ΥΠΑΜ: Κοινός αγώνας Ελλάδας-Κύπρου σε οποιαδήποτε απειλή

Print Friendly, PDF & Email

21.06.2018 16:08 

Sigmalive

Η Κύπρος και η Ελλάδα συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους, ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις μετά από διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας – Κύπρου που έγιναν στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η Τουρκία ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και παράλληλα προβάλλει αξιώσεις ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ επιθετικός στην ευρύτερη περιοχή, δημιούργησαν προϋποθέσεις ειρήνης σε μια περίοδο που ο ρόλος της Κύπρου και της Ελλάδας αναβαθμίζεται στον ενεργειακό τομέα, μαζί κτίζουν τον κόμβο της ενέργειας, που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

O Σάββας Αγγελίδης ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στους τομείς ασφάλειας και άμυνας με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσώπων των δύο Υπουργείων και των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Φρουράς και Εθνικής Αμυνας. Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα διμερή θέματα αρμοδιότητας τόσο των Υπουργείων όσο και των Γενικών Επιτελείων, σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αμυντικής διπλωματίας καθώς και των στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ασκήσεων. Επίσης” σημείωσε “εξετάστηκαν μέτρα αναγκαίου συντονισμού για κοινή αντιμετώπιση κοινών κινδύνων και ιδιαίτερα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα».

Η Τουρκία, συνέχισε «ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, μια πολιτική η οποία προάγεται μέσω απειλών για χρήση βίας, παραβιάζοντας κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και παράλληλα προβάλλει αξιώσεις ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

Σύμφωνα  με τον Υπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι «ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και που άπτονται της διεθνούς αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Κύπρος και Ελλάδα ως τα ανατολικά άκρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή που την χαρακτηρίζει η αστάθεια, μια περιοχή που σπαράσσεται από εθνοτικές  και εμφύλιες συρράξεις, συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους μας ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των ανοικτών δημοκρατικών μας κοινωνιών αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του κ. Καμμένου και του κ. Λίμπερμαν, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «θα συναντηθούμε στο πλαίσιο της δεύτερης τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας, μια απτή απόδειξη της αναβαθμιζόμενης συνεργασίας των δύο χωρών μας, με το κράτος του Ισραήλ, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός».

Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε «για άλλη μια φορά εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού, τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας και τις θερμές μας ευχαριστίες προς την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη διαχρονική στήριξη της Κύπρου στον αγώνα για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «τα αδελφικά αισθήματα αγάπης του κυπριακού λαού για την υποστήριξη και συμπαράσταση» της Ελλάδας η οποία όπως είπε «ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάστης στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

Ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πάνο Καμμένο «που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεργασία μας υπήρξε άριστη, απόλυτα ειλικρινής και σε όλα τα επίπεδα». Ανέφερε επίσης πως γνωρίζει τις αποφάσεις που έχουν “το στίγμα” του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας και «επιβεβαιώνουν έμπρακτα την αμέριστη συμπαράσταση  στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον Υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αρχηγό του ΓΕΕΦ «για τη θερμή υποδοχή στη διμερή συνάντηση που είχαμε σήμερα. Οι συναντήσεις των δύο Υπουργών Αμυνας δεν αποτελούν πλέον είδηση, είμαστε συνέχεια μαζί, είτε εδώ, είτε στην Αθήνα, είτε σε ασκήσεις των ενόπλων μας δυνάμεων που από κοινού βρισκόμαστε, γιατί αυτή είναι ουσιαστικά και η υποχρέωση».

Πρόσθεσε ότι «ο αμυντικός χώρος του έθνους είναι κοινός και περιλαμβάνει τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου μαζί. Μαζί σχεδιάζουμε, μαζί αποφασίζουμε, μαζί κτίζουμε το μέλλον και όχι μόνο το μέλλον του εθνικού κορμού της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά χάρη στη σταθερότητα την οποία έχουν επιδείξει η Ελλάδα και η Κύπρος σε δύσκολες στιγμές στην ευρύτερη περιοχή, κτίζουμε ένα πυλώνα σταθερότητας που  εκτείνεται προς τα νότια με την Αίγυπτο, προς τα ανατολικά με την Ιορδανία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Λίβανο αλλά και προς τα βόρεια μέσω της Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες».

Είπε ακόμα ότι «αυτός ο άξονας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία φλέγεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους συμμάχους και φίλους αλλά στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που σκέφτονται ή μπορεί να σκεφτούν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Είμαστε εκείνο το έθνος, συνέχισε «που εύκολα μπορεί να συνομιλεί με το Ισραήλ και παράλληλα να έχει το σεβασμό των αραβικών κρατών γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα στη περιοχή. Ο ελληνισμός είτε μέσω της Κύπρου είτε μέσω της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ επιθετικός στην ευρύτερη περιοχή, κτίσαμε συμμαχίες, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ειρήνης και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που πλέον αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κύπρου και της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον των λαών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «δεν είναι απλώς ότι η Κύπρος είναι μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου και η Ελλάδα θα γίνει πολύ σύντομα, αλλά όπου ουσιαστικά μαζί κτίζουμε τον κόμβο της ενέργειας, που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε “μια ιδιαίτερη ημέρα” τη σημερινή για την Ελλάδα, αφού “σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε την απόφαση του Eurogroup. Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων, μία εποχή  παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, μία περίοδος που ο Ελληνικός λαός πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά» νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό, οικογένειες πτώχευσαν και κλείσανε εταιρείες. Αρκετοί Ελληνες και Ελληνίδες πείνασαν και μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο σήμερα της εξόδου από την εποχή των μνημονίων και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πολύ καλύτερα και όσον αφορά την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των δύο χωρών».

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου που πέρασε αντίστοιχη περίοδο κρίσεως, γιατί παρά την συνεχή μείωση των αποδοχών τους, παρά την περικοπή του προϋπολογισμού των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας, χάρη στο υψηλό ηθικό τους, στον επαγγελματισμό, στη πίστη τους στη πατρίδα, κατάφεραν να κρατήσουν όρθια τη δύναμη αποτροπής των δύο χωρών μας, του ενός έθνους μας. Μπόρεσαν να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας, χτίζοντας συνεργασίες και δίνοντας ένα μήνυμα ότι μαζί μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα».

Η περιοχή, συνέχισε «χρειάζεται ειρήνη, είμαστε έτοιμοι αύριο στην τριμερή συνεργασία στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τον Υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, να αποτελεί την αρχή μιας νέας περιόδου που μαζί με τον Υπουργό (Αμυνας της Κύπρου), θα χτίσουμε με χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων»

Ο Πάνος Καμμένος εξομολογήθηκε επίσης ότι ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου «ίσως να είναι ο μόνος άνθρωπος, ο μόνος Υπουργός» που  κάθε εβδομάδα τον παίρνει τηλέφωνο και ρωτά «για τους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται αιχμάλωτοι, όμηροι στην Τουρκία, από ανθρώπινο ενδιαφέρον περισσότερο και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συνέχιση της παράνομης κράτησης των δύο στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία, η συνέχιση της αιχμαλωσίας τους και της ομηρίας τους αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι εκείνος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, που παραβιάζει τους όρους της Δημοκρατίας είναι η Τουρκία. Αυτό το αισθάνονται όλες οι σύμμαχες χώρες, βλέποντας την παράνομη κράτηση και του Πάστορα Branson που και αυτός είναι όμηρος προκειμένου να ανταλλαγεί με τον (Φετουλλάχ) Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πια δεν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος που διαμαρτύρονται στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά πλέον όλες οι χώρες της ευρύτερης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ. Βλέπουν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που παραβιάζει το διεθνή εναέριο χώρο και τα ύδατα, προκαλεί και παραβιάζει ουσιαστικά και τις αρχές του δικαίου. Εμείς θέλουμε μια Τουρκία η οποία να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο, το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δρόμο της ειρήνης και αυτό θα είναι προς το καλό όλων των λαών μας».

Αν όμως, κατέληξε η Τουρκία «τολμήσει οποιαδήποτε στιγμή να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ξέρει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική».

Πηγή: ΚΥΠΕ