Θέλει, λέει, να Κουβεντιάσουν σαν Πολιτισμένοι Άνθρωποι

Print Friendly, PDF & Email

  17 Μαρτίου 2018, 11:52 πμ  

 του   Άριστου Μιχαηλίδη 

Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα σε πόσο βαθύ πηγάδι μας έριξαν με τις πολιτικές τους, λέω ειδικά γι’ αυτούς που από τότε που σεργιανίζουν οι τουρκικές φρεγάτες στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν τι άλλο να πουν και επαναλαμβάνουν την επωδό επανέναρξης των συνομιλιών, να δουν την τελευταία δήλωση του Οζντίλ Ναμί και ίσως καταλάβουν. Μιλώντας πια ως «υπουργός» Ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος καλεί τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, να συνομιλήσουν για τους υδρογονάνθρακες. «Εάν ο Ε/κ υπουργός θέλει να το συζητήσει μαζί μας υπάρχουν τρόποι, μπορούμε να καθίσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι να το συζητήσουμε», λέει. Φτάσαμε στα ύστερα του κόσμου, που λέει κι η λαϊκή θυμοσοφία. Την ώρα, που καλούν τον τουρκικό στρατό να επέμβει για να συνετίσει τους Ελληνοκύπριους, κάνουν και μαθήματα συμπεριφοράς «σαν πολιτισμένοι άνθρωποι». Αυτοί, που τιμούν τον Ερντογάν ως προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να καθίσουν να κουβεντιάσουν σαν πολιτισμένοι άνθρωποι!

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί θα επισκεφθεί σήμερα το οδόφραγμα της Δερύνειας και το περασμένο Σάββατο πήγε στο οδόφραγμα της Λεύκας, από όπου απηύθυνε έκκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιταχύνει τις εργασίες στο Απλίκι για να ανοίξουν μαζί και τα δύο οδοφράγματα. Την ώρα, που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις τουρκικές οδηγίες και αναιρεί όσα προηγουμένως υποστήριζε (υποκριτικά, όπως αποδεικνύεται) για μια λύση που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό.

Γιατί όλ’ αυτά; Γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια η ηγεσία μας, και δεν μιλώ μόνο για τις κυβερνήσεις, πρόσφεραν απλόχερα αυτό που ζητούσαν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι: Την αναβάθμιση. Την αποδοχή του παράνομου κατοχικού καθεστώτος ως ισότιμου εταίρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αποδοχή του Ακιντζί ως συμπροέδρου και του Ναμί (σήμερα) ως ισότιμου με τον νόμιμο υπουργό Ενέργειας του νόμιμου κυπριακού κράτους. Την απαλλαγή της Τουρκίας από την ευθύνη της κατοχής και την απόκρυψη της πραγματικής επιδίωξής της, που είναι η απόκτηση νομιμότητας στον έλεγχο που θέλει να έχει σε όλη την Κύπρο. Προπάντων, πλέον, στο φυσικό αέριο και στους αγωγούς μεταφοράς.

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει συνομιλίες ο Λακκοτρύπης με τον Ναμί. Αλλά και μόνο που το θέτει δημιουργεί εντυπώσεις και κερδίζει πόντους σε όσους (στην Ευρώπη, κυρίως) γνωρίζουν μόνο επιφανειακά το πρόβλημα. Θέλει να κάνει συνομιλίες «σαν πολιτισμένος άνθρωπος». Τι πιο λογικό, σου λένε!

Σε αυτό το χάλι βρισκόμαστε. Και κάνουν πολιτική της αφέλειας όσοι επιμένουν σαν ξεκούρδιστες μπάντες να παίζουν τον αμανέ της κατεπείγουσας επιστροφής στον δρόμο που μας οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα. Χωρίς καμιά προϋπόθεση και χωρίς καμιά διασφάλιση. Εν γνώσει μας ότι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού δεν γίνονται αποδεκτές, όπως έλεγε το 2014 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Λοιπόν, δεν άλλαξαν πολιτική οι Τούρκοι, και τότε και τώρα ακολουθούν την ίδια. Αλλά, τώρα, πιο διάφανη διότι μπήκε στις αξιώσεις και το φυσικό αέριο, που είναι προτεραιότητα για την Τουρκία. Γι’ αυτό και η προσοχή μας πρέπει να είναι πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα για να μην μπούμε βαθύτερα. Διότι, παγίδα είναι αυτό που στήνει ο Ακιντζί, ο Ναμί και ο Οζερσάι, τα σύγχρονα πρόσωπα των Τ/κ, που δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να κουβεντιάσουν σαν άνθρωποι με τους Ε/κ, αλλά αυτό που θέλουν να κουβεντιάσουν είναι μόνο την παράδοση της διαχείρισης των υδρογονανθράκων στην Άγκυρα. Κι επειδή από λόγια δεν καταλαβαίνουν, οφείλει η ηγεσία μας να δείξει και έμπρακτα την αποφασιστικότητα να προασπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυριαρχία της. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ώστε να γίνουν συνομιλίες για λύση κι όχι συνομιλίες, που θα σφραγίζουν τελεσίδικα τον διαχωρισμό και τη συγκυριαρχία. Δεν μπορεί με αυτές τις συνθήκες να καλεί ο Ακιντζί τον Αναστασιάδη να ανοίξει τα οδοφράγματα και να μην παίρνει ένα σιχτίρισμα περιποιημένο. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας απειλούν με τον τουρκικό στρατό Τ/κ αξιωματούχοι, «υπουργοί» και «βουλευτές» και να συνεχίζουν να κατέχουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ταξιδεύουν σαν Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπορεί να συνεχίζει το νόμιμο κράτος να αδιαφορεί όταν έρχονται τουρίστες από τις νόμιμες εισόδους για να πάνε απευθείας στα κατεχόμενα ξενοδοχεία των Ε/κ. Πρέπει να υπάρξει πραγματική αντίδραση στις πολεμικές προκλήσεις. Για να σταλούν καθαρά μηνύματα. Κι αφού πόλεμο δεν μπορούμε να κάνουμε ας κάνουμε, επιτέλους, ό,τι άλλο μπορούμε.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/501627/thelei-leei-na-koybentiasoyn-san-politismenoi-anthropoi