Διευκολύνει τους Σχεδιασμούς της Άγκυρας ο Ακιντζί

Print Friendly, PDF & Email

25/7/2018

του   Ανδρέα Πιμπίσιη  

Οι στοχεύσεις της Άγκυρας σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι πολύ συγκεκριμένες και αποδεικνύονται είτε ευθέως από την ίδια την τουρκική ηγεσία είτε εμμέσως στα κατεχόμενα από τον Μουσταφά Ακιντζί. Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται για συνομιλίες. Το ενδιαφέρον της είναι στα ενεργειακά και το πώς θα επιτύχει τον έλεγχό τους. Γι’ αυτό και αναζητεί συνεχώς προσχήματα και αιτιάσεις για να δικαιολογήσει τις δικές της θέσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Το τι η Άγκυρα επιθυμεί καταγράφεται από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο τοποθετήσεις που είχαν γίνει από ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με την Τζέιν Χολ Λουτ αποτυπώνουν την επίσημη τουρκική θέση. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι η εμπλοκή της Λουτ στην όλη διαδικασία δεν σημαίνει την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Δείγμα της αντίθεσης της Τουρκίας να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Αλλά και μετά τη συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω του Μπαρίς Μπουρτζιού, το μήνυμα Ακιντζί ήταν πως δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε νέο διάλογο από το μηδέν.

Επίσης διεμήνυσε προς τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι ο ίδιος «δεν θα αποτελέσει μέρος μιας νέας διαδικασίας από το μηδέν, ανοικτού τέλους και γεμάτη αβεβαιότητα». Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ακσάμ», ήταν πιο συγκεκριμένος λέγοντας πως «εάν βιαστούμε να καθίσουμε σε διαπραγματεύσεις και αποτύχουμε πάλι μπορεί να μην γίνουν διαπραγματεύσεις ξανά».

Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί είχε μια δεύτερη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία αρχηγών τουρκοκυπριακών κομμάτων Ακιντζί και Τσαβούσογλου προέβησαν σε δηλώσεις στη βάση του άξονα της πολιτικής που ακολουθούν στο Κυπριακό. Στη διάρκεια των δηλώσεών του πέραν από το γνωστό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ο Μουσταφά Ακιντζί άγγιξε και τη δεύτερη παράμετρο της τουρκικής πολιτικής, αυτής των ενεργειακών.

Επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ αποτελούν εστία έντασης, κατά τη θεώρηση της Άγκυρας. Ο Ακιντζί ανέφερε: «Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τ/κ με τους Ε/κ και η Τουρκία με την Ελλάδα». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, προέβαιναν σε θετικά βήματα γνωρίζοντας πως μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων. 

Στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακολούθησε τη γνωστή του τακτική, προτάσσοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κατέγραψε τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Αφού υποστήριξε πως «η ε/κ πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε και τα εξής: «Ειδικά στο θέμα των γεωτρήσεων ή ερευνών για υδρογονάνθρακες το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό. Στο διάστημα από δω και πέρα και η δική μας στάση θα είναι διαφορετική σε αυτό το θέμα των γεωτρήσεων και ερευνών για υδρογονάνθρακες. Εξάλλου το έχουμε πει σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».

Συμπερασματικά θα ήθελα να πω, πρόσθεσε, ότι ο τ/κ «λαός» έχει δικαιώματα και δεν θα τα παραχωρήσει σε κανένα. Από την άλλη, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, και οι δύο πλευρές στο νησί, αλλά «ειδικά για μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν γαλήνια. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε εγωιστικά ή μονόπλευρα. Στο θέμα της γαλήνης στο νησί, της ειρήνης, πάντα είχαμε εποικοδομητική στάση. Η Τουρκία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τον διάλογο και τη διπλωματία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η πραγματικότητα πως οι δύο πλευρές στο νησί είναι ίσες πολιτικά δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει.

Ο Τούρκος Υπουργός (στις δηλώσεις του στην «Ακσάμ») ήταν πιο ωμός και εκβιαστικός σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Διεμήνυσε πως «αν η ε/κ πλευρά ξεκινήσει γεώτρηση το φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε κι εμείς». «Έχουμε κι εμείς πλατφόρμα και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Εάν το Φθινόπωρο ξεκινήσουν εκείνοι θα ξεκινήσουμε κι εμείς. Εμποδίσαμε την ΕΝΙ. Τα τελευταία τρία χρόνια λέγαμε στους Ιταλούς και την ΕΝΙ “μην μπείτε εδώ, δεν θα το επιτρέψουμε εάν δεν τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς”. Ασφαλώς δεν είναι σωστό να το εμποδίζεις συνεχώς. Εάν η ε/κ πλευρά κάνει μονομερή βήματα κι εμείς αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε γεώτρηση εκεί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα. 

Διάλογος των εγγυητριών 

Στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τον διάλογο που συμφώνησαν να διεξάγουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τριών για το τι θα συζητήσουν και το πλαίσιο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ότι η Λουτ θα έχει συναντήσεις και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά δεν έκανε καμιά νύξη ως προς το πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις: «Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τι θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τι πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Συζητούμε και με τα ΗΕ». 

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι θέλει να δει τι σκέφτονται οι πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. «Εμείς διεξήγαμε τις διαπραγματεύσεις με βάση το ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014 και αποδεχόμενοι τις προτάσεις του κ. Γκουτέρες. Αλλά στο Κραν Μοντάνα οι διαπραγματεύσεις έμειναν και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα. Δεν θέλει να τους δει ως ίσους εταίρους και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ. Αυτός είναι ο λόγος της μη λύσης, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο».

Αναχώρησε νωρίς χθες το πρωί η Λουτ

Αναχώρησε νωρίς χθες το πρωί από την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, αφού ολοκλήρωσε τις εδώ επαφές της. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η αξιωματούχος των ΗΕ δεν είχε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, ως αναμενόμενο, συναντήθηκε και με την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συναντήσεις που θα έχει στην Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες τις προσεχείς εβδομάδες. Η κ. Λουτ θα ετοιμάσει τη σχετική έκθεσή της προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού ολοκληρώσει τις επαφές της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι όροι εντολής της, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι ξεχωριστοί από τους όρους εντολής που έχουν τα ΗΕ στην Κύπρο και ως εκ τούτου ενεργεί σύμφωνα με αυτούς τους όρους.

Στην Αθήνα πριν το Εθνικό Συμβούλιο ο Άντρος Κυπριανού

Μεσούσης της τραγωδίας που πλήττει την Ελλάδα, με δεκάδες θύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνάντηση των δύο, βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το Κυπριακό, ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα σε αναφορές του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να εγερθεί κι αυτό το θέμα κατά τη συνάντηση, καθώς το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς θεωρεί πως ανάλογες τοποθετήσεις δίνουν αφορμές και αιτιάσεις στην τουρκική πλευρά. Πέραν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν ανακοινώθηκε κάτι άλλο από πλευράς ΑΚΕΛ.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν έκρυψε χθες τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη σε οποιαδήποτε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις σ’ ό,τι αφορά την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ. Η ενέργεια αυτή του Προέδρου, σύμφωνα με την προσέγγιση του ηγέτης της Αριστεράς, του φορτώνει και ολόκληρη την ευθύνη για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του, στο χωριό Πλατανίσκια της Λεμεσού, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ της κ. Λουτ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Προεδρικό. «Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει ή να ζητήσει την άποψή μας για το τι θα έλεγε στην κ. Λουτ, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη ο κ. Αναστασιάδης για το τι έχει πει και για τις εξελίξεις οι οποίες θα ακολουθήσουν». 

Όπως ανέφερε, ο ρόλος της κ. Λουτ ήταν να έρθει, να ακούσει και να διαβιβάσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ώστε να πάρει τις αποφάσεις του. «Ήταν η πρώτη φάση της επίσκεψής της, θα ακολουθήσουν και επισκέψεις στις εγγυήτριες χώρες, αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι σχετική παράκληση είχε διαβιβάσει η κ. Μογκερίνι, διότι είχα συζητήσει αυτό το θέμα με την κ. Μογκερίνι».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε δε ότι «πρέπει να κάνουμε υπομονή για το τι θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα, να ολοκληρώσει τις επαφές της και θα δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τότε θα ξέρουμε ίσως περισσότερα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη κράτησε τρεις και πλέον ώρες, ενώ με τον κ. Ακιντζί μια ώρα και κάτι, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. «Άκουσα με έκπληξη τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ότι την ενημέρωσαν για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, μα είναι ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ., ο οποίος ήταν στον Κραν Μοντανά. Είχε ανάγκη η κ. Λουτ να ενημερωθεί από τη δική μας την πλευρά;

Δεν την ενημέρωσε ο Γ.Γ. ολοκληρωμένα και με βάση τα πρακτικά των συναντήσεων του ΟΗΕ για το τι είχε διαμειφθεί;» αναρωτήθηκε ο κ. Κυπριανού. Για να συνεχίσει λέγοντας «ελπίζω ότι αυτή η ρητορική που αναπτύσσεται από την κυβερνητική πλευρά το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από τον υπουργό Εξωτερικών, ότι δηλαδή πρέπει να κατανοήσουμε οι πάντες ότι πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που είμαστε κι ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατό να πετύχουμε λύση, αυτή θα πρέπει να είναι η πραγματική θέση τη Κυβέρνησης».

Θετικά και ανησυχίες από την επίσκεψη Λουτ 

Στην Πινδάρου αποτιμούν θετικά την κάθοδο και τις διερευνητικές συναντήσεις που είχε η αποσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες».

Στον ΔΗΣΥ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, γνωρίζουν «πως αυτό είναι το κρίσιμο στάδιο που πιθανόν να μας οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Μια λύση που θα μας απαλλάξει από την κατοχή, από τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και θα μετεξελίξει την Κύπρο σε μια φυσιολογική χώρα. Ξέρουμε πολύ καλά πως η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να έρθει με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ». 

Από την άλλη οι Οικολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν διασύνδεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ στο Κυπριακό. Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι αναφέρουν: «Επειδή διαφαίνεται ότι ορισμένοι κύκλοι ζητούν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες μια ενδιάμεση έκθεση σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και γίνεται μια προσπάθεια διασύνδεσης του θέματος της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε τη διαφωνία μας με την οποιαδήποτε διασύνδεση. Η υπόθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξελίσσεται σε μια παγίδα ή έναν εκβιασμό σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης».

Συμμαχία: Ο Τσαβούσογλου προβάλλει  το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας 

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για μια ακόμα φορά προκλητικά προβάλλει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, την επιθετικότητα που τη χαρακτηρίζει και την παραγνώριση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί πάγια πολιτική της». Συνεχίζοντας η Συμμαχία εκφράζει την ελπίδα όπως«όσοι έτρεφαν ακόμα αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τους πραγματικούς στόχους και την πολιτική της Άγκυρας, συνέλθουν όσο υπάρχει ακόμα χρόνος. Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι ράπισμα για όσους ακόμα επιμένουν στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα ανταποδώσει έστω στο ελάχιστο».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/559195/diefkolynei-toys-schediasmoys-tis-aggyras-o-akintzi