Ενέργεια: Ώρα πολιτικών αποφάσεων με “ρίσκο” (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

30.05.2018 19:29 

του Χρίστου Χαραλάμπους

Πέραν του εμπορικού εμποδίου – λόγω απαιτήσεων της ισραηλινής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το εφαπτόμενο κοίτασμα Ισιάη –  η Δημοκρατία καλείται να υπερπηδήσει και ένα σοβαρό πολιτικό εμπόδιο.

Παρόλη την πρόοδο που καταγράφηκε στις συζητήσεις, το Ισραήλ εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να έχει λόγο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος εν είδει συγκατάθεσης.

Υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών είναι σε διαρκή στενή συνεργασία για χειρισμό του θέματος. Η Λευκωσία θεωρεί ότι το πρόβλημα, υπό το φως των καλών σχέσεων με το Τελ Αβίβ, θα ξεπεραστεί, για να τρέξουν οι συμφωνίες με την Αίγυπτο. 

Όσον αφορά στους χειρισμούς που προωθούνται, σε πρώτο χρόνο θα υπάρξει έντονη πολιτικό-διπλωματική κινητοποίηση, ενώ παράλληλα ωριμάζει ήδη η αντίληψη ότι θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο σύσκεψης αρχηγών, κάτι που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Στην ακίδα των συζητήσεων τίθεται το ερώτημα κατά πόσο για ισχυρούς πολιτικούς λόγους θα πρέπει η Δημοκρατία να βάλει νερό στο κρασί της, αφού από την άλλη θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα ότι παρά τις τουρκικές αιτιάσεις και απειλές περνά από το επίπεδο εξερεύνησης στο επίπεδο παραγωγής. 

Όσον αφορά στο τουρκικό γεωτρύπανο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του SIGMA, το ζήτημα δεν είναι αν θα σταλεί η πλατφόρμα αλλά πού και πότε, καθώς ο χρόνος αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Ως προς το που εκτιμάται ότι θα είναι ανοικτά του Ακάμα εκεί όπου διενήργησε παρανόμως σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros.

Βεβαίως, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που θέλει το τουρκικό γεωτρύπανο να εγκαθίσταται σε λεγόμενα οικόπεδα του ψευδοκράτους που επικαλύπτουν θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την εκτίμηση του Προεδρικού, αν η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει επικοινωνιακές κινήσεις και όχι κινήσεις ουσίας.

Πάντως η Λευκωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Γίνονται κινήσεις αποτροπής σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εταιρειών, χωρίς βεβαίως κάποιος να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία τους.

Ωστόσο, η Τουρκία, παρά τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν το οποίο εκπαιδεύει το προσωπικό του γεωτρύπανου, αναζητεί διακαώς υποστηρικτική εταιρεία γεωτρήσεων, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εντοπισμού, καθότι η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει εταιρείες – οι δύο μάλιστα έχουν βάση στην Κύπρο – να μην προχωρήσουν γιατί θα έχουν άμεσες επιπτώσεις. Ενέργεια που φέρνει αποτελέσματα. 

Από εκεί και πέρα, μέλη του κοινοβουλίου που βρίσκονταν εσχάτως στην Αρμενία έχουν ενημερωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει προειδοποιηθεί, μέσω της ΕΕ, ότι θα έχει σοβαρά προβλήματα στα θέματα του Νακόρνο Καραμπάχ αν συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια τέτοια ισχυρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

http://www.sigmalive.com/news/energia/511382/energeia-ora-politikon-apofaseon-me-quotriskoquot