«Ερντογανικοί» σχεδιασμοί στον χάρτη της Συρίας

Print Friendly, PDF & Email

25 Φεβρουάριος 2018, 18:05

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΚΤΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ

Την αλλαγή του χάρτη της Συρίας φαίνεται πως επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την αλλαγή στη δημογραφική σύσταση της περιοχής. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρονται στο αποκαλούμενο μοντέλο της Αλεξανδρέττας, το οποίο καταλήγει σε προσάρτηση της περιοχής στην Τουρκία, παρά τις αμφισβητήσεις της Δαμάσκου

Ένα δεύτερο «παιχνίδι» τύπου Αλεξανδρέττας φαίνεται πως επιχειρεί να παίξει στην περιοχή της Συρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας, μετά την εισβολή που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Αφρίν, στο σχέδιο αλλαγής της δημογραφικής σύστασης και του πολιτικού χάρτη της Συρίας. Αυτό υποστηρίζουν τουρκολόγοι αναλυτές βασίζοντας τις αναλύσεις τους σε πληροφορίες από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά και φιλοκουρδικές πηγές.

Η Αλεξανδρέττα το 1939 προσαρτήθηκε από την Άγκυρα μετά από δημοψήφισμα, το οποίο αμφισβητείται έως και σήμερα από τη Συριακή Δημοκρατία. Είχε προηγηθεί αλλαγή της δημογραφικής σύστασης και του πολιτικού χάρτη της περιοχής και το κύριο επιχείρημα της Τουρκίας, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ήταν «η τουρκικότητα» των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους πρώτα φρόντισε να αναγνωρίσει ως τουρκική μειονότητα. Όπως ακριβώς κάνει σήμερα με τους μουσουλμάνους των χωρών των Βαλκανίων και επιχείρησε επίσης να κάνει με τους μουσουλμάνους της Ελλάδας, στην Ανατολική Θράκη.

Όταν η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν ξεκινούσε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως στόχος ήταν να «ασφαλίσουν τα σύνορα», ενώ τις επόμενες ημέρες αποκάλεσε τον στρατό της Συρίας ως δύναμη εισβολής, επισημαίνοντας πως «οι αληθινοί ιδιοκτήτες της περιοχής θα εγκατασταθούν σε αυτήν», κάτι που σύμφωνα με τους Κούρδους ήταν το πρώτο στοιχείο πως ένα «μοντέλο Αλεξανδρέττας» είναι στα πρόθυρα εφαρμογής. Για τον Ερντογάν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής είναι η Τουρκομάνοι, φυλή που μιλάει τουρκικά και η Άγκυρα επιδιώκει να κερδίσει την πατρότητά της πάση θυσία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην πραγματικότητα τουρκική φυλή. Τουρκομάνος σημαίνει σαν Τούρκος, είναι φυλή νομάδων της Αραβίας, η οποία εξισλαμίστηκε.

Οι μεθοδικές επιχειρήσεις εισβολής

Η Τουρκία έχει ήδη κερδίσει έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Συρία, στις περιοχές Μπαμπ, Αζάζ, Ράι και Τζαραμπλούς το 2016 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ των καντονίων του Σιζιρέ και του Αφρίν, ενώ η Άγκυρα διόρισε κυβερνήτες και τοπικές διοικήσεις δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές οικογένειες Τουρκομάνων εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και άμεσα άρχισαν να λειτουργούν σχολεία τουρκικής γλώσσας και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα συριακά πρακτορεία ειδήσεων, «οι προσπάθειες του Ερντογάν να βρει ένα μέρος για τα 3,5 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι το ορατό μέρος του σχεδίου του να φτιάξει ένα διάδρομο στη Μεσόγειο, παράλληλα με τις πόλεις Μπαμπ, Τζαραμπλούς, Αζάζ, Αφρίν και Ιντλίμπ από το Τζισρ Αλ Σουξούξ και την περιοχή GAP στα κουρδικά βουνά και από εκεί στα βουνά των Τουρκομάνων».

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν οι αναλυτές, το «σχέδιο Ερντογάν», το οποίο η Άγκυρα εφαρμόζει σταδιακά και με μέθοδο, «αποτελείται από την ένωση του θύλακα του Ιντλίμπ-Τζαραμπλούς με το Αφρίν, την εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στις περιοχές όπου γίνεται η εισβολή και ακολούθως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογου με εκείνο που έκανε η Τουρκία στην Αλεξανδρέττα, όπου τουρκικές δυνάμεις μπήκαν ως “δυνάμεις ασφαλείας” το 1938». Γι’ αυτόν τον σκοπό στη νέα επιχείρηση εισβολής «Κλάδος Ελαίας» οι Τουρκομάνοι είναι πρωταγωνιστές των χερσαίων επιχειρήσεων.

Αντιστέκονται οι Κούρδοι

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Τουρκίας στο Αφρίν οι Κούρδοι έχαναν έδαφος, αφού οι ανελέητοι βομβαρδισμοί δεν άφηναν και πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ωστόσο, όταν η Ρωσία επανέφερε σε λειτουργία το αντιαεροπορικό της σύστημα -το οποίο είχε κλείσει για χάρη του Ερντογάν μέχρι τη στιγμή που επλήγη δικό της αεροσκάφος- το πεδίο της μάχης αντιστράφηκε. Οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται πλέον και από τον συριακό στρατό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, συγκεντρώθηκαν στα ορεινά, γνωρίζοντας καλά ότι ο ανταρτοπόλεμος είναι το δυνατό τους στοιχείο.

Η Άγκυρα, βλέποντας να πληρώνει πλέον βαρύ φόρο αίματος, επιστράτευσε τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, προκαλώντας την αντίδραση του Βερολίνου και αποκαλύπτοντας πως η Budenswehr δεν είχε υπογράψει -όπως υποστήριζε- συμφωνία για χρήση των εν λόγω αρμάτων μάχης, μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

Οι κουρδικές δυνάμεις πάντως προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, βρίσκοντας τον τρόπο να καταστρέφουν τα γερμανικά άρματα μάχης με τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων σοβιετικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το αδύναμο σημείο του άρματος είναι το σημείο αποθήκευσης πυρομαχικών, το οποίο έχει αδύναμη θωράκιση και στις δύο πλευρές.

Οι Κούρδοι, που είναι αδιαμφισβήτητα οι ήρωες των μαχών ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο, είχαν εντοπίσει αυτήν την αδυναμία των αρμάτων που διαθέτει η Τουρκία, όταν ο τουρκικός στρατός ήρθε αντιμέτωπος με την σκληροπυρηνική τρομοκρατική οργάνωση στην πόλη Αλ Μπαμπ τον Δεκέμβριο του 2016. Έχοντας λοιπόν στη διάθεσή τους αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Fagot, οι οποίοι ωστόσο κατασκευάστηκαν μια δεκαετία πριν από την κατασκευή των Leopard 2, κατάφεραν να «αχρηστεύσουν» τα τουρκικά άρματα εισβολής.

Nέα αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ

Η Συρία και η επικράτηση στην περιοχή αποτελεί τη νέα αιτία «πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεινοί σκακιστές και οι δύο, αναμετρώνται με στόχο να ισχυροποιήσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή αλλά και να εξασφαλίσουν συνθήκες ανάγκης των άλλων χωρών της περιοχής σε αυτές, ώστε να ακολουθούν όποια πορεία δείξει ο δικός τους δάκτυλος. Ιδιαίτερα ο ρόλος της Ρωσίας χαρακτηρίζεται από ειδικούς αναλυτές ως σκοτεινός.

Θέλει αφενός να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Άγκυρα, προκαλώντας σχίσμα στην παραδοσιακή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι αφετέρου να αποδείξει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς την έγκριση της Μόσχας. Γι’ αυτό και «επέτρεψε» στον Μπασάρ Αλ Άσαντ να αποστείλει ενισχυτικά προς τους Κούρδους στρατεύματα. Μια κίνηση που ωστόσο δημιουργεί φιλικές συνθήκες για ευνοϊκή στροφή των Κούρδων προς τη Ρωσία, «κλέβοντάς τους» από τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από το 2011 μέχρι σήμερα φροντίζουν για τον εξοπλισμό τους.

Η κίνηση αυτή έχει ως δεδομένο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χτυπήσουν εύκολα, στο Μπανμπίτζ, τον τουρκικό Αττίλα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή «θυσιάζονται» για έναν ανώτερο σκοπό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/world/490861/erntoganikoi-sxediasmoi-ston-xarti-tis-syrias