Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

20-04-2018 14:45

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου

Αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκφράζουν οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου και τη Δήλωση Αρχηγών που θα εκδοθούν αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ολοκληρώνεται απόψε η Σύνοδος των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας 2018.

Σήμερα οι Αρχηγοί Κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βρίσκονται στο Windsor Castle, όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ελεύθερη συζήτηση μεταξύ τους. Από κει προκύπτει η Δήλωση των Αρχηγών Κρατών, αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας εκφράζουν τη στήριξη τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζοντας επίσης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, στη βάση του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικά των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι σημαντικό ότι οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας εκφράζουν αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπάρχει στο Ανακοινωθέν έκκληση για σεβασμό στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και έκκληση για να αποφευχθούν ενέργειες ή δηλώσεις ή άλλη επιθετική συμπεριφορά που απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με παραλήπτη φυσικά την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευχαριστήσει για τη διαχρονική στήριξη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Κοινοπολιτεία και για την τοποθέτηση στη βάση αρχών μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=1346#flat