Η Σύνδεση των Δικών μας Συμφερόντων Ευρύτερα στην Περιοχή

Print Friendly, PDF & Email

3.6.2018

Η Θέση του “Φ”

ΤΗΝ ώρα που εδώ στην Κύπρο οι αντιπαραθέσεις για το Κυπριακό έχουν φτάσει στο ζενίθ, από την Τουρκία έρχονται «συστημένα μηνύματα». Μηνύματα που συνιστούν απειλή κατά της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά; Όχι βέβαια. Θα πρέπει, όμως, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες απειλές να συνειδητοποιήσουμε ως κράτος, ως κοινωνία πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Πρωτίστως προληπτικά και αποτρεπτικά. Τα τελευταία 24ωρα έχουμε καταγράψει δυο τοποθετήσεις από πλευράς της Άγκυρας και μια ενέργεια.

Η ΠΡΩΤΗ τοποθέτηση προέρχεται από το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), σε ανακοίνωση του οποίου σημειώνεται πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ προέρχεται από τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Χουλούσεϊ Ακάρ. Ο τελευταίος ανέφερε πως ο  τουρκικός στρατός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν και επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο (!) και τις συμφωνίες(;), ωστόσο, είναι πρόδηλο τι εννοεί όταν αναφέρεται «στην προστασία των τουρκικών συμφερόντων». Εννοεί την προώθηση της επεκτατικής πολιτικής της χώρας του σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των δυο κρατών, με «γκριζάρισμα» περιοχών και τη δημιουργία τετελεσμένων.

ΠΙΟ σοβαρή, θεωρείται η απόφαση της Άγκυρας να ρίξει στα βαθιά το γεωτρύπανό της. Το υπό τουρκική σημαία  γεωτρύπανο «Πορθητής» αναχώρησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, από το λιμάνι του Κοτζάελι και κατευθύνεται προς το Αιγαίο με δηλωμένο προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας. Είναι σαφές πως θα έλθει και στην περιοχή μας. Αυτό το λένε, άλλωστε, συνεχώς οι Τούρκοι. 

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα πώς θα ενεργήσει η Τουρκία στο μέλλον. Κυρίως όταν θα προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη καθώς οι έρευνες γίνονται από εταιρείες, πίσω από τις οποίες είναι κυβερνήσεις και μάλιστα ισχυρές. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Λευκωσία θα πρέπει να εφησυχάσει και να επαναπαυθεί αναμένοντας την αντίδραση των εταιρειών ή καλύτερα  των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Το παράδειγμα της ΕΝΙ, όταν παρεμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό το γεωτρύπανό της τον περασμένο Ιανουάριο να διενεργήσει έρευνες στο τεμάχιο 3, δείχνει πως δεν μπορούμε να αναμένουμε αντίδραση από τρίτους. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στις δικές τους αντιδράσεις. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία δεν διαθέτει ασφαλώς στρατιωτική ισχύ για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική προκλητικότητα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και διά άλλης οδού. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα από χώρες της περιοχής ή χώρες που επιδιώκουν ή και έχουν ρόλο στην περιοχή. Αυτά τα συμφέροντα, σε αυτή τη φάση, δεν συμπίπτουν με τα τουρκικά. Συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα κυπριακά. Αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, πρέπει να την αξιοποιήσουμε ώστε διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία συμπίπτουν να λειτουργήσουν υπέρ των δικών μας. Δεν πρόκειται να πολεμήσει κανείς για τα δικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται να αγωνιστεί οποιοσδήποτε περισσότερο από ό,τι εμείς. Μπορούμε, όμως, να συνδέσουμε τα δικά μας συμφέροντα με αυτά τρίτων και ισχυρών. Ο καθένας θα εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα αλλά επειδή σε κάποιο βαθμό ταυτίζονται, μπορούν να λειτουργήσουν μαζί, από κοινού. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/534417/i-syndesi-ton-dikon-mas-symferonton-evrytera-stin-periochi