Αποικία για στρατιωτικούς τα Βαρώσια

27.4.2018

Τα Βαρώσια δεν είναι πόλη φάντασμα αλλά μια πόλη για προνομιούχους, γράφει σήμερα η «Αφρίκα» που στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει ότι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που βρίσκεται υπό τη διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας» και του κατοχικού στρατού, υπάρχουν εξοχικά και θερινές επαύλεις των στρατιωτικών διοικητών, σπίτια για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ξενοδοχεία που φιλοξενούν τους συγγενείς αυτών, καφετέριες, αθλητικά κέντρα, πλυντήρια, καντίνες. Κατά την «Αφρίκα», τα Βαρώσια είναι μια αποικία στρατιωτική με τον αρθρογράφο Μαχμούτ Ανάγιασα να απαριθμεί τα καταστήματα και υπηρεσίες που λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή για να εξυπηρετούν τους στρατιωτικούς από την Τουρκία.

Με αφορμή τη σύλληψη των τριών ξένων φοιτητών που φωτογράφιζαν εντός της περιοχής των Βαρωσίων, η «Γενί Ντουζέν» φιλοξενεί σήμερα απόψεις γιατί η εν λόγω περιοχή είναι απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κατά πόσο χρειάζεται αυτό για λόγους ασφαλείας.

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν ανέφερε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η πτυχή της ασφάλειας των Βαρωσίων από τα ΗΕ και τη «βουλή» και πως οι αρμοδιότητες του «στρατού» θα έπρεπε να λιγοστέψουν με νομικές ρυθμίσεις. Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη, πρόσθεσε, δεν είναι στα χέρια μόνο του τουρκικού στρατού και της «βουλής», αλλά μια πραγματικότητα που προέκυψε από τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός το 1974. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, θα μπορούσε να ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά πόσο οι συνθήκες ασφάλειας του 1974-1975 συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα.

Ο επίσης εν αποστρατεία συνταγματάρχης, Βολκάν Τσελεμπίογλου ανέφερε ότι τα Βαρώσια δεν έχουν μεγάλη σημασία από στρατιωτικής πλευράς και στρατηγικά δεν είναι μια πολύ σημαντική περιοχή. «Το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει μέχρι τώρα είναι λυπηρό». Τα Βαρώσια, συνέχισε, θα έπρεπε να ήταν υπό τον έλεγχο των Τ/κ, να ανοίξουν προς τον τουρισμό και αυτό θα είναι ωφέλιμο για την κοινότητα.

Ο πρώην «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σογιέρ, που προέρχεται από την Αμμόχωστο, δήλωσε στην «Γενί Ντουζέν» ότι εάν το 2004 περνούσε το σχέδιο Ανάν, σήμερα τα Βαρώσια θα επιστρέφονταν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Σε αντίθεση, είπε, σήμερα η πόλη αυτή είναι περίκλειστη και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια κρατείται ως διαπραγματευτικό χαρτί για την τ/κ πλευρά με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, είναι ντροπιαστικό.

Σύμφωνα με τη «νομοθεσία», πρόσθεσε, τα Βαρώσια είναι στρατιωτική περιοχή και το να μπαίνει κάποιος σε τέτοια περιοχή θεωρείται αδίκημα. Ωστόσο, σημείωσε, κάθε «νόμος» δεν είναι δίκαιος και ηθικός. Κατά τον κ. Σογιέρ, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο, το θέμα αυτό να συζητηθεί με λογικό τρόπο και πριν από όλα να γίνει μελέτη βιωσιμότητας από τις δύο πλευρές και τα ΗΕ και με βάση αυτή να συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές για να ξαναζωντανέψει η περίκλειστη περιοχή.

Ο Σερτάρ Ατάι, ακτιβιστής και πρόεδρος των καταστηματαρχών στην εντός των τειχών Αμμόχωστο, δήλωσε ότι το γεγονός πως τα Βαρώσια έχουν κρατηθεί κλειστά χωρίς ζωή για τόσα χρόνια είναι η μεγαλύτερη απώλεια για τους κατοίκους ολόκληρης της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζοντας το σύνθημά τους ότι όσο τα Βαρώσια κρατούνται ως όμηροι, όμηροι είναι και οι Τ/κ ο Ατάι ζήτησε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης το συντομότερο και να ετοιμασθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα από Ε/κ και Τ/κ που θα μπορούν να εργαστούν μαζί και να μοιρασθούν μαζί το μέλλον για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων.

Πηγή: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/518164/apoikia-ga-stratiotikoys-ta-barosia