Δείπνο πολιτικής… νηστείας

Print Friendly, PDF & Email

08 Απρίλιος 2018, 17:00

 Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕ ΜΕΝΟΥ «A LA CARTE» Η ΠΕΡΙΛΑΛΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Με ατζέντα Άγκυρας προσέρχεται στο δείπνο ο κατοχικός ηγέτης, που θα λάβει όμως έτοιμες απαντήσεις σε οτιδήποτε εκτός του πλαισίου επιχειρήσει να εγείρει

Με σκονάκι από την Άγκυρα, η οποία υποδεικνύει και πασιφανώς χαράσσει τη γραμμή του κατοχικού καθεστώτος – διά των λεγόμενων κυβερνώντων στα κατεχόμενα, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, ελέγχουν πλήρως τον Τ/κ ηγέτη- αναμένεται ότι θα προσέλθει στο περιλάλητο δείπνο – κοινωνική συνεύρεση, της 16ης Απριλίου, ο Μουσταφά Ακιντζί. Παρά ταύτα και παρά το ότι ετοιμάζεται να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον «εκτός ελέγχου» Ταγίπ Ερντογάν (τον οποίο, με βάση πληροφορίες από Τ/κ συναδέλφους, επιθυμεί διακαώς να συναντήσει, ώστε να βγει από την εσωτερική απομόνωση), θα πάρει τις απαντήσεις που αρμόζουν σε όσα εκ των ζητημάτων, πλείστα εκτός συμπεφωνημένου πλαισίου, επιχειρήσει να εγείρει.

Αιτιάσεις και «ξεγύμνωμα»

Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην οικία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, το βράδυ της μεθεπόμενης Δευτέρας, είναι απλή και κρυστάλλινη, τουλάχιστον με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχει συζητήσει με τους στενούς του συνεργάτες. «Αν ο Ακιντζί εμφανιστεί ως Κύπριος συνομιλητής και όχι ως αντηχείο ή το μακρύ χέρι της Άγκυρας στο νησί, τότε ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά στη «Σημερινή» εξ απορρήτων συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, κινούμενος στη γραμμή που ο τελευταίος χάραξε περί ανάγκης επαναφοράς του κατοχικού ηγέτη στη λογική του «αλληλοσεβασμού και όχι της υποταγής από μία κοινότητα που διεκδικεί υπερπρονόμια».

Αυτό, δε, είναι και το προγεφύρωμα των απαντήσεων που θα δοθούν στα θέματα που αναμενόμενα θα εγείρει μεταξύ τυριού και αχλαδιού ο κατοχικός ηγέτης και τα οποία είναι: α) δικοινοτική επιτροπή για το φυσικό αέριο, β) αποδοχή οριζόντιας πολιτικής ισότητας είτε αριθμητικώς είτε διά της αναγκαίας μίας θετικής τ/κ ψήφου, γ) αλλαγή της διαδικασίας με επιβολή καταληκτικού χρονοδιαγράμματος, δ) πακετοποίηση όλων των ζητημάτων, ε) εκ των προτέρων διασαφήνιση του καθεστώτος των Τ/κ αν δεν υπάρξει τελική λύση.

Περί φυσικού αερίου

Με τα τρία σημεία των υφιστάμενων συγκλίσεων (από το 2009 και εντεύθεν) συν τις πρόνοιες του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων θα απαντήσει στους δήθεν τ/κ προβληματισμούς για το φυσικό αέριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Θα κόψει από νωρίς τον βήχα στον κατοχικό ηγέτη» με λεπτομέρειες ακόμη και από την πρόταση για το ίδιο το ταμείο, ώστε να διεγείρει τα συναισθήματα της τ/κ κοινότητας ότι όσο καθυστερούν αμοιβαία αποδεκτή λύση άλλο τόσο δεν θα μπορούν να επωφελούνται από τα έσοδα -όταν και εφόσον υπάρξουν- του φυσικού πλούτου, που θα είναι εκεί και θα τους περιμένουν.

Περί πολιτικής ισότητας

Με πραγματική αποδόμηση της τ/κ επιχειρηματολογίας θα απαντήσει ο Ε/κ ηγέτης στην κατά παράβαση κάθε λογικής, μετ’ επιτάσεως απαίτηση του Τ/κ ηγέτη για αποδοχή οριζοντίως και καθέτως της πολιτικής ισότητας ως αριθμητική ισότητα ή ως προαπαιτούμενο για μία τουλάχιστον θετική τ/κ ψήφο. Πέραν του επιχειρήματος ότι άλλο πολιτική και άλλο αριθμητική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπομνήσει τις προκεχωρημένες, για πολλούς, θέσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά επί του προκείμενου, στις οποίες περιλαμβανόταν η μία θετική ψήφος, με προϋπόθεση ότι θα γινόταν αποδεκτό το σύνολο του πακέτου του, αλλά και με την επιφύλαξη ότι εκεί και όπου θα ισχύσουν θα πρέπει να υπάρχει επαρκής και λειτουργικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων.

Περί χρονοδιαγράμματος

Ούτε συζήτηση, χωρίς να διαγράφεται ότι ο χρόνος εξαντλείται. Η λογική επιβολής καταληκτικής ημερομηνίας σε μια πιθανή νέα διαδικασία ουσιαστικών συνομιλιών συγκρούεται απευθείας με όλη τη λογική της βάσης διαπραγματεύσεων, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί τόσο στο κοινό ανακοινωθέν με τον κύριο Έρογλου, αλλά και σε κοινές ανακοινώσεις που ακολούθησαν με τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί. Βεβαίως είναι σαφές, με βάση την πληροφόρηση που κατέχει η «Σημερινή», πως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει πως όσο κυλάει αναξιοποίητος ο χρόνος άλλο τόσο κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας (αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο) και βάσει των ραγδαία μεταλλασσόμενων διεθνών συνθηκών ενδεχομένως να μιλάμε για το τέλος εποχής.

Περί πακετοποίησης

Εκ πρώτης όψεως, αν και είναι πρόωρο να λεχθεί, φαίνεται πως οι δύο τους έχουν διαφορετική οπτική γωνία και για τον τρόπο διαπραγμάτευσης των εκκρεμούντων ζητημάτων. Από τη μία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε στη λογική των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, μέχρι να προετοιμαστεί καταλλήλως μια επανασύγκληση διεθνούς διάσκεψης, την ίδια ώρα που ο εγκάθετος της Άγκυρας ουσιαστικά παρουσιάζεται «κρύος» για μια επαναφορά στη λογική των συναντήσεων των ηγετών για τις εσωτερικές πτυχές, ευνοώντας αυτό που προηγήθηκε στο Κραν Μοντανά, με παράλληλα τραπέζια. Η απάντηση της Λευκωσίας είναι πως αυτό αφορά μόνο στα έξι σημεία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα οποία, ούτως ή άλλως, θα πρέπει η τ/κ πλευρά και κυρίως η Τουρκία να δεχθούν ανεπιφύλακτα ως πλαίσιο συζήτησης, χωρίς ουρές και αμφίσημες ερμηνείες.

Περί καθεστώτος Τ/κ

Αν και δεν αφορά στην ε/κ πλευρά απευθείας, αλλά τίθεται ως ερώτημα της τ/κ πλευράς προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να το αφήσει «απλήρωτο» και αναπάντητο. Αντίθετα θα υποδείξει πως η σπουδή να ζητούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων το καθεστώς της τ/κ κοινότητας αν δεν υπάρξει λύση, αφήνει υπονοούμενα ως προς τη βούληση και δέσμευση για προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική σε βάθος χρόνου. Η αναζήτηση όρων διαζυγίου εκ των προτέρων είναι πολιτικά ύποπτη και προφανώς αναδεικνύει σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού, σχολίασε δηκτικά αξιωματούχος του Προεδρικού.

Πιθανότητα νέων συναντήσεων

Το ενδεχόμενο το δείπνο να φέρει και νέες κοινωνικές συνευρέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο απομακρυσμένο, όσο εκ των πραγμάτων φαντάζει πριν από την πραγματοποίησή του. Και αυτό γιατί η λογική τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν μέρει του κατοχικού ηγέτη είναι να συντηρήσουν τους δίαυλους συνεννόησης, καθότι αυτό εξυπηρετεί σε κάποιο βαθμό τις επικοινωνιακές τους ανάγκες.

Αν λάβει κανείς υπόψη και την πρόθεση των ιδίων των Ηνωμένων Εθνών να εκμεταλλευτούν αυτό το πρώτο βήμα, μετά από την εννιάμηνη περίοδο περισυλλογής και ψυχρότητας, τότε αν στις 16 Απριλίου διαφανεί έστω και ένα ελάχιστο δείγμα καλής θελήσεως, η λογική συνέχεια θα έχει σίγουρα νέες κοινωνικές συνευρέσεις.

Η λογική των… ΜΟΕ

Τα όσα περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επανήλθαν εσχάτως στην πολιτική κονίστρα ίσως να δεικνύουν και μία πιο εύκολη κατεύθυνση στην οποία μπορεί να στραφεί το… δείπνο για να δώσει ένα θετικό στίγμα και να κερδίσει για αμφότερες τις πλευρές θετικό πρόσημο. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις είτε σχετικά με το άνοιγμα οδοφραγμάτων είτε ακόμη και για τα ξεχασμένα ΜΟΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης και τηλεφωνικής συνδεσιμότητας. Παρά ταύτα δεν φαίνεται ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να καταναλώσουν φαιά ουσία σε τέτοια ζητήματα, έχοντας κατά νου ότι μπροστά τους ορθώνονται εμπόδια σχεδόν απροσπέλαστα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/499804/deipno-politikis-nisteias