Κρατήστε το γλωσσάρι-φίμωτρο, κατοχή θα την λέμε και ας σας ενοχλεί…

Print Friendly, PDF & Email

19.6.2018
του Γιώργου Καλλινίκου

Ακούστε τι σκαρφίστηκε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Θα μας ετοιμάσουν, λένε, γλωσσάρι για να ξέρουμε τι να γράφουμε και ποιες λέξεις να χρησιμοποιούμε ώστε να μην ενοχλούνται οι απέναντι. Ακόμη και ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. Διότι, πώς μπορεί ένα φίμωτρο, αφού περί αυτού πρόκειται, να αποτελεί γλωσσάρι!

Θα μας κόψουν, λένε, την χρήση των όρων κατοχή, κατοχικός ηγέτης, εισβολή και άλλες, που θα εμπνευστούν κάποιοι… εμπειρογνώμονες. Το εφάρμοσαν, λένε, στην περίπτωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Μάλιστα. Γι’ αυτό, έκτοτε μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών έχει επέλθει… απόλυτη ειρήνη, απόλυτη ηρεμία και πλήρης αρμονική συνύπαρξη. Με αυτό το επιχείρημα επιχειρούν να μας καθησυχάσουν ή να μας πανικοβάλουν; Διότι αν το αποτέλεσμα της συνταγής αυτής είναι ανάλογη της «επιτυχίας» που είχαν στην περίπτωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τότε αλίμονό μας.

Ακούστε λοιπόν, κύριοι του ΟΑΣΕ, για να τελειώνει αυτό το γελοίο παραμύθι. Αν στο ψευδοκράτος ενοχλούνται όταν διαβάζουν να γράφουμε για κατοχή, κατοχικό ηγέτη, εισβολή και κατοχικό καθεστώς, τότε τι να πούμε εμείς; Τι να πούμε όταν ακούμε την Αμμόχωστο να την λένε Gazimagusa, την Κερύνεια Girne, την Μόρφου Guzelyurt και ένα σωρό άλλα, που σου σηκώνουν τις τρίχες της κεφαλής; Τι να πούμε εμείς όταν μιλάνε για «ΤΔΒΚ»; Τι να πούμε όταν βλέπουμε τη σημαία του αίσχους και διαβάζουμε το προκλητικό μήνυμα της βεβήλωσης στη ράχη του παλικαρόβουνου; Τι να πούμε όταν ζούμε επί 44 χρόνια υπό το φόβο του ξένου κατακτητή;

Ακούστε λοιπόν, κύριοι του ΟΑΣΕ και μερικοί ντόπιοι παρατρεχάμενοί τους, αν πραγματικά στο πεδίο ευθύνης σας βρίσκεται, όπως λέτε, η ελευθερία του Τύπου, μην διανοηθείτε να φέρετε τέτοιο γλωσσάρι. Σας λέμε ξεκάθαρα ότι θα το γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Διότι, κύριοι, η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι, όμως, και το οξυγόνο κάθε δημοσιογράφου. Και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Το δικαίωμά μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν πρόκειται κανείς –ιδίως ξένος- να μας φιμώσει. Απλούστατα, επειδή θα αποτελούσε πισώπλατη μαχαιριά στη δημοκρατία. Όπως είχε πει ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμί, «ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός».

Ακούστε λοιπόν, κύριοι του ΟΑΣΕ και μερικοί εδώ παρατρεχάμενοί τους, αν πραγματικά σκοπός του οργανισμού σας είναι, όπως λέτε, η αποτροπή συγκρούσεων και η διαχείριση κρίσεων, ασχοληθείτε μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, με την ουσία της υπόθεσης, που θα αποτρέψει για πάντα την πιθανότητα κρίσεων σ’ αυτό το νησί.

Πείσετε τους Τ/κ, που ενοχλούνται όταν διαβάζουν να γράφουμε για την κατοχή, ότι για να έχει φωτεινό μέλλον αυτός ο τόπος, πρέπει να ζήσουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή. Και οι Ε/κ και οι Τ/κ. Δώστε τους τα εφόδια και την στήριξη να συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη προοπτική είναι από κοινού να δημιουργήσουμε έναν τόπο χωρίς εγγυητές, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς κηδεμόνες. Να αφεθούμε από κοινού, μόνοι μας, να κάνουμε πραγματικό restart. Φτιάχνοντας αυτή τη φορά ένα πραγματικά φυσιολογικό κράτος.

Ακούστε λοιπόν, κύριοι του ΟΑΣΕ και μερικοί ντόπιοι ζώντες σε ψευδαισθησιακό τοπίο, κάποια στιγμή οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι με τις φιλικές συναντήσεις ένθεν και ένθεν, με αγκαλίτσες, με καφέδες και γελοία γλωσσάρια-φίμωτρα δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Μόνο μια λύση με απόλυτο σεβασμό και στις δύο κοινότητες, που θα στηρίζεται στην απαλλαγή από τις αμαρτίες του παρελθόντος αλλά και από την παρουσία και τις επιρροές κάθε ξένου, μπορεί να προσφέρει ελπιδοφόρο μέλλον και για τους Ε/κ και τους Τ/κ.

Κανένα γλωσσάρι δεν μπορεί προ μιας λύσης να διαγράψει την ουσία. Μόνο η πρακτική εφαρμογή μετά από μια τέτοια λύση μπορεί. Μάθετε, επίσης, κύριοι του ΟΑΣΕ, ότι αυτοί που σας λένε ότι όσοι γράφουμε για κατοχή και εισβολή δεν θέλουμε λύση, σάς παραμυθιάζουν. Πεθαίνουμε για λύση. Πεθαίνουμε για την στιγμή, που στο πληκτρολόγιο θα γράψουμε για τη λύση και το νέο μέλλον σ’ αυτό το πολύπαθο νησί. Δεν μπορούμε, όμως, να εθελοτυφλούμε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα την οποία επιβάλλει ο κατοχικός στρατός. Πάψαμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις και να πιστεύουμε ότι σταματώντας να γράφουμε για την κατοχή, θα έρθει πιο κοντά η λύση.

Μάθετε, κύριοι του ΟΑΣΕ, ότι ζούμε και αναπνέουμε για μια αρμονική συμβίωση όλων των Κυπρίων σ’ αυτό τον τόπο. Μόνο των Κυπρίων όμως. Χωρίς την παραμικρή ξένη παρεμβολή και επιτήρηση. Ως ένα φυσιολογικό κράτος. Μέχρι τότε, η κατοχή δεν μπορεί να έχει άλλο όνομα. Όποιο γλωσσάρι και αν ετοιμαστεί. Όποιο φίμωτρο και αν επιχειρήσετε να μας βάλετε…

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/542581/kratiste-to-gossari-fimotro-katochi-tha-tin-leme-kai-as-sas-enochlei