Πρέσβης Ισραήλ: Mεγάλη ευκαιρία το Φ.Α. για Κύπρο – Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email

1.4.2018
του Ανδρέα Πιμπίσιη

Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εργαστούν μαζί για ένα μέλλον σταθερότητας, προοπτικής και ανάπτυξης, τονίζει ο πρέσβης του Ισράηλ στη Λευκωσία, Σάμμυ Ρεβέλ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη χώρα μας. Απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορούν οι χώρες της περιοχής να εργαστούν μαζί απαντά ευθέως τονίζοντας πως «επιβάλλεται να εργαστούμε μαζί», για να προχωρήσει κατονομάζοντας τις χώρες που μπορούν να εργαστούν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή. Και οι χώρες αυτές είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, άλλες αραβικές χώρες και ευρωπαϊκές χώρες.

Για το Ισραήλ, όπως φαίνεται μέσα από τις τοποθετήσεις του Σάμμυ Ρεβέλ, θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή πραγματοποιώντας επαφές στην Ιερουσαλήμ. Στο επίκεντρο των επαφών ήταν η επόμενη τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου στην Κύπρο ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα. Ο Ισραηλινός πρέσβης ανακοινώνει ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών.

-Θα ξεκινήσω από τα πιο πρόσφατα και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ. Πώς αξιολογείτε αυτή την επίσκεψη;

-Ήταν μια πολύ καλή επίσκεψη. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια ανοικτή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό κάτι που συμβολίζει τις στενές σχέσεις ενώ είχε επίσης μια θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ. Το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ήταν στο Ισραήλ υποδηλώνει και το καθεστώς των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε η περαιτέρω αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, καθώς και των σχέσεων μεταξύ των πολιτών. Η ενίσχυση της φιλίας και σύνδεσης σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι στο επίκεντρο της συνεργασίας μας. Οι περιφερειακές προκλήσεις επίσης συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης τριμερούς ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Κύπρο σε αυτό το διάστημα που βρίσκεστε εδώ;

-Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ καλές. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Οι σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου έχουν ήδη φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο με πολύ στενή συνεργασία.

Εργάζομαι σκληρά, γιατί το πιστεύω, προκειμένου αυτές τις σχέσεις να τις ανεβάσουμε σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες οι οποίες να είναι τόσο σταθερές και να κινούνται πέραν από μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η συνεργασία στηρίζεται στο ότι είμαστε δύο δημοκρατικές χώρες στην περιοχή οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλές παρόμοιες προκλήσεις. Προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, αλλά επίσης και οικονομικών ενδιαφερόντων. Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει –και το νιώθω– μια πραγματική φιλία εδώ με το Ισραήλ και ξέρω ότι υπάρχει μια πραγματική φιλία και στο Ισραήλ έναντι της Κύπρου. Είναι όλα αυτά που με κάνουν αισιόδοξο ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τη συνεργασία μας ακόμα πιο ψηλά.

-Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ποιοι πιστεύετε ήταν οι λόγοι που επηρέασαν ώστε να υπάρξει αυτή η αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών;

-Σήμερα, πολύ περισσότερο απο ό,τι στο παρελθόν έχουμε κοινά συμφέροντα. Είναι φυσικά το θέμα του φυσικού αερίου με τη Μεσόγειο να προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Κύπρο όσο και για το Ισραήλ. Ιδιαίτερα εάν συνεργαστούμε μεταξύ μας. Και σε άλλους τομείς μπορεί να υπάρξει συνεργασία όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, το εμπόριο κ.λπ. Επίσης –και σε αυτό σκοπεύω κατά την εδώ παρουσία μου τα επόμενα χρόνια– μαζί με την Κύπρο να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα για την καινοτομία και τις νεοφανείς επιχειρήσεις. Ήδη στο Ισραήλ έχουμε ένα καινοτόμο κράτος, αλλά θέλουμε μαζί με την Κύπρο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Το άλλο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι οι πολλές κοινές στρατηγικές προκλήσεις που έχουμε στην περιοχή. Αν κοιτάξουμε τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή που έφεραν μεγάλη αστάθεια στην περιοχή και οδήγησαν στην άνοδο εξτρεμιστικών δυνάμεων, πιστεύω ότι δύο δημοκρατικές χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος αν εργαστούν μαζί με άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή.

-Στο θέμα του φυσικού αερίου παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες. Πόσο μπορούν αυτές οι εκκρεμότητες να επηρεάσουν το ευρύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών;

-Έχουμε –κι εγώ προσωπικά– ένα πολύ παραγωγικό και ειλικρινή διάλογο με την Κυβέρνηση της Κύπρου. Πιστεύω ότι είναι και ο μόνος τρόπος να κινηθούμε προς τα εμπρός. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αυτού του έντονου, καλού και θετικού διαλόγου θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το καλό της περιοχής. Φυσικά, και το έχω αναφέρει πολύ ξεκάθαρα, το Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει το φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της. Είχαμε καταλήξει σε συμφωνία οριοθέτησης της ζώνης μας. Τώρα μιλάμε για κοινή ανάπτυξη που θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας γι’ αυτό το θέμα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα σημαντικό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί πρόσφατα. Υπήρξε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, φυσικά της ΕΕ και κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πιστεύω ότι μαζί με την Αίγυπτο και κάποιες άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά που μπορεί να πάει πιο πέρα, πως συνεργαζόμαστε σ’ αυτή την περιοχή. Διότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των Κυπρίων, των Ισραηλινών αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

-Μπορούν οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν;

-Πιστεύω πως ναι…

-Κοιτάζοντας όμως το παρελθόν, την ιστορία της περιοχής φαίνεται πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πόσο μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή λόγω του φυσικού αερίου;

-Πρώτα απ’ όλα το φυσικό αέριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το πόσο αποφασιστικοί είμαστε στο να εργαστούμε μαζί. Έχω αναφερθεί στις περιφερειακές προκλήσεις αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια περιοχή που αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δει τεράστιες αλλαγές. Στο ερώτημα εάν μπορούμε να εργαστούμε μαζί η απάντηση είναι πως επιβάλλεται να εργαστούμε μαζί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν δούμε ποια είναι η κατάσταση σε ορισμένες χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε το καθεστώς του Ιράν και το τι επιδιώκει για την περιοχή, οι προσπάθειες να αναπτύξει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, να απαιτήσει περιφερειακή ηγεμονία, η στήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, άλλες αραβικές χώρες μαζί με την Κύπρο και ευρωπαϊκές χώρες από του να εργαστούν μαζί για ένα μέλλον σταθερότητας, προοπτικής και ανάπτυξης. Αυτό θέλουμε και να πετύχουμε.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

–Τι γίνεται με τις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων;

–Το Ισραήλ έχει πει ξεκάθαρα ότι θέλει να πάει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι έτοιμος.
Είμαι ευτυχής που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποφάσισε να μετακινηθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό και οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες επί του εδάφους. Και η πραγματικότητα είναι πως η Ιερουσαλήμ αποτελεί την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αν αναγνωρίσουν το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να αποφασίζει ποια θα είναι η πρωτεύουσά του, αν δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να πάμε σε συνομιλίες.

–Πολλά έχουν λεχθεί για τον αγωγό EastMed. Θα δούμε να υλοποιείται ή θα μείνει στα χαρτιά;

–Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε και ενδεχομένως θα βρούμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει προς όφελος των λαών του Ισραήλ, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής είναι η συνεργασία. Βρισκόμαστε σε διάλογο για συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία. Εκτιμώ ότι ο αγωγός είναι μια μεγάλη πιθανότητα και η συζήτηση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες δημιουργεί ένα σημαντικό πλαίσιο. Απ’ εκεί και πέρα μπαίνουν διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως τεχνικά ζητήματα, γεωλογικά, οι τιμές διεθνώς, που μπορεί να επηρεάζουν. Αν εργαστούμε μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση όχι μόνο για εξόρυξη αλλά και εξαγωγή του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη είναι από τις βασικές περιοχές στις οποίες θέλουμε να εξάγουμε το φυσικό αέριο. Δεν θέλουμε να πάει μόνο προς τη Μέση Ανατολή αλλά και προς την Ευρώπη.

–Αναφερθήκατε στη σημασία του να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της περιοχής. Υπάρχουν όμως χώρες όπου δεν θέλουν αυτή τη συνεργασία καθώς στοχεύουν στον έλεγχο όλης της περιοχής.

–Ο ρόλος μου εδώ ως πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο είναι να επικεντρωθώ στις σχέσεις των δύο χωρών. Και φυσικά στο πώς θα εργαστούμε μαζί στην περιοχή για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, πιο ασφαλές περιβάλλον. Φυσικά σημαντικό ζήτημα αποτελεί το Κυπριακό και το μέλλον του νησιού. Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και σημειώνουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κραν Μοντάνα το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να επιστρέψουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού. Μια εξέλιξη που θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες σταθερότητας.

Στην Κύπρο ο Σαούλ Σίνγκερ για την καινοτομία

–Οι πολίτες λένε πως από τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγεσιών πάμε καλά. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

–Kάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον μια συνάντηση των αρχηγών κρατών και επιπρόσθετα συναντώνται και υπουργοί. Πρόσφατα είχαμε τις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας στην Ελλάδα, τις συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών κ.λπ. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πλαίσιο. Θέλουμε να συμπληρώσουμε αυτό το πλαίσιο με πρακτικό περιεχόμενο. Ήδη έχουμε αρχίσει σ’ ορισμένους τομείς να το κάνουμε, όπως για παράδειγμα στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπως αυτός της υγείας. Θα αναφέρω και πάλι τον τομέα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων που τον ερχόμενο Μάιο για πρώτη φορά θα διοργανώσουμε ένα πολύ μεγάλο γεγονός με την Κύπρο. Εδώ θα βρίσκεται και ο Σαούλ Σίνγκερ, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Start-up Nation – Η ιστορία του οικονομικού θαύματος του Ισραήλ». Θέλουμε να τον φέρουμε εδώ όχι μόνο για να μιλήσει, αλλά για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό οικοσύστημα, να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Αν διαφοροποιήσουμε τους πόρους μας και ενθαρρύνουμε τους νέους να εργάζονται μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε οικονομικά αποτελέσματα αλλά και αποτελέσματα συνεργασίας.

–Πιστεύετε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αλλάξει και να γίνει ένα καινοτόμο κράτος;

–Πιστεύω πως ναι. Ήδη με την άφιξή μου πήγα σε πανεπιστήμια, συναντήθηκα με τους πρυτάνεις, με καθηγητές, πήγα σε σχολεία. Είμαι εντυπωσιασμένος από το ψηλό επίπεδο μάθησης. Το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει. Τώρα θα πρέπει να συνεργαστούν οι επιχειρήσεις μαζί με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για τη δημιουργία συνθηκών για καινοτομία και νεοφανείς επιχειρήσεις. Υπάρχουν οι συνθήκες. Είναι θέμα να καταφέρουν να συνεργαστούν.

–Θα αποτελεί μια ευκαιρία για τις νεότερες γενιές;

–Σίγουρα. Κοιτάζουμε προς το μέλλον. Κοιτάζω εκεί όπου το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Το φυσικό αέριο είναι ένας τομέας. Ο τουρισμός είναι άλλος τομέας. Μιλώντας για τουρισμό, πέρσι ήταν έτος ρεκόρ για τον τουρισμό από το Ισραήλ, ενώ είχαμε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Η προοπτική είναι τεράστια. Πέραν από τη μεταξύ μας συνεργασία θα πρέπει από κοινού να ανοιχτούμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα στην ασιατική αγορά. Μπορούν να έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά και να συνδυάζουν επισκέψεις και στις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/507481/presbis-israil-megli-efkairia-to-f-a-ga-kypro-israil