Η νέα εθνική μας καταστροφή, τραγωδία

Print Friendly, PDF & Email

25/7/2018

  Η Θέση του “Φ”   

ΑΝΕΙΠΩΤΗ τραγωδία στην Ελλάδα. Η πύρινη λαίλαπα σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στην Αττική. Εθνική τραγωδία. Πρόκειται για βιβλική καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες. Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά. Ο αττικός ουρανός μαύρος. Σκοτεινός από τα αποκαΐδια, τη σκόνη από τις κατεστραμμένες περιουσίες, τα καμένα δάση και αγροκτήματα, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και τα σύννεφα. Για εικόνα «ασύμμετρου φαινομένου», το οποίο διαμορφώνει «μια κατάσταση εκτός ελέγχου στην Αττική», έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από ενημέρωση που έτυχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 

Η ΕΛΛΑΔΑ βιώνει μια ακόμη καταστροφή. Η χώρα αναμετράται για μια ακόμη φορά με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνει η Ελλάδα τόσες μεγάλες πυρκαγιές. Αυτή τη φορά η καταστροφή είναι μεγαλύτερη και η τραγωδία ανείπωτη. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το μαρτύριο, την τραγωδία, την καταστροφή. «Ευτυχώς η θάλασσα ήταν εκεί και πήγαμε στη θάλασσα, γιατί οι φλόγες μάς κυνηγούσαν μέχρι το νερό, έκαψαν τις πλάτες μας και βουτήξαμε στο νερό… Είπα, Θεέ μου, πρέπει να τρέξουμε για να σωθούμε», δήλωσε στο BBC ένας άνδρας από το Μάτι. «Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα. Αισθάνομαι τυχερή που είμαι ζωντανή», είπε άλλη κάτοικος και σημείωσε ότι «το Μάτι δεν υπάρχει πια». Οι περισσότεροι νεκροί έχασαν τη ζωή τους στα σπίτια τους ή τα αυτοκίνητά τους στο Μάτι, που καταστράφηκε από τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. 

ΤΟΥΤΕΣ τις ώρες προέχει να σταματήσει η πύρινη καταστροφή, να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί στήριξης των πληγέντων. Αυτά είναι εκείνα που επείγουν τώρα καθώς προέχει η προστασία των ανθρώπων. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Μετά θα υπάρξει χρόνος για να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Από τη στιγμή που υπάρχουν νεκροί, οι ευθύνες αυτές είναι εγκληματικές. Αυτά, όμως, αφορούν το αύριο, όταν θα σταματήσει η καταστροφή και μέσα από τα αποκαΐδια θα αξιολογηθούν τα πάντα. Και το τι έγινε και το τι δεν έγινε. Κατά πόσο θα μπορούσαν οι μηχανισμοί αποτροπής να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά ή εάν οι καιρικές συνθήκες, κυρίως οι άνεμοι, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά θα αναλυθούν και θα κριθούν στην πορεία. Αυτή τη στιγμή μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη, εκτός πραγματικότητας.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, αποστείλει μια ομάδα 64 πυροσβεστών, δασοπυροσβεστών και ανθρώπων της Πολιτικής Άμυνας για να βοηθήσουν. Μαζί και ο αναγκαίος εξοπλισμός, περιλαμβανομένων και οχημάτων. Ο καθένας, με ό,τι μπορεί και δύναται, θα πρέπει να βοηθήσει. Είναι δύσκολες οι ώρες που περνά η Ελλάδα και εμείς στην Κύπρο είμαστε πάντα μόνιμοι συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι. Και στην πράξη με ό,τι μας ζητηθεί. Ετούτη την ώρα η σκέψη μας είναι στην Ελλάδα, είναι στους νεκρούς και στους πληγέντες. Ετούτη την ώρα προέχει η αντιμετώπιση της τραγωδίας. Ο καθένας με τον τρόπο και τις δυνατότητές του. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/559293/i-nea-ethniki-mas-katastrofi-tragdia