4.3.2018
Συνέντευξη στους Γιώργο Κακούρη και Γιάννη Ιωάννου
Το κύριο μήνυμα που φρόντισε να στείλει κατ’ επανάληψη ο «υπεξ» Κουντρέτ Όζερσαϊ μέσα από τη συνέντευξή του στον «Π» αφορά τη συλλογική – αλλά και προσωπική – απροθυμία των Τ/Κ να επιστρέψουν σε ακόμα μια ατέρμονη διαδικασία στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα θέλησε να τονίσει πως η κρίση στην ΑΟΖ θα μπορούσε να επιδεινωθεί, αλλά αυτό δεν θα γίνει λόγω επιλογών της τ/κ και της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας πως κύριο λόγο έχει η διπλωματία..
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Οζερσάι επαναλαμβάνει το ερώτημα που έρχεται συχνά από την τ/κ πλευρά την τελευταία περίοδο: εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για τις παραμέτρους της ΔΔΟ; Και υπογραμμίζει πως αυτό ήρθε καιρός να συζητηθεί με ειλικρίνεια. Αυτό που διατρέχει πάντως τη συνέντευξη του Κουντρέτ Οζερσάι είναι μια έντονη ευκρινώς κυπριακή έκκληση προς την κατεύθυνση των Ε/Κ: Επιτέλους ακούστε τη φωνή των Τουρκοκυπρίων.
-Είναι έτοιμη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνέχιση των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά;
Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια διαδικασία που να αποτελεί φαύλο κύκλο, συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε με την ίδια διαδικασία, δεν θα έχει νόημα. Και δεν θεωρώ πως υπάρχει πρόβλημα μόνο στη διαδικασία, αλλά και στην ουσία της συζήτησης.
Και οι Τ/Κ και οι Ε/Κ μιλάμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όμως με την ίδια πρόταση καταλαβαίνουμε δύο ή περισσότερα διαφορετικά πράγματα. Υποθέτουμε πως μιλάμε για το ίδιο πράγμα, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει όταν πρόκειται να συζητήσουμε τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το νόημα της πολιτικής ισότητας, της ίσης συμμετοχής και της εκπροσώπησης στη λήψη αποφάσεων και την εκ περιτροπής προεδρία.
Μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση ως εξής: Είσαι σε μια σχέση και λες στο άλλο άτομο πως βλέπεις τη σχέση σοβαρά και το ίδιο λέει και το άλλο άτομο. Όμως εσύ καταλαβαίνεις πως αυτό σημαίνει πως πας για γάμο, ενώ το άλλο άτομο καταλαβαίνει πως θέλει απλά να μείνει σε σχέση. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν με τον ίδιο τρόπο αυτή τη φράση για τη μορφή της λύσης που επαναλαμβάνουμε τα τελευταία 50 χρόνια;
Θεωρούμε πως οι ηγέτες θα πρέπει να βρεθούν κάποια στιγμή μετά το τέλος της περιόδου περισυλλογής που ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Χρειάζεται μια συζήτηση που να αφορά όχι μόνο τη διαδικασία αλλά και την ουσία της. Έχουμε κοινές παραμέτρους και στην πράξη πέρα από το χαρτί; Εδώ δεν χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά ένας υγιής διάλογος που να αποτελέσει έναυσμα για αλληλοκατανόηση και τη δημιουργία εμπιστοσύνης.
Να είναι κοινό το σχέδιο Β
-Θεωρείτε λοιπόν πως υπάρχει μια βασική διαφωνία σε σχέση με τις αρχές που διέπουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία;
Αυτό αποκομίζω από τα 12 χρόνια εμπειρίας μου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη συμμετοχή ηγετών από την Αριστερά και τη Δεξιά και από τις δύο κοινότητες.
-Ποια θεωρείτε πως είναι η εναλλακτική λύση αν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση του στόχου;
Δεν θεωρώ πως οι πλευρές έχουν το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να καθορίσουν μονομερώς την ουσία του στόχου. Κάποτε γίνονται αναφορές σε σχέδια Β. Εγώ πάντα λέω πως χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο Β, δηλαδή μια κοινή βούληση, όποιος και να είναι ο στόχος για διευθέτηση.
Είναι αδύνατον οι Ε/Κ χωρίς την συγκατάθεση των Τ/Κ να αποφασίσουν πως στο εξής ο στόχος για λύση θα είναι ο τάδε. Το ίδιο ισχύει και για τους Τ/Κ. Επειδή για την όποια λύση χρειάζεται να υπάρχει η συγκατάθεση της άλλης πλευράς, ακόμα και αν πρόκειται για λύση στη βάση διαφορετικών παραμέτρων.
Ενόσω δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα, τότε ξεκάθαρα δεν μπορεί να υπάρξει συνεταιρισμός. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που γίνεται είναι πως το στάτους κβο δεν ενοχλεί την ε/κ κοινωνία καθώς μπορεί να θεωρηθεί συνέχιση της σημερινής κατάστασης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζουμε.
Για τους Τ/Κ όμως το σημερινό στάτους κβο είναι ανυπόφορο και θέλουμε να αλλάξει. Προτιμούμε αυτό να γίνει μέσω μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, όπως και αν την ονομάσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα δεχτούμε ό,τι μας προταθεί.
Πέρα από τα λόγια
-Μήπως αυτό εξηγεί και τις ενέργειες στην ΑΟΖ, τις οποίες η ε/κ πλευρά βλέπει ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων; Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να αλλάξει στο στάτους κβο κατά τρόπο πιο αποδεκτό για τους Τ/Κ;
Είτε βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης ή όχι, πρέπει να υπάρχει διάλογος. Υπάρχει άλλωστε συνεχής διάλογος σε θέματα τεχνικά, όπως στις επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά ή για την εγκληματικότητα. Το 2004, αν και αναγνωρίζω πως οι μόνες επιλογές ήταν ένα «ναι» και ένα «όχι», το μήνυμα που λάβαμε από την ε/κ κοινότητα ήταν πως δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τ/κ κοινότητα, κάτι που κατέγραψε στην έκθεσή του και ο γ.γ. του ΟΗΕ χωρίς να κατηγορεί τους Ε/Κ.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δεν είδαμε στροφή προς το καλύτερο. Αντιθέτως, η εντύπωση που εγώ τουλάχιστον αποκόμισα από τη συζήτηση με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ακιντζί) είναι πως στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία το μήνυμα της ε/κ πλευράς ήταν πως δεν ήταν έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία, κυρίως σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία.
Αυτό που περιμένουμε από την ε/κ πλευρά είναι να δείξει ετοιμότητα να μοιραστεί μαζί μας την εξουσία και την ευημερία. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πρόσφατα πως είναι απογοητευμένος από την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα και μπορώ να πω κι εγώ πως είμαι απογοητευμένος λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Επειδή στην πρόσφατη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες οι ενδείξεις που είχαμε από τους Ε/Κ ήταν πως ναι μεν είστε συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου αλλά δεν θα τον μοιραστούμε μαζί σας. Θα το κάνουμε όταν το αποφασίσουμε εμείς, και μέχρι τότε θα αποφασίσουμε εμείς με ποιες εταιρείες και με ποιους όρους θα γίνει η αξιοποίηση. Αν είναι έτσι, υπάρχει νόημα να μας αναγνωρίζετε ως συνιδιοκτήτες;
-Πώς ακριβώς οραματίζεστε δηλαδή έναν μηχανισμό συναπόφασης ή μια διαδικασία συνεννόησης σε σχέση με το φυσικό αέριο;
Είναι σίγουρα αναγκαίο να αρχίσει μια διαδικασία καθώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μιας διένεξης για τους υδρογονάνθρακες. Το ότι αυτή στιγμή χρειάζεται να υπάρξει διαμεσολάβηση μεταξύ των πλευρών, οφείλεται κυρίως σε αυτό το ζήτημα.
-Όμως εδώ δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μόνο μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Μπορεί να πει κανείς πως κυρίως αφορά την Τουρκία και την ΕΝΙ.
Η κατάσταση πράγματι περιλαμβάνει και την Τουρκία, όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζετε. Αν κάποια στιγμή η ΤΡΑΟ επιχειρήσει να κάνει γεωτρήσεις σε μια από αυτές τις περιοχές που θεωρείτε πως αμφισβητούνται και εσείς αντιδράσετε, θα πρόκειται για αντιπαράθεση μόνο της εταιρείας με τη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία; Ένα κράτος, ή ένας παράγοντας που δεν αναγνωρίζεται ως κράτος, έχει δώσει την εξουσιοδότησή του.
Για να απαντήσω την αρχική ερώτηση (σ.σ. για τον μηχανισμό), αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι μια διαδικασία διαμέσου της οποίας τα μέρη θα μπορούν να συζητήσουν και να αναγνωρίσουν πως και η άλλη πλευρά είναι ενδιαφερόμενο μέρος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μόνο στα λόγια.
Η θέση μας, η οποία δεν παρουσιάστηκε σωστά στον ε/κ Τύπο, είναι πως οι Τ/Κ δεν απαιτούν την αναβάθμιση της μιας πλευράς και την υποβάθμιση της άλλης, και χωρίς να λαμβάνουμε θέση για τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα των μερών. Δεν ζητάμε δηλαδή αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Ούτως ή άλλως δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια διαδικασία. Ας μην υποτιμάμε πως για πενήντα χρόνια κατέστη δυνατόν οι δύο πλευρές να διαβουλεύονται χωρίς να αναγνωρίζουν επίσημα η μια την άλλη.
Δεν μίλησα για μοίρασμα ΑΟΖ
-Πώς συνδέεται αυτό με τη δήλωσή σας περί καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ των δύο κοινοτήτων;
Η δήλωση αυτή έγινε κατανοητή με τον λάθος τρόπο. Δεν ξέρω πώς έγινε η παρανόηση, όμως μιλώντας στη Βουλή, δημόσια, είπα πως μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας. Στην ε/κ πλευρά ακούστηκε πως μίλησα για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ βορρά και νότου. Αυτό δεν ισχύει.
Η μόνη συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή για θαλάσσια θέματα μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας αφορά την υφαλοκρηπίδα και όχι την ΑΟΖ. Πέραν αυτού υπάρχει μια παλαιότερη συμφωνία για θέματα ναυτιλίας, η οποία επρόκειτο μάλιστα να συμπεριληφθεί και στα παραρτήματα του σχεδίου Ανάν.
Η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα υπογράφηκε ως απάντηση για τις ε/κ ενέργειες ορισμού της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο και μετά με το Ισραήλ και τον Λίβανο. Είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας και λέγαμε πως οι πλευρές έπρεπε να αποφύγουν τη ρύθμιση αυτών των περιοχών χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων παικτών στην περιοχή. Όταν αντιληφθήκαμε πως δεν επρόκειτο να εισακουστούμε, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το παράδειγμα της εξωτερικής μας πολιτικής και το 2011 προχωρήσαμε με την υφαλοκρηπίδα.
Εφόσον η ε/κ πλευρά συνεχίζει την ίδια πολιτική και κάνει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, γιατί πρέπει να μείνουμε άπραγοι; Δεν μιλώ για στρατιωτικές επιλογές, αλλά για αντίστοιχες ενέργειες με αυτές των Ε/Κ.
-Εφόσον λέτε πως οι δηλώσεις σας παρερμηνεύθηκαν, γιατί δεν προχωρήσατε σε διάψευση μετά τα ε/κ δημοσιεύματα;
Δεν υπάρχει ανάγκη να διευκρινιστεί κάτι που ειπώθηκε δημόσια στη Βουλή. Είπα ό,τι είπα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. Φαίνεται πως μόνο κάποια από τα Μέσα είχαν λανθασμένη δήλωση, ενδεχομένως λόγω λάθους στη μετάφραση.
Υπήρχε σιωπηρή συμφωνία
-Δεδομένης της τ/κ θέσης πως χρειάζεται ένα πιο σφικτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε περίπτωση επιστροφής στη διαπραγμάτευση, υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ανοίξουμε μια ολόκληρη διαπραγμάτευση για το πώς θα διαχειριζόμαστε τα θέματα φυσικών πόρων πριν τη λύση;
Πρέπει να παίρνουμε μηνύματα από τις κακές εμπειρίες όπως αυτήν. Ήταν άδικο το ότι η ε/κ πλευρά συνέχισε τις έρευνες μετά την έναρξη των συνομιλιών που ακολούθησαν τις προεδρικές του 2015 στην πλευρά μας, καθώς υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία για πάγωμά τους στην πράξη. Αυτό το μήνυμα έλαβα ευθέως και από τα Ηνωμένα Έθνη και αυτό δηλώνει σήμερα ο Τ/Κ Πρόεδρος.
Αυτό δεν το είχε αποδεχθεί η ε/κ πλευρά, όμως στην πράξη αυτή ήταν η κατάσταση όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες. Η ε/κ πλευρά πιστεύω πήρε το μήνυμα πως μπορεί να συνεχίζει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και πως δεν είχε ανάγκη να αλλάξει το στάτους κβο από τη στιγμή που είναι μέλος της ΕΕ και είναι η αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Από αυτό προέκυψε, θεωρώ, το ερώτημα γιατί τότε να μοιραστεί οτιδήποτε με την τ/κ πλευρά.
Είναι μια λογική ερώτηση και δεν μέμφομαι την ε/κ κοινότητα και την ηγεσία της, αλλά την προσέγγιση των άλλων διεθνών παικτών. Οι κοινότητες αποφασίζουν στη βάση των αναγκών τους. Όσο τα πράγματα δεν αλλάζουν, είναι δύσκολο να συμπεριφερθείς διαφορετικά. Και για αυτό νομίζω πως αν επιστρέψουμε στις συνομιλίες χωρίς να αμφισβητήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης, τότε θα μπούμε ξανά σε έναν κύκλο χωρίς τέλος.
-Συμφωνείτε λοιπόν με την ε/κ πλευρά, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως προκειμένου να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία για να πετύχουμε;
Όπως αντιλαμβάνομαι, η αναφορά του κ. Αναστασιάδη και η ρητορική του περί απαραίτητης προετοιμασίας αποσκοπεί στο να καθυστερήσει η διαδικασία και να συνεχίσει τη διαδικασία στην Κύπρο προκειμένου να φτάσει σε συγκλίσεις.
Εγώ είμαι διπλωμάτης, και αν μου δώσει κάποιος ικανοποιητικό μισθό μπορώ να συνεχίσω, για άλλα πενήντα χρόνια αν ζω, να κάνω ασκήσεις συγκλίσεων στη νεκρή ζώνη. Δεν είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε. Θα χαρώ ιδιαιτέρως αν πραγματικά ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται το ίδιο όραμα για την ανάγκη προετοιμασίας, με στόχο να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας. Αλλά γι’ αυτό δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση. Χρειάζεται μια ειλικρινής κουβέντα χωρίς τρίτο άτομο στην αίθουσα να κρατάει σημειώσεις και να κρατά το σκορ.
Λύση της κρίσης με διπλωματία
-Συνεπώς, αν η ε/κ ηγεσία και με κάποιον τρόπο και η ε/κ κοινότητα σας στείλουν τα σωστά μηνύματα, πώς πρακτικά κι αποτελεσματικά γυρνάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Με κοινή επιτροπή, με ταμείο; Επειδή αυτή τη στιγμή η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ υπάρχει και ένα χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση της Exxon τον Οκτώβριο.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε την αποτροπή από την απειλή και χρήση βίας. Η αποτροπή είναι κάτι άλλο. Και η βασική γραμμή των Τ/Κ και της Τουρκίας, και αυτό πραγματικά το πιστεύω, είναι αυτή της ειρήνης. Η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι άλλο, αλλά αυτό δεν συνέβη. Και είμαστε πολύ σοβαροί όταν λέμε ότι αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Αλλά, αν κάποιος κλείνει την πόρτα στον διπλωμάτη, τότε εκεί ενυπάρχει ρίσκο.
Δεν υποστηρίζω φυσικά ότι αμέσως μετά από αυτό θα πρέπει να μπούμε σε μια διαφορετική διαδικασία. Πιέζουμε διπλωματικά, καθώς τυχόν διορθωτικά μέτρα πρέπει να παράξουν κάτι συγκεκριμένο.
Για να απαντήσω στο ερώτημα περί ταμείου και λοιπών, δεν θέλουμε να μπούμε σε μια επιτροπή ενώ οι έρευνες για αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα συνεχίζονται (σ.σ. μονομερώς). Δεν ζητάμε μια επιτροπή στην οποία θα χαλαρώνουμε, αλλά κάτι το σοβαρό. Το ταμείο το θεωρούμε σχεδόν αστείο, γιατί δεν υπάρχει καμιά απολύτως διαφορά μεταξύ του να μιλάμε για ταμείο και του να λέμε πως οι Τ/Κ θα επωφεληθούν μόνο μετά τη λύση.
Είναι ξανά, για να το θέσω καλύτερα, μια αόριστη υπόσχεση για το μέλλον. Είχαμε μια ανάλογη κακή εμπειρία στο παρελθόν όσον αφορά τις περιουσίες των εκτοπισθέντων. Καμία πλευρά δεν κατέβαλλε αποζημιώσεις. Εμείς δημιουργήσαμε όμως την επιτροπή περιουσιών και παρέχουμε, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει διαφωνία για το ύψος των ποσών, αποζημιώσεις. Στην ε/κ πλευρά μας έχουν πει πως θα υπάρχει ένα ταμείο για τις αποζημιώσεις και την απώλεια χρήσης, ξανά σαν μια αόριστη κατάσταση, για το μέλλον, εφόσον υπάρξει λύση.
Συνεπώς θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα αυτό που λέγεται από την ε/κ πλευρά πως υπάρχει σύγκλιση στο ότι το φυσικό αέριο θα αποτελεί αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους. Ε, και; Όσο δεν υπάρχει λύση, αυτή η φράση δεν έχει νόημα. Θα μπορούσα να το καταλάβω αν βρισκόμασταν κοντά σε λύση ή ότι σε δύο μήνες θα υπάρξει δημοψήφισμα.
Προσπερνάτε ότι είμαστε εταίροι σας
-Όμως, στην ε/κ κοινή γνώμη υπάρχει ευρέως η αντίληψη ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια στρατιωτική κρίση με προκλήσεις της Τουρκίας, κάτι που προκαλεί αισθήματα φόβου στον κόσμο. Πρακτικά πώς αποκλιμακώνεται μια τέτοια κρίση;
Η απάντηση είναι απλή. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να ληφθούν υπόψη, σε αυτή την κρίση, όλοι οι σχετικοί δρώντες. Και ένας εκ των άμεσων δρώντων είναι φυσικά οι Τ/Κ. Κακώς, κατά την άποψή μου, έχει παρουσιαστεί στην ε/κ γνώμη το αφήγημα πως υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ Ε/Κ και Τουρκίας ή Κύπρου και Τουρκίας.
Αυτό είναι μια μορφή αυτοθυματοποίησης. Κατανοώ ότι υπάρχει πόνος, και το γνωρίζω διότι είμαι μέρος αυτής της κατάστασης (σ.σ. ο πατέρας του Κουντρέτ Οζερσάϊ δολοφονήθηκε το 1974), όπως είναι και οι Ε/Κ. Όμως, στον ε/κ Τύπο το θέμα παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια της Τουρκίας να προσπαθεί να κλέψει με τη βία τους υδρογονάνθρακές μας. Η Τουρκία αναφέρεται όμως και στα δικαιώματα των Τ/Κ. Κι όσο εμείς οι Τουρκοκύπριοι παρουσιαζόμαστε από την ε/κ ηγεσία ως άνθρωποι τους οποίους κυριαρχεί ή κατευθύνει η Τουρκία και προσπερνάτε το ότι είμαστε οι πραγματικοί σας εταίροι και συνιδιοκτήτες, όσο δεν βοηθάτε στην αναβάθμιση των Τ/Κ σε σχέση με την Τουρκία, τόσο θα επιστρέφουμε στο αφήγημα της θυματοποίησης. Και όσο μας βλέπετε ως συνομιλητές σας, τόσο το αφήγημα αυτό θα εξαφανίζεται.
Και κάτι ακόμα. Γίναμε αντικείμενο έντονης κριτικής, με τον ε/κ Τύπο να μας παρουσιάζει να ζητούμε ταυτόχρονα να είμαστε η ΤΔΒΚ στον βορρά και να ζητούμε δικαιώματα στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει λογικό, όμως, δεν είναι. Γιατί αν η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ότι εμείς έχουμε την ΤΔΒΚ, τότε ας το δεχτεί και να το συζητήσουμε. Αν λέτε πως υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είμαστε συνιδιοκτήτες, τότε ας συζητήσουμε για τους φυσικούς πόρους όλου του νησιού.
-Πώς οραματίζεστε την «ΤΔΒΚ» σε δέκα χρόνια; Πιστεύετε πως θα είναι μέρος της ΕΕ μέσω ενός ομοσπονδιακού κράτους, ή ένα ξεχωριστό κράτος σε ανταγωνιστική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία;
Το μήνυμά μου στους Ε/Κ είναι πως δεν ζητούμε το δικαίωμα για την αυτοδιοίκηση μόνο σε σχέση με εσάς. Η απαίτησή μας για αυτοδιοίκηση ισχύει για όλους τους τρίτους. Θέλω αυτό να γίνει κατανοητό. Δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε την τ/κ ταυτότητα την οποία υπερασπιζόμαστε για αιώνες και διατηρούμε μέχρι σήμερα.
Σε δέκα χρόνια βλέπω την ΤΔΒΚ να εκπροσωπεί τη βούληση της τ/κ κοινότητας. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ως πολιτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι, είναι να φροντίσουμε όπως οι δομές μας, είτε με συνολική λύση είτε χωρίς αυτή, να αποτελούν μέρος της διεθνούς κοινότητας και να βρίσκονται σε διάλογο με αυτήν.
Θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη και να ακολουθήσουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο περισσότερο το καταφέρουμε, τόσο περισσότερο θα λαμβάνεται υπόψη διεθνώς η βούληση των Τ/Κ. Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση περί αναγνώρισης, καθώς στο τέλος της ημέρας αυτό είναι κάτι που αφορά πάντα τους άλλους. Έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε τι θα αποφασίσουν οι άλλοι. Πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και να είμαστε ανοιχτοί για την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων στο νησί και γύρω από αυτό.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/sinentefxi-ozersai-ston-p-imaste-etimi-gia-tin-opia-lisi
Πηγή: http://politis.com.cy/article/sinentefxi-ozersai-ston-p-imaste-etimi-gia-tin-opia-lisi