23 Μαρτίου 2018, 2:55 μμ
Επιμέλεια: Ζήνα Χριστοφή
Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για τις επαφές του στο Ισραήλ και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα Ενεργειακά, μίλησε στον ACTIVE 107,4 & 102,5 ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης που βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή «ΑΤΖΕΝΤΑ», με την Άντρη Δανιήλ και τον Ανδρέα Πιμπίσιη, ανέφερε στην πρώτη του συνέντευξη στον ACTIVE, ως υπουργός Εξωτερικών, πως το χθεσινοβραδινό μήνυμα από τα συμπεράσματα της Συνόδου των «28» είναι πολύ σημαντικό, ενώ τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, πως οι τουρκικές ενέργειες «δεν επηρεάζουν μόνο τα συμφέροντα της ΚΔ, αλλά επηρεάζουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όσο και συμφωνίες με γειτονικά κράτη.
Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε πως το θέμα του Φυσικού Αερίου δεν ήταν, ούτε και θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ όσον αφορά πιθανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε πως αυτό μόνο ο Τ/κ ηγέτης μπορεί να το απαντήσει.
Σύνοδος «28» και κείμενο συμπερασμάτων
Για ξεκάθαρο δείγμα γραφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των «28». Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είδαμε σημαντικές οι παρεμβάσεις από αρχηγούς Κυβερνήσεων, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας», με την «προσέγγισή μας γίνεται απόλυτα κατανοητή. Αυτό είναι σημαντικό».
Σε ερώτηση για το εάν πέτυχε ή όχι η Κύπρος, αυτό εξαρτάται όπως είπε, από την αντίδραση της Τουρκίας.
Τόνισε συνάμα, πως στα συμπεράσματα υπάρχουν δύο νέα δεδομένα, ιδιαίτερης σημασίας, κάτι που έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά. α) η γλώσσα που χρησιμοποιείται από πλευράς Συνόδου είναι ιδιαίτερα αυστηρή, β) καταγράφεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως εξελίξεων μπορεί να επανέλθει.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η χθεσινοβραδινή στήριξη ήταν ξεκάθαρη. «Δεν ήταν απλά μία παρέμβαση από την ΚΔ. Ήταν αποτέλεσμα μίας συστηματικής προσπάθειας που απέδειξε την ταύτιση συμφερόντων με ΕΕ και γειτονικά κράτη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτυγχάνονται στόχοι τις εξωτερικής πολιτικής».
Σύνοδος της Βάρνας και ο Ερντογάν
Όσον αφορά ενδεχόμενο να μην παρευρεθεί στη Σύνοδο της Βάρνας η Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή μέχρι τις επίσημες δηλώσεις Γιούνκερ και Τούσκ, μετά το πέρας της Συνόδου.
Σε ερώτηση για το τι μπορούμε σαν Κύπρος να περιμένουμε από Βάρνα, δήλωσε πως «εάν δεν ακυρώσει τη συνάντηση η Τουρκία, αναμένουμε ότι θα τεθούν και θέματα κυπριακού και ελληνικού ενδιαφέροντος και ότι θα σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στον Ερντογάν». Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο τρόπο».
Στήριξη Ισραήλ για τουρκικές προκλήσεις
Όσον αφορά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συναντήσεις που είχε εκεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας, ανέφερε πως έχει βαρύνουσα σημασία η ανακοίνωση του Ισραήλ, η οποία ταυτίζεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζει πως η απόφαση για τα θαλάσσια σύνορα ΚΔ και Ισραήλ είναι εκεί.
Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τις τουρκικές προκλήσεις, παρακολουθείται από την Ιερουσαλήμ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πλέον κατανοητός ο στόχος της Τουρκίας, η οποία μέσα από τις κινήσεις της επηρεάζει, όχι μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά και τα συμφέροντα των γειτονικών κρατών.
Δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας
Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ και Τουρκίας), ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως όντως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος και η αλλαγή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο μέσω του οποίου έχουμε ένα “πλεονέκτημα” έναντι της Τουρκίας».
Σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και Τουρκίας – Ρωσίας
Σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που έχει συχνή επαφή με την Άγκυρα. «Εμείς στείλαμε μηνύματα προς Ρωσία και ζητήσαμε βοήθεια. Πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα».
Περιστατικό με ΕΝΙ στο Τεμάχιο 3
Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με τις αντιδράσεις των γειτονικών χωρών, μετά και το επεισόδιο με την ΕΝΙ στο Τεμάχιο 3, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα. «Σημαντικές οι φιλίες και οι συμμαχίες. Τα κράτη λαμβάνουν αποφάσεις στο αποτέλεσμα της εξίσωσης κόστους και οφέλους».
Επανέλαβε ακόμη πως και τότε υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις, εκτός από λεκτικές, από συγκεκριμένα κράτη μέλη.
Όσον αφορά το περιστατικό, δήλωσε πως «δεν επιτεύχθηκε εκείνο που επιδιώκαμε για συνέχιση γεώτρησης στο τεμάχιο 3.
Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, αλλά είναι σημαντικό μέσα από τις ενέργειές μας υπάρχει, να αυτού τους είδους η αντίδραση, από γειτονικά κράτη και την ΕΕ».
Τόνισε συνάμα πως δεν θα παρασυρθούν σε ενέργειες της Τουρκίας. Όσον αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα, είπε πως αυτό συνεχίζεται κανονικά.
Τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο;
«Στόχος μας είναι να μην έρθει το γεωτρύπανο. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας», ανέφερε σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξήγγειλε πως θα στείλει το δικό του γεωτρύπανο στη Μεσόγειο.
Σε περίπτωση πάντως που έρθει, ο ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για το θέμα και υπάρχουν σκέψεις αντιμετώπισης. Εάν έρθει, αυτή θα είναι η πλέον κορύφωση της κρίσης από πλευράς Τουρκίας».
Φυσικό Αέριο και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
«Το Φυσικό Αέριο δεν ήταν, ούτε θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως όσοι επιμένουν, είναι επειδή δεν επιθυμούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Τόνισε συνάμα πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να μπουν στο ψυγείο οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.
Πρόσθεσε ακόμη πως πολλές από τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας γίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν. «Να είμαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις μας».
Επιπρόσθετα, εξήγησε πως οι ξένες εταιρείες γνώριζαν τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική αμφισβήτηση που υπάρχει, πριν αποφασίσουν να έρθουν.
Επανέλαβε ακόμη πως ο «καυγάς» δεν γίνεται για τους Τ/κ, αλλά τα τουρκικά συμφέροντα.
Τι γίνεται με τη συνάντηση ΠτΔ και Ακιντζί;
Σε ερώτηση για το εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΠτΔ με τον Μουσταφά Ακιντζί, πριν από το Πάσχα, ο Υπουργός είπε ότι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει είναι ο κ. Ακιντζί.
«Ο ΠτΔ πολλές φορές, μετέφερε την επιθυμία αλλά και την ανάγκη για τέτοια είδους συζήτηση και συνάντηση. Η θέση μας είναι δεδομένη για συνέχιση μίας προσπάθειας η οποία για πρώτη φορά έφερε αποτελέσματα, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας».
Πάντως, ανέφερε ότι τα μηνύματα που παίρνει η ε/κ πλευρά δεν είναι και τόσο θετικά, όμως «στόχος μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια, να συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές και να γίνει προετοιμασία για τα κεφάλαια Ασφάλειας και Εγγυήσεων».
Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι «μετά από 44 χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουμε την “πολυτέλεια” να οδηγηθούμε σε νέα αποτυχημένη προσπάθεια.
Σε ερώτηση για τις αναφορές που γίνονται για ενδεχόμενο μίας νέας μορφής λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Τι πραγματικά επιδιώκει ο Οζερσάι;»
Αναφορικά με τις καθημερινές δηλώσεις του Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε τι πραγματικά επιδιώκει. «Η δική μας εκτίμηση είναι πως οι καθημερινές δηλώσεις, ανάμεσα σε άλλα, έχουν να κάνουν με προσωπικές φιλοδοξίες του».
Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και επισκέψεις σε γειτονικές χώρες
Όπως αποκάλυψε ο κ. Χριστοδουλίδης, στις 8 Μαίου έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση της Τριμερής συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με κυρίαρχο θέμα τη σύνδεση σε επίπεδο κοινωνιών. «Σημασία αυτός ο σύνδεσμος μεταξύ μας, να φτάσει στο επίπεδο του κόσμου. Ο κόσμος σπρώχνει τις πολιτικές ηγεσίες σε συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις. Πρώτη φορά που έχουμε κάτι τέτοιο σε τριμερής».
Αποκάλυψε ακόμη πως σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο.
Τέλος, όπως είπε τη Δευτέρα θα πάει στην Ιορδανία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της περιοχής.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/503973/ypex-ston-active-xekathari-stirixi-apo-ee-kai-gitones