οι Τούρκοι, με γνώστες Επιτελείς του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της Κύπρου, «έκοβαν και έραβαν» στα κεφάλαια «εδαφικού – ακτών», «ασφάλειας», «εγγυήσεων» και «απόσυρσης Στρατευμάτων». Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που είναι ο στρατιωτικός έλεγχος ολόκληρου του Νησιού, καταλογίζονται βαρύτατες ιστορικές και εθνικές ευθύνες.
6. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των ΣΥ.ΟΠ για την αναπλήρωση του κενού, ο ΣΑΚΣ τονίζει ότι, πρώτα εξασφαλίζονται οι υπηρεσιακές ανάγκες και μετά ικανοποιούνται τα προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματα. Χωρίς κριτήρια πρόσληψης και τοποθέτησης, απλώς αναφέρεται ο ΥΠΑΜ σε αριθμούς εισερχομένων – εξερχομένων που δεν εξυπηρετούν τους υπηρεσιακούς σκοπούς.
7. Η δήθεν προσωρινή, αλλά στην πράξη μόνιμη απουσία των στελεχών για τις ανάγκες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ένδειξη της εσφαλμένης αντίληψης περί δομής Ιεραρχίας, Πειθαρχίας και λειτουργίας της ΕΦ.
8. Οι πρόσφατες προαγωγές, μεταθέσεις και αποστολές στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό αποτελούν προσωπικές επιλογές του ΥΠΑΜ. Το σύνολο των στελεχών ανέκαθεν διαχώριζε την θέση του από την «Ατζέντα» των μονίμως περιφερόμενων στο Υπουργείο.
9. Το Υπουργείο Άμυνας δεν εξασφάλισε την απρόσκοπτη ενίσχυση της ΕΦ, προκειμένου να καταστεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
10. Ο ΥΠΑΜ υποτίμησε τα στρατιωτικά θέσμια και τον αξιωματικό εν γένει, δεν επέδειξε το ίδιο ενδιαφέρον, για το αθωωτικό πόρισμα του Διοικητού Μονάδος στη Λεμεσό, όπως έπραξε με τη διαθεσιμότητά του.
Το κέντρο βάρους
Η κριτική του γράφοντος δεν θα ήταν αντικειμενική αν δεν επιρρίπτονταν ανάλογες ευθύνες και στον πρώην ΥΠΑΜ, Φώτη Φωτίου, ο οποίος είχε συνεχίσει την αποδόμηση που άρχισε η κυβέρνηση ΑΚΕΛ και είχε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη, κοιτάζοντας πρωτίστως το προσωπικό και μετά το κομματικό συμφέρον.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και οι ΥΠΑΜ, αντί να έχουν ως κέντρο βάρους της αμυντικής πολιτικής την ενίσχυση της ΕΦ και στους τρεις κλάδους της ΕΦ (Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία) και τη συνεχή πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού, το κέντρο βάρους δόθηκε σε περιφερειακά θέματα χαμηλής, ψηφοθηρικής και επικοινωνιακής σημασίας με κορύφωση τον τελευταίο μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αναμφισβήτητα δεν υπήρχε σοβαρότητα ούτε και συνοχή στη διαχείριση των θεμάτων της άμυνας.
Τέλος, ο παρών απολογισμός πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον νέον ΥΠΑΜ, κ. Σάββα Αγγελίδη, προκειμένου ν’ αποφευχθούν παρόμοια εγκληματικά λάθη.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/489467/pepragmena-ypourgeiou-amynas-20132018