Έχει δυνατότητα η Κύπρος να προστατέψει μόνη την ΑΟΖ της; Ναι, την έχει, φτάνει να θέλει…

Ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το ναυτικό των ΗΠΑ. Φωτογραφία, Υπουργείο Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας

13.3.2018

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Για όσους πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες διεθνολόγοι είμαστε κλεισμένοι σε γυάλινα κλουβιά, σε σκούρα κοστούμια και πίσω από κλειστές πόρτες, όπου ανταλλάσσουμε απόψεις και εκτιμήσεις με πολιτική ορθότητα και βρετανικό φλέγμα, συγνώμη, αλλά θα σας την χαλάσω την εικόνα… 

Ενδεχομένως, αυτό να συμβαίνει σε κάποιες στιγμές και σε κάποια επίπεδα. Κυρίως συμβαίνει όταν ένα πρόβλημα έχει πια κακοφορμίσει και χρειάζονται λύσεις. Είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με έννοιες και καταστάσεις καταστροφής, καταστάσεις που κάνουν τον μέσο άνθρωπο να αγχώνεται και να ανησυχεί!

Όταν όμως μια συζήτηση αφορά γενικά την κατάθεση προτάσεων και σκέψεων για θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές, και όταν ειδικά μια τέτοια συζήτηση γίνεται μεταξύ συναδέλφων-φίλων που διαφωνούν, τότε κυριολεκτικά η κουβέντα παίρνει φωτιά. Καμία πολιτική ορθότητα και κανένα βρετανικό φλέγμα…

Πάντα όμως ξανασκεπτόμαστε τα όσα μας είπε ο συνομιλητής μας, ακόμη και αν διαφωνούμε κάθετα με όσα ακούσαμε…

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ…

Τον τελευταίο καιρό, σε συζητήσεις με καλούς φίλους – δημοσιογράφους, ενεργειακούς επιστήμονες, νομικούς και διεθνολόγους – ακούω να μου λένε, «…μα αφού το ξέρουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τα μέσα να προστατέψει μόνη της την ΑΟΖ της, τι θέλεις και έρχεσαι και εσύ από πάνω και τους χτυπάς;»

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτάκουσα να μου το λένε, ενοχλήθηκα και προσβλήθηκα. Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση της κουβέντας αυτής, άρχισα να την αναλύω, γιατί κάτι δεν μου άρεσε μεθοδολογικά!

Η παραπάνω θέση παίρνει ως δεδομένο το ότι η «…Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τα μέσα να προστατέψει μόνη της την ΑΟΖ της».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε θα έπρεπε κάθε μικρό κράτος στο διεθνές σύστημα να παραιτηθεί αξιωματικά της υποχρέωσης του να αμύνεται των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, να θεωρήσει κάθε αντίσταση μάταιη, και να παραδοθεί στον πρώτο που θα το απειλήσει.

Θα μου πείτε βέβαια ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι μια απλή περίπτωση… Ναι, αλλά θα θυμίσω ότι το ’74, προδομένη, χωρίς όπλα και διεθνή στήριξη, με την Τουρκία απέναντι και αστακό, αντίσταση τελικά υπήρξε και σε πολλές περιπτώσεις πολύ αποτελεσματική! Και απέτρεψε τα πολύ χειρότερα…

Η σημερινή Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο του ’74. Από κάθε άποψη! Το σύνδρομο αυτό θα πρέπει να το ξεπεράσουμε, διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Η Τουρκία ξέρει καλά ότι εδαφικά δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε ένα μέτρο από το ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος θα είναι μεγάλο και δεν θα έχει καμία νομιμοποίηση να το κάνει. Δεν θα το τολμήσει, όσο και αν απειλεί!

Η Τουρκία μηχανεύεται άλλες σύνθετες απειλές, υβριδικής μορφής που κινούνται στα όρια της διεθνούς νομιμότητας, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, και καλά θα κάνει η υπεύθυνη ηγεσία της Κύπρου να διευρύνει τους ορίζοντές της και να κοιτάξει που έχει κενά σε άλλους τομείς, πέραν των συμβατικών προσεγγίσεων και της αντιμετώπισης των καθαρά στρατιωτικών απειλών. Εκεί κινδυνεύει η Κύπρος, διότι η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα που θα προκαλέσουν σύγχυση και αμηχανία στη διεθνή κοινότητα! Αυτός είναι ο σημερινός κίνδυνος για την Κύπρο!

Η έννοια της απόλυτης ασφάλειας δεν υπάρχει για κανέναν και πουθενά στον κόσμο. Το ζήτημα είναι να μην αιφνιδιαστείς!

Η σημερινή Κύπρος έχει όπλα για να αμυνθεί! Ενδεχομένως έχει και τις συμμαχίες που δεν είχε μέχρι χθες…

Αυτό που λείπει από την Κύπρο είναι η προετοιμασία – ιδεολογική και επιχειρησιακή – να μην αιφνιδιαστεί (μην ξανακούσω «δεν ξέραμε, δεν καταλάβαμε» όπως έγινε με την περίπτωση του γεωτεμαχίου 3 με την ΕΝΙ…), η θέληση και η αποφασιστικότητα για προβολή ισχύος απέναντι σε όποιον διανοηθεί να την απειλήσει!

Η σωστή λοιπόν θέση είναι, όχι αν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της – διότι μπορεί – αλλά αν πραγματικά το θέλει!

Και σε αυτή την ερώτηση μόνο ο Κυπριακός λαός μπορεί να απαντήσει…

*Διεθνολόγος

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/echi-dynatotita-i-kypros-na-prostatepsi-moni-tin-aoz-tis-ne-tin-echi-ftani-na-theli/