18 Μάρτιος 2018, 18:04
Του Χρίστου Χαραλάμπους
Δημιουργία κινήτρων μέσω «Αφροδίτης» η νέα πολιτική της Λευκωσίας
Σε πολλά επίπεδα, παρασκηνιακά, προς το παρόν, τρέχουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ευθυγραμμίζονται τα… άστρα για μια νέα προσπάθεια μετά το Πάσχα και μέχρι τον Οκτώβριο
ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΛΕΑΣΤΟΥΝ ΟΙ Τ/Κ ΓΙΑ ΛΥΣΗ, ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ»
Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα να ευθυγραμμίσει τη συναστρία του Κυπριακού, ώστε να αρχίσει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Κινητήριος δύναμη η διαπίστωση, ξανά, ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα εντός της Ε.Ε. -με χίλιες δυο ευρύτερες παρενέργειες- αλλά και υπερατλαντικά, καθώς σε ουδεμία περίπτωση το State Department θέλει να βρεθεί, μέσω του κολοσσού Exxon Mobil, στη μέση ενός πολιτικού κυκεώνα λεπτών ισορροπιών, που θα απαιτεί τοποθετήσεις, είτε προς τη μία πλευρά είτε προς την άλλη, που θα αναξέουν πληγές.
Ως εκ τούτου, δειλά μεν, ουσιαστικά δε, υπάρχει μια σχετική, παρασκηνιακή, επί του παρόντος, κινητοποίηση, σε διάφορα επίπεδα. Αν όλα εξελιχθούν κατά το δοκούν και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα επιλέξει την ανατίναξη κάθε προοπτικής, θα οδηγηθούμε τελικά σε μια “ύστατη”, κατά τους ξένους (και όχι μόνο), προσπάθεια οριστικής επίλυσης του Κυπριακού. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η συνέχιση της συζήτησης από εκεί που διακόπηκε με σεβασμό, πανταχόθεν, του κεκτημένου, που ονομάζεται πλαίσιο Γκουτέρες.
Απρίλιο ξεκινούν οι μηχανές
Καθοριστική και εξόχως διαφωτιστική για τις επικείμενες εξελίξεις ήταν η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Ρώμη. Αν και οι πληροφορίες που εξήχθησαν ήταν μετρημένες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η “Σημερινή”, επιβεβαιώθηκε ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θέλει ακόμη λίγο χρόνο για υλοποίηση της δημόσια εκπεφρασθείσας πρωτοβουλίας του. Πρωτοβουλία που θα έχει όνομα και περιεχόμενο, τον Απρίλιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν θα διορίσει, όπως γνωρίζει, πλέον, το Προεδρικό, τον λεγόμενο προσωπικό του απεσταλμένο, που θα αναλάβει το βάρος να δημιουργήσει -και όχι μόνο να διερευνήσει- τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Η εκ του κυρίου Γκουτέρες διασαφήνιση των σκέψεών του επιβεβαιώνει την ερμηνεία που είχε ήδη κάνει η Λευκωσία πως ναι, μεν, έπειτα από αρκετά μεγάλο… νεκρό διάστημα, φαίνεται έτοιμος να κατευθύνει τις εξελίξεις, αλλά την ίδια ώρα αναμένει ξεκαθάρισμα της ατμόσφαιρας. Η οποία, προς το παρόν, επηρεάζεται από την εκκρεμούσα ευρωτουρκική διάσκεψη στη Βάρνα και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τα όσα η Άγκυρα προσδοκά στο Αφρίν της Συρίας. Άλλωστε, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά πηγή κοντά στις εξελίξεις, “ο Γ.Γ. δεν δρα αυτόνομα, αλλά ως μέρος μιας μεγαλύτερης διεθνούς εικόνας, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλές ισορροπίες”.
Επιβεβαίωση άτυπου χρονοδιαγράμματος
Εδώ και ένα μήνα η «Σ» γράφει, στη βάση συζητήσεων με διπλωμάτες ξένων χωρών, πως η ανάγνωση του διεθνούς παράγοντα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραπέμπει σε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα -ευκαιρία το χαρακτηρίζουν- μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που επιβεβαίωσε πανηγυρικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το συμμερίζεται με την ίδια ζέση και το Προεδρικό, η Αμερικανίδα Πρέσβης Κάθλιν Ντόχερτι.
Η κινητοποίηση του Γενικού Γραμματέα, με την ανεκπλήρωτη ακόμη πρόθεσή του για διορισμό προσωρινού απεσταλμένου, παράλληλα με την προχθεσινή παρουσία στην Κύπρο τού Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, δίνουν ένα καθαρό στίγμα της οπτικής γωνίας από την οποία ο διεθνής παράγων βλέπει το μέλλον και πού στοχοπροσηλώνεται στο κατ’ αυτούς περιθώριο επανάκαμψης του διαλόγου, προτού τα πράγματα εκτραχυνθούν ξανά με νέες γεωτρήσεις κ.λπ.
«Το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών δεν θεωρείται μικρό για να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, αλλά χρειάζεται αλλαγή διάθεσης, βούλησης και, κυρίως, αντιλήψεων από την τουρκική και την τ/κ πλευρά, που πρέπει να προσαρμοστούν σε δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, όπως, π.χ., το πλαίσιο Γκουτέρες», σχολίασε στην εφημερίδα μας κορυφαίος αξιωματούχος, ξεδιπλώνοντας τον τρόπο προσέγγισης των εξελίξεων από το Προεδρικό.
Προσπάθεια, προσπάθεια, προσπάθεια…
Αυτή ήταν η τοποθέτηση, όπως μαθαίνει η “Σ”, του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη μακρά συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η “συμβουλή” του Γουές Μίτσελ για συνεχή προσπάθεια κατατέθηκε, όταν στο πλαίσιο συζήτησης των ενεργειακών υπέδειξε πως πρέπει να επιδιωχθεί λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού ανέφερε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, αφού ούτε καν στην πρόσκληση για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα ανταποκρίνεται ο κατοχικός ηγέτης.
Πάντως, ο αμερικανικός παράγων κάνει, όπως μαθαίνουμε από το Προεδρικό, την ίδια ανάγνωση με τη Λευκωσία, ότι, δηλαδή, οι αντιδράσεις της Τουρκίας εντάσσονται στην προσπάθειά της να μη μείνει εκτός νυμφώνος στα ενεργειακά και, ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο κύριος Μίτσελ, τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα σε σχέση με τις προθέσεις της.
“Και εμείς έχουμε προβλήματα, πέραν των 20 ανοικτών θεμάτων, μας επιτίθενται σφοδρά, αλλά συνεχίζουμε να προσπαθούμε να συζητούμε μαζί τους”, φέρεται να είπε, σε μια έκρηξη αυτογνωσίας, ως προς την μηδενική επιρροή που ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν απέναντι στον Ερντογάν.
Λύση μέσω… εσόδων
Το ενεργειακό, ως έχει ήδη εμπεδωθεί στο μυαλό όλων, επηρεάζει άμεσα και, δυστυχώς, εξόχως αρνητικά τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Παρά την παγιωμένη θέση της Δημοκρατίας ότι το φυσικό αέριο θα αποτελούσε κίνητρο για λύση, αυτό, μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά, αντίθετα, μετατράπηκε σε ανυπέρβλητη τροχοπέδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», το Προεδρικό έχει ήδη προσαρμόσει την πολιτική στόχευσή του, ώστε, μέσω της “ενέργειας”, να δώσει προστιθέμενη αξία στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Και, όπως χαρακτηριστικά μάς λέχθηκε, “όλη η ενέργεια τώρα διοχετεύεται στην γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για αξιοποίηση του πιστοποιημένου κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12”. Αυτό, μας εξηγήθηκε, εξυπηρετεί δύο στόχους:
· Πρώτον, σε πολιτικό επίπεδο, στέλνει το μήνυμα ότι, όσο και αν αντιδρά η Τουρκία, το ενεργειακό πρόγραμμα όχι μόνο συνεχίζεται κανονικά, αλλά οδηγεί και σε απτά -πέραν των γεωτρήσεων- αποτελέσματα.
· Και, δεύτερον, σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και υπογραφούν οι συμφωνίες αξιοποίησης, τότε θα αρχίσει η ατμόσφαιρα να αποπνέει άρωμα εσόδων. Τα οποία έσοδα, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στα κατεχόμενα, που εξαρτώνται πλήρως από την αιμάσσουσα τουρκική οικονομία, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δέλεαρ για να διεγείρουν τα κοιμώμενα, σε επίπεδο απλών πολιτών στα κατεχόμενα, συναισθήματα λύσης.
Μετρούν κουκκιά
Και όλα αυτά, ενώ από αύριο αρχίζει μια κρίσιμη εβδομάδα σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για τις προοπτικές του Κυπριακού. Καθώς, ως γνωστόν, την Πέμπτη το βράδυ θα έχουν εκδοθεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία θα υπάρχει -με απαίτηση Αναστασιάδη- ειδική αναφορά στις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να εμποδίσει τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα, αλλά να ασκήσει ουσιαστικά τον ρόλο της εντός του Συμβουλίου προς διασφάλιση των κρατικών μας συμφερόντων, που μεταφράζεται σε προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Και αν η αναβολή της Συνόδου της Βάρνας στις 26 του μήνα δεν είναι ένα ενδεχόμενο που κερδίζει έδαφος, η “Σημερινή” γνωρίζει ότι η Δημοκρατία έχει ως κορυφαίο στόχο τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τέτοιας αναφοράς, που να δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για την Άγκυρα να υλοποιήσει την απειλή της για αποστολή γεωτρυπάνου (Deep Sea Metro 2) στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και δεν είναι τυχαία η στόχευση της Λευκωσίας.
Στο Προεδρικό αυξάνονται, μας λέχθηκε, οι πληροφορίες περί αλλαγής τακτικής από την Τουρκία και κορύφωσης της προκλητικότητάς της με την πιο πάνω αναφερθείσα ενέργεια. Δεδομένου ότι, όπως μας ειπώθηκε, δεν είναι σε θέση να συγκρουστεί μετωπικά με τις ΗΠΑ, παρενοχλώντας τις εργασίες της Exxon Mobil, αυτή θα είναι η επόμενη κίνησή της.
Με λίγα και απλά λόγια, λοιπόν, η Λευκωσία επιδιώκει αυτήν τη βδομάδα να αποκρυσταλλώσει, ως ομόφωνη ευρωπαϊκή θέση, σαφώς καταγραμμένη στα συμπεράσματα, ότι μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια της Άγκυρας θα σημάνει αυτόματα και χωρίς περαιτέρω συζήτηση τη διακοπή κάθε προσπάθειας εμβάθυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/495660/ton-aprilio-marsaroun-oi-mixanes